News Flash:

Dosarul „fabricii de copii” de la Timisoara. Rasturnare de situatie spectaculoasa

15 Noiembrie 2022
249 Vizualizari | 0 Comentarii
index 8


Curtea de Apel Timisoara a pronuntat sentinta finala in dosarul traficului de ovule de la fostul Spital Athena din Timisoara. Medicul grec Giatras Kostantinos, condamnat la inchisoare cu executare in prima instanta, a scapat de acuzatii in apel.  

Achitari pentru constituirea de grup infractional organizat si incetarea procesului penal prin prescriptie pentru trafic de ovule. Este decizia judecatorilor Curtii de Apel Timisoara in dosarul „fabricii de copii”, in care medicul grec Giatras Kostantinos a fost condamnat in prima instanta la cinci ani de inchisoare cu executare.

Potrivit sentintei definitive pronuntate de Curtea de Apel Timisoara, medicul Giatras Kostantinos, specialist in fertilizare in vitro si fondator al Spitalului Athena din Timisoara, biologul grec Pappa Charikleia, medicul ginecolog Stelea Lavinia si medicul biolog Daniela Ciontu au fost gasiti nevinovati pentru constituirea unui grup infractional organizat. De acuzatiile de trafic de ovule au scapat prin prescrierea faptelor.

Avocatul medicului grec Giatras Kostantinos, Arcadie Anastasescu, a declarat ca va ataca sentinta Curtii de Apel Timisoara printr-un recurs in casatie, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru ca judecatorii sa dispuna fata de medicul grec, in loc de incetarea procesului prin prescriptie, achitarea.

„O sa merg sa cer sa se dispuna achitarea, sa se constate ca nu este savarsit nicio fapta penala. In mod gresit s-a dispus incetarea procesului penal pentru prescriptie. Vrem sa obtinem o hotarare de achitare”, a declarat avocatul Arcadie Anastasescu pentru „Adevarul”.

Acuzatiile aduse medicilor de la „fabrica de copii”
Potrivit DIICOT, una dintre actiunile ilegale de la Athena, spital intrat intre timp in faliment, era organizarea unor activitati de prelevare si transplant de celule umane (ovocite) utilizate pentru fertilizarea in vitro cu mama purtatoare. Procurorii au reusit sa obtina acte notariale din care reiese ca in 13 cazuri s-a facut fertilizarea in vitro a unor mame-surogat. Anchetatorii au suspiciuni ca au fost mult mai multe cazuri, dar acestea nu au putut fi probate pentru ca unele dintre paciente sunt din afara tarii, dar si pentru ca o parte a bazei de date a clinicii a fost stearsa.

Din cele 13 cazuri pentru care s-au gasit acte notariale reiese ca mamele-surogat s-au angajat ca dupa nastere sa predea copilul familiei pentru care a nascut, urmand ca ulterior sa se faca si demersuri prin care copilul sa fie trecut pe numele mamei biologice, in acte figurand ca mama cea care l-a nascut. DIICOT arata ca nasterea cu mama-surogat nu este reglementata in Romania, iar procedura a fost realizata de echipa condusa de medicul grec incalcand mai multe prevederi legale.

Eleva platita sa doneze ovocite
Al doilea palier al acuzatiilor DIICOT vizeaza racolarea unor tinere carora li s-au achitat sume de bani pentru a dona ovocite folosite ulterior pentru fertilizarea in vitro a altor femei. Procurorii sustin ca practica este ilegala, legea prevazand ca „donarea si transplantul de organe, tesuturi si celule de origina umana nu pot face obiectul unor acte si fapte juridice in scopul obtinerii unui folos material sau de alta natura”. Procurorii au reusit sa identifice doua cazuri de tinere, o studenta de 19 ani si o tanara de 18 ani, eleva in clasa a XII-a, care au fost platite cu cate 300 de euro pentru ovocitele donate in vedere utilizarii lor in cadrul unor proceduri de fertilizare in vitro.

SURSA: ADEVARUL.RO

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1563 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006267 (s)