News Flash:

Altă modificare!

ncepând cu luna aceasta, s-a schimbat modul de administrare a vaccinului antigripal

4 Octombrie 2023
165 Vizualizari | 0 Comentarii


Începând cu luna curentă, a fost modificat modul de administrare al serului de protecție împotriva gripei sezoniere, care devine un factor de deranj în fiecare an. Acum, fiolele cu ser pot fi achiziționate de la farmacii, pe baza unei prescripții electronice, cu condiția să fie asigurați și să facă parte din anumite categorii de pacienți, având astfel acces gratuit.

În trecut, puteați să mergeți direct la medicul de familie pentru imunizare, dar în 2023 lucrurile s-au schimbat complet. În primul rând, dozele necesare pentru vaccinare pot fi obținute individual de fiecare pacient de la farmacie, cu ajutorul unei prescripții emise de medicul de familie. Conform informațiilor furnizate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța, medicii care au dreptul să prescrie vaccinul antigripal includ specialiști din toate domeniile, inclusiv medici de familie, epidemiologi, medici de boli infecțioase, pediatri și alți medici din orice specialitate, cu condiția să fie certificați în vaccinologie. Cu toate acestea, este important să rețineți că, imediat după obținerea prescripției electronice, trebuie să vă deplasați rapid la farmacie, să achiziționați vaccinul și să vă întoarceți cât mai repede la medicul vaccinator pentru administrarea serului, pentru a se păstra condițiile adecvate de temperatură în lanțul de distribuție. Deci, timpul este esențial, deoarece vaccinul poate deveni ineficient dacă nu este păstrat la temperaturile potrivite.

Beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea cu o compensare de 50% din prețul de referință toate persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani, care nu suferă de boli cronice, și cu o compensare de 100% din prețul de referință pentru alte categorii de persoane. Cu alte cuvinte, nu este necesară plata la achiziționarea serului pentru următoarele categorii de persoane: copiii cu vârsta cuprinsă între șase luni și 19 ani; femeile gravide; persoanele cu vârsta între 19 și 65 de ani care suferă de bolile cronice enumerate în Ordinul 3120/2023. Aceste boli includ afecțiuni cardiovasculare, boli respiratorii, boli renale, boli hepatice, boli neurologice, boli metabolice, boli oncologice, boli autoimune, malformații congenitale, obezitate, lipsa splinei, persoanele cu infecție HIV/SIDA sau care urmează terapie imunosupresoare. De asemenea, includem în această categorie persoanele care au suferit un transplant, cele cu imunosupresie congenitală, persoanele cu vârsta peste 65 de ani și personalul medical și auxiliar specializat.

„Atenţie! Prescripţia medicală electronică pentru prescrierea vaccinurilor gripale are o valabilitate de maximum 30 de zile de la data emiterii acesteia”, a menționat purtătorul de cuvânt al CJAS, Aura Drăgoi.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1236 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005896 (s)