News Flash:

O buruiana poate opri dezvoltarea tumorilor

4 Septembrie 2017
1213 Vizualizari | 0 Comentarii
buruiana
Este o planta care creste peste tot in tara noastra, exact acolo unde iti doresti mai putin. Stirul este bogat in vitamine, in special A, K, B1, B3, B5, B6, B17, C, E, riboflavina, acid folic si folat, in minerale precum calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc si cupru. 
Frunzele contin cu 25% mai multe proteine si mult mai mult lisina decat orice produs obtinut din porumb sau alte cereale si mai multa metionina decat soia. De asemenea, contine cantitati importante de provitamina A (beta-caroten), stirul fiind bogat in acizi grasi polinesaturati (PUFA), in special acid linoleic.
Prin continutul de squalen, consumul de stir inhiba dezvoltarea vascularizarii tumorilor. De asemenea, s-a demonstrat faptul ca aceasta substanta are un rol important in reducerea extinderii metastazelor si in stagnarea dezvoltarii tumorilor maligne la sani, plamani, prostata si creier.
Ghidul simptomelor provocate de o tumora cerebrala
In prezent, cercetatorii considera ca squalenul este cel mai bun stimulator imunitar. In plus, acesta aflat in uleiul din seminte de stir are proprietati cicatrizante, ameliorand si tratand afectiuni dermatologice, precum psoriazis si pitiriazis, potrivit site-lui doctor.info.ro. De asemenea, squalenul poate tine sub control alergiile, diabetul, inflamatiile, avand si o contributie importanta la imbunatatirea memoriei si a functionarii creierului in general.
Tratamentul cu stir este foarte util pentru eliminarea toxinelor ajunse in corpul uman din atmosfera sau ca urmare a terapiilor prin raze, a nitratilor si nitritilor prezenti in mai toate produsele alimentare.
De la stir se pot consuma partea verde, tulpina si semintele. 
Frunzele tinere, cu un gust asemanator cu cel al nucii, se folosesc la prepararea salatei, tocanitei, se pot adauga la ciorbe, pot fi preparate la fel ca spanacul. Ele se culeg din partea cea mai de jos a tulpinii, pe intreg parcursul verii si pana toamna tarziu.
Semintele pot fi consumate ca atare, prajite (au un gust delicat) dar se poate obtine din ele ulei si faina. Acestea pot imbogati alte mancaruri, dandu-le un gust piperat. 
Faina poate fi consumata simplu, poate fi folosita la prepararea de prajituri sau paine (nu contine gluten), precum si in amestec cu alte tipuri de faina pentru diverse preparate.
Astazi, aceasta practica nu mai prezinta o amenintare reala, dar daca iti imaginezi comunitati care se hraneau exclusiv cu plantele si culturile de sezon poti intelege cum devine posibil.
Stirul este folosit in medicina traditionala ca astringent nutritiv, tonic, pentru a trata diareea sau ca antihemoragic (scaune cu sange sau polimenoree). 
Ceaiul se foloseste pentru gargara in cazul durerilor de gat sau a aftelor si pentru spalaturi externe in cazul exemelor.

planta stirul vitamine frunzele tratamentul stir semintele faina
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1224 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007102 (s)