News Flash:

Blackout in Romania? Trei specialisti explica adevaratul risc: 'Se pare ca factorul vreme este aliatul Europei!'

15 Noiembrie 2022
385 Vizualizari | 0 Comentarii
Blackout

Trei experti au explicat pentru jurnalistii de la Adevarul daca intr-adevar riscam ca in aceasta iarna sa ramanem in frig si bezna din cauza unui "blackout".

In opinia expertului Ionut Purica, situatia este sub control. Totusi, el recomanda pastrarea centralelor pe carbune, dintre care cele mai multe au fost inchise, iar altele urmeaza sa aiba curand aceeasi soarta. „Rezervoarele de gaz pentru iarna sunt pline, sistemul energetic este la nivelul de securitate energetica la care era si in 2019. Daca o sa intelegem sa nu ne oprim centralele pe carbune ar fi si mai bine. Se pare ca tendinta s-a inversat si in Germania unde recent era o stire care spunea ca au dezafectat un parc eolian ca sa poata extinde o mina de lignit de suprafata ca sa puna mai bine in functiune o centrala pe carbune pe care o aveau acolo”, a explicat expertul pentru sursa citata.

Andrei Ilas nu vede posibil un blackout. „E imposibil sa avem un blackout chiar daca am avea o iarna geroasa. Frigul si consumul mare nu reprezinta o problema atata timp cat exista stimulentele in sistem de productie. Avem energie si cunostinte suficiente ca sa gestionam evenimente dificile in sistem. Pe de alta parte, da, le recomand oamenilor sa nu faca risipa, oricum electricitatea e scumpa si arde la buzunare”, a punctat Ilas.

In opinia lui Flavius Rovinaru, daca vom avea o iarna geroasa pe intreg continentul, situatia ar putea deveni delicata pe fondul consumului ridicat de energie pentru o durata mai lunga.  „Nu vreau sa speculez sau sa emit opinii nefundamentate, dar cred ca problemele pot sa apara in conditiile in care ne vom confrunta in aceaata iarna cu temperaturi scazute, -15 grade, sa spunem, pentru o perioada indelungata, peste doua saptamani consecutiv. Teoretic, exista posibilitatea ca Romania sa nu produca sau sa importe atata energie de cat are nevoie daca vom avea temperaturi joase pentru o perioada mai lunga de timp, dar deocamdata se pare ca factorul vreme este aliatul Europei”, a incheiat Rovinaru.

CV-urile expertilor consultati de Adevarul
Ionut Purica: membru al Grupului Consultativ pentru Energie din cadrul Comisiei Europene, membru al grupului de studiu al scenariilor de energie pentru anii 2050-2060 din cadrul Consiliului Mondial al Energiei si membru corespondent al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, precum si fost angajat al Bancii Mondiale.
Andrei Ilas: analist in energie care a avut si are clienti precum Banca Mondiala, Sandbag si Deloitte, prin firma sa de consultanta, si a fost membru al Agentiei Internationale pentru Energie Regenerabila, de la Bonn (Germania).
Flavius Rovinaru: profesor de macroeconomie si economie circulara la UBB.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1165 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006063 (s)