News Flash:

Planta medicament, cu proteine mai multe decat soia, pe care cei mai multi o detesta

4 Septembrie 2017
1167 Vizualizari | 0 Comentarii
planta
De cate ori nu s-a intamplat sa admirati un lac, sau un parau care se scurge lin printre salcii, si sa fiti neplacut impresionati de suprafata verde a acestuia. Plantele mici care cresc parazit pe suprafata apei si ii ofera un aspect neingrijit sunt adevarate medicamente. 

Frunze verzi si rotunde, ce plutesc pe suprafata apei, acoperind-o cu un covor dens - aceasta e lintita. Era o mlastina noroioasa cu ochiuri de apa si ici-colo cu pinze verzi de lintita pe ea. CAMIL PETRESCU.

Aceasta mica planta se numeste lintita si in ultimul timp, atrage tot mai mult atentia savantilor. Lintita este piinea calcata in apa sau un medicament, insirat pe apa. Sau cel mai bun detergent. Lintita poate fi folosita in alimentatie, poate curata apa si solul sau chiar lupta cu boala vacii nebune. Iar cosmonautii ar putea s-o ia in calatoriile lor indepartate, intr-un tub, ca supliment la micul dejun.

Fertilitatea lintitei atrage atentia savantilor, or sa cresti „floarea lacurilor" e mai simplu decit multe soiuri de culturi agricole.
Cu ajutorul lintitei pot fi curatate bazinele acvatice. Ea creste repede si absoarbe o cantitate mare de azot si fosfati. 

Iata de ce iazurile de linga paduri sint acoperite foarte repede de lintita:
in apa cad foarte multe frunze, care putrezind, elimina azot - mediul alimentar pentru lintita. Ramasitele de balegar si ingrasaminte, de asemenea, pot fi inlaturate cu ajutorul lintitei. Potrivit specialistilor, ea transforma apa murdara in apa tehnica, sau chiar potabila. Lintita serveste drept hrana pentru multe vietati din bazinele acvatice, in special pentru rate. Iar in Sud-Estul Asiei din timpurile stravechi, cu lintita sint hranite animalele domestice. 

Recent, aceasta a inceput sa fie colectata pentru hrana animalelor in SUA, Egipt si Polonia. Posibil, in viitor, lintita va deveni una dintre culturile furajere. Mai mult, ea ar putea fi savurata si de oameni. 

Analiza chimica a aratat ca lintita contine mai multe proteine decit soia. 

Astfel lintita mica (Lemna minor), contine 40% de proteine. Totodata, in ea se mai gaseste zahar, amidon, substante minerale, iar beta-carotenul (vitamina A) aici e mai mult decit in morcov. Potrivit unor biologi, lintita ar putea substitui faina de oase - o sursa a bolii vacii nebune.

Cultivarea lintitei ar fi foarte avantajoasa - aceasta cultura este foarte fertila. Recordul il detine specia Lemna aequinoctialis, care creste in tropice: dintr-un gram de frunze, timp de o saptamine cresc 64 de grame. Pentru comparatie: porumbul aduce in medie doar 2-3 grame de boabe pe saptamina. Totodata, lintita ocupa putin loc. Pentru a creste aceeasi cantitate de lintita, porumb si soia este nevoie de o suprafata de cinci ori mai mare pentru porumb si de 10 ori mai mare pentru soia decit pentru lintita.

in sud-estul Asiei ea infrumuseteaza mesele din timpurile stravechi. Indienii maya, precum spun cronicii, de asemenea, scoteau lintita din iazuri si o mincau. in Europa medievala din lintita era preparat un elixir. Daca amestecam lintita cu scortisoara, ghimber, miere si vin, atunci aceasta bautura poate elimina toxinele din organism si alte substante nocive.
Lintita este consumata proaspata, ea nu se fierbe, la fel ca iarba grasa sau germenii din plante. ea se adauga in salate si bucatele din legume. Posibil ca in viitorul apropiat, lintita va suplini meniul vegetarienilor si gurmanzilor. Cu timpul insa ea s-ar putea deplasa chiar in calatoriile in spatiu.

Biologul german Folker Blum a propus o schema originala de simbioza - pesti, lintita si bacterii
 
Lintita elimina oxigen, care serveste drept hrana pentru pesti. Produsele eliminate de pesti servesc drept ingrasamint pentru lintita. Bacteriile mentin echilibrul acestor procese. in aceasta lume inchisa uneori intervin cosmonautii, care pescuiesc de acolo nu doar peste, dar si lintita. „La urma urmelor, oamenii vor incepe sa exploreze cosmosul si atunci fermele acvatice vor fi indispensabile la bordul navelor cosmice", spune Blum. O asemenea fabrica alimentara deja a fost testata in cosmos.
insa lintita va fi folosita si pe Pamint. in tarile „lumii a treia" milioane de oameni lupta cu foamea. Aceasta ar putea fi combatuta nu doar cu ajutorul tarilor dezvoltate, dar si prin descoperirea unor noi surse de alimentatie. Una dintre acestea ar putea deveni lintita - planta ce nu necesita nici un fir de pamint.

Sursa: semeynoe.ru

lac suprafata verde plantele mici suprafata apei lintita medicament
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1231 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005225 (s)