News Flash:

Donați sânge, contribuiți la salvarea unei vieți!

Pe 28 septembrie, la Spitalul Clinic CF Timișoara, are loc o campanie de donare de sânge

22 Septembrie 2023
181 Vizualizari | 0 Comentarii


Spitalul Clinic CF Timișoara, în colaborare cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină, va organiza o campanie de donare de sânge pe data de 28 septembrie. Această inițiativă va avea loc timp de 5 ore, între orele 8:00 și 13:00, când două încăperi din cadrul unității medicale vor fi transformate într-un centru de recoltare. Până în prezent, 40 de angajați ai Spitalului Clinic CF Timișoara au exprimat disponibilitatea lor de a dona sânge. În plus față de personalul spitalului, și locuitorii din Timișoara sunt încurajați să se alăture și să contribuie la rezervele de sânge ale Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Timișoara, conștienți de importanța acestei acțiuni pentru ajutorarea semenilor.

„Este o premieră pentru Spitalul Clinic CF Timișoara și mă bucur că am reușit, împreuna cu colegii de Centrul de Transfuzii, să organizăm o asemenea colectă. Noi am început deja o campanie de promovare a acestui eveniment și sper să vină cât mai mulți donatori. Am luat legătura cu vecinii noștri de la Palatul Apelor, apoi cu colegii de la Medicină 2 și chiar cu cei din UMF. Din
cadrul spitalului sunt foarte mulți colegi care și-au arătat disponibilitatea de a participa la această acțiune de donare de sânge. Vreau să mulțumesc echipei care s-a implicat pentru organizarea acestei colecte publice: dr. Anca Chircă- medic specialist ATI, dr. Cioca Flavius- medic specialist Medicina Muncii și asistenta Zarandi Bella”, declară conf. dr. Stela Iurciuc – manager Spitalul Clinic Cf Timișoara.

Persoanele care doresc să doneze sânge trebuie să fie conștiente că în timpul unei donări se recoltează maximum 420 de ml de sânge, cantitate care poate fi regenerată în câteva ore din punct de vedere al volumului și în cel mult două săptămâni din punct de vedere al celulelor sanguine.

Este important de menționat că trusa utilizată în timpul fiecărei donări este sterilă și destinată unei singure folosințe, eliminând astfel riscul contaminării cu virusuri precum HIV sau alte boli similare. De asemenea, donarea de sânge implică efectuarea unor teste medicale asupra sângelui donat, care includ verificarea Rh-ului, grupa sanguină, antigenul HBs, anticorpii anti HCV, anticorpii anti HIV 1 și 2, anticorpii anti sifilis, anticorpii anti HTLV și nivelurile de transaminaze. Rezultatele acestor analize medicale pot fi accesate pe site-ul https://www.ctestimisoara.ro, în secțiunea dedicată analizelor.

„Un verset din Biblie spune „Căci viața trupului este în sânge”, iar noi, medicii, înțelegem cel mai bine acest adevăr. Pentru că în fiecare zi, când în sălile de chirurgie ale spitalului au loc două, trei sau chiar patru intervenții chirurgicale, avem nevoie de sânge. Și atunci solicităm pungi de sânge de la Centrul Regional de Transfuzii. Acum, e rândul nostru să contribuim la „rezerva de viața”, transmite conf. dr. Stela Iurciuc – manager Spitalul Clinic Cf Timișoara.

Persoanele care efectuează donări de sânge primesc în schimb următoarele beneficii: o zi liberă de la locul de muncă, o reducere de 50% la tariful de transport în comun pe o perioadă de 30 de zile și 7 tichete de masă, care vor fi încărcate pe un card special emis de Centrul Regional de Transfuzii Timișoara.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1127 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005407 (s)