News Flash:

Veste bună pentru bolnavii din România

Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului CNAS

3 Octombrie 2023
193 Vizualizari | 0 Comentarii

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că guvernul a aprobat o majorare a bugetului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Această creștere financiară va contribui la deblocarea programelor naționale de sănătate care au fost afectate la începutul lunii curente.

„Aprobăm şi un memorandum foarte important, prin care suplimentăm bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Acest fapt va permite acoperirea cheltuielilor cu medicii de familie plus diferenţele de cost la programele naţionale şi medicamente. Trebuie să facem asta, mai ales că, începând din 1 iulie, a existat o creştere a numărului de servicii medicale decontate”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Asociațiile de pacienți cronici și oncologici au avertizat că programele naționale de sănătate nu au mai primit finanțare de două luni, ceea ce a dus la situația în care pacienții nu mai primesc tratamente și nu au alternative.

“Programele naţionale de sănătate au rămas fără finanțare, iar pacienţii români au rămas fără medicamente. În ultimele 2 luni, rând pe rând, programele naţionale au rămas fără bani. Pacienții cronici sunt trimişi acasă fără tratament şi fără nicio altă soluție. Vieţile românilor se sting şi nimeni nu răspunde pentru toate aceste decese evitabile”, se precizează în comunicatul trimis de Alianţa Pacienţilor Cronici din România, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune şi Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer. 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că săptămâna aceasta urmau să intre fonduri pentru medicamentele destinate acestui grup de pacienți. Potrivit CNAS, Ministerul Finanțelor a alocat resurse financiare pentru a debloca programele de sănătate. Președintele CNAS, Andrei Baciu, a explicat că situația s-a remediat și în cazul bolnavilor de cancer. De la finalul lunii august, exista un blocaj în desfășurarea Programului de Oncologie, care este cel mai costisitor dintre programele naționale de sănătate.

 „În luna august au fost câteva întârzieri de natură financiară. Soluția identificată era aceea a accesării fondurilor din trimestrul 4. S-a deblocat săptămâna trecută, joi. Am finalizat toate procedurile interne, am încredere că va fi avizat și adoptat în următoarea ședință de guvern. Am discutat să se facă imediat decontările, să fie o chestiune de ore”, a menționat Andrei Baciu.

Potrivit actualei legislații, programele naționale de sănătate publică sunt finanțate atât de Ministerul Sănătății, cât și din bugetul de stat. În ceea ce privește programele de sănătate curativă, acestea sunt susținute financiar din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), care este gestionat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1166 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005363 (s)