News Flash:

Nemulțumiți de deciziile arbitrare ale conducerii Colegiului Medicilor Stomatologi din România

Sute de stomatologi au protestat joi în fața Ministerului Sănătății

29 Septembrie 2023
195 Vizualizari | 0 Comentarii


 Joi, 28 septembrie, sute de stomatologi din întreaga ţară au părăsit cabinetele lor, lăsând în urmă instrumentele lor de lucru, precum cleştii pentru extracţii şi frezele dentare, pentru a se alătura unui protest desfășurat în capitală, în fața Ministerului Sănătății. Motivul care i-a adus împreună este nemulțumirea față de deciziile luate de conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR), precum și de filialele județene, cum ar fi cea din Constanța. Dentiștii au solicitat în mod deschis demiterea conducerii CMSR și revizuirea Regulamentului electoral actual.

De mai multe zile, stomatologii au discutat între ei și s-au mobilizat pentru a aborda problemele din sistem. "Cine nu este în Terapie Intensivă sau într-o stare critică nu are niciun motiv să nu ne susțină", a fost mesajul care a circulat pe rețelele de socializare în rândul profesioniștilor din domeniul medical. Dentiștii au o serie de nemulțumiri, dar, în primul rând, doresc să rezolve problemele principale care îi afectează. Aceștia solicită luarea tuturor măsurilor necesare, la nivel național și local, pentru crearea unui cadru legislativ care să asigure practicarea profesiei de medic stomatolog în conformitate cu prevederile legale aplicabile. Cu toate acestea, realizarea acestor măsuri nu este posibilă fără implicarea reală a Ministerului Sănătății, a tuturor structurilor decizionale ale CMSR și a medicilor stomatologi care doresc să-și exercite profesia într-un cadru legal, transparent și complet.

În vederea atingerii acestor obiective, Adunarea Generală Națională Extinsă a medicilor stomatologi din România, reunită pe 28 septembrie la București, a solicitat demiterea din funcție a membrilor Colegiului Naţional pentru fapte deosebit de grave împotriva profesiei și inițierea procedurii judiciare pentru aceste fapte.

De asemenea, medicii doresc numirea unei conduceri interimare și amânarea alegerilor pentru organele de conducere naționale și teritoriale pentru mandatul 2023 - 2027, până la modificarea regulamentelor interne. Aceste modificări, spun protestatarii, au fost efectuate de conducerea națională a CMSR fără consultarea publică și sunt considerate neconstituționale, afectând drepturile membrilor CMSR.


Conform declarației Dr. Daniela Bica Sintea, în data de 28 septembrie, a fost depusă o rezoluție la Ministerul Sănătății de către Adunarea Generală Națională Extinsă. Pe ordinea de zi a adunării se aflau solicitări precum demiterea Biroului Executiv Național actual al Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR) și numirea unui Birou Executiv Național interimar. De asemenea, s-au propus modificări ale Regulamentului Electoral în scopul organizării unor alegeri transparente și s-a cerut efectuarea unui control financiar contabil la CMSR. „În urma discuțiilor purtate cu ministrul Sănătății au fost acceptate următoarele revendicări: modificarea L95/2006 și a Regulamentului Electoral, în sensul garantării transparenței în întregul proces electoral ce va avea loc în cadrul CMSR. De asemenea, avem acceptul Ministerului Sănătății de a trimite Corpul de control pentru a verifica neregulile semnalate de medicii stomatologi.

Recomandarea ministrului a fost aceea că schimbarea trebuie efectuată de la nivelul colegiilor teritoriale, prin implicarea masivă a medicilor stomatologi, puterea fiind în mâinile noastre”, a spus medicul. Specialistul a subliniat că medicii stomatologi s-au unit pentru a proteja cabinetele mici și mijlocii și pentru a reacționa în fața unui exces de reglementări legislative și fiscale care afectează profesia lor.

„Dorim să ne recăpătăm demnitatea profesională prin vot liber exprimat și nu furat la alegerile ce se apropie!”, au afirmat alţi medici.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1250 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006194 (s)