News Flash:

Veste tristă pentru iubitorii de cultură

Sindicaliștii din cultură anunță că vor boicota Noaptea Muzeelor

26 Aprilie 2024
96 Vizualizari | 0 Comentarii
Sursa foto Tion ro

 


Pe 18 mai, în toată țara, este planificată o nouă ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor. Totuși, din cauza nemulțumirilor salariaților, există riscul ca manifestarea să nu aibă loc în mai multe instituții culturale. Printre acestea se numără Muzeul Național de Artă și Muzeul Național al Banatului din Timișoara.

„Ne-a ajuns cuțitul la os! Ne-ați ignorat destul!”, spun sindicaliștii din cultură.


Prin urmare, aceștia au anunțat că vor boicota un eveniment de tradiție, Noaptea Muzeelor, care ajunge anul acesta la cea de-a 20-a ediție. Evenimentul, inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și susținut de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor, este organizat în România de către Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR). Noaptea Muzeelor este așteptată anual de publicul de toate vârstele, fiind o ocazie unică de a celebra și de a explora bogăția patrimoniului cultural din țară.

Cu toate acestea, Federația Națională CulturMedia a transmis că Ordonanța de Urgență care vizează remedierea discriminării salariale la care au fost supuși angajații din sistemul muzeelor și bibliotecilor publice nu a fost adoptată conform acordului la care s-a ajuns în urma negocierilor cu reprezentanții Ministerului Culturii și ai Guvernului.

„Pe cale de consecință, Federația CULTURMEDIA anunță că membrii săi nu vor participa la evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor, în semn de protest împotriva tergiversării măsurilor promise. Acestea urmau să repună angajații muzeelor și bibliotecilor în rândul salariaților respectați de către autoritățile statului, promisiune neonorată.

Ca atare, Federația îndeamnă la solidaritate, invitând toți lucrătorii muzeelor și bibliotecilor să se alăture și să participe la protestul organizat pe data de 18 mai, ora 17, în Piața Victoriei din București. Lipsa de solidaritate înseamnă marginalizare, excludere, izolare, sărăcie!”, au declarat sindicaliștii.


În Timișoara, reprezentanții Muzeului Național de Artă au afirmat pentru ziarul Tion că nu vor desfășura nicio activitate în data de 18 mai, cu ocazia Nopții Muzeelor, din cauza discriminării salariale.

În ceea ce privește reprezentanții Muzeului Național al Banatului, aceștia au comunicat că nu au luat încă o decizie cu privire la participarea la Nopțile Muzeelor, însă vor face publică o declarație în acest sens în viitorul apropiat.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1159 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006802 (s)