News Flash:

Cum servesc romanii, in fiecare zi, cancer pe paine! Da, este adevarat, nu va omoara pe loc, ci in cativa ani

11 Mai 2018
2784 Vizualizari | 0 Comentarii
parizaer

Coloranti artificiali, indulcitori, conservanti si glutamati – o lista intreaga de substante chimice sunt adaugate in hrana noastra de zi cu zi si ne pun in pericol sanatatea incet, dar sigur, fara macar sa fim constienti de acest lucru.

Banalul parizer, care a ajuns pe masa fiecaruia dintre noi macar o data, este produsul care contine cele mai multe substante chimice, mai multe decat gramele de carne propriu-zisa, conform dovezilor scoase la iveala de chimistii Asociatiei Pro Consumatori. Conform statitisticilor, mezelurile favorizeaza aparitia cancerului daca sunt consumate constant.

“Jumatate din produsele analizate (de chimistii APC – n.r.) contin caragenan, substanta despre care se stie ca este cancerigena. (…) Se vede in rata de imbolnavire ca incidenta mare a cancerului de colon vine din cauza mezelurilor, fiindca anumiti coloranti, cum ar fi si dioxidul de titan, au capacitatea de a penetra mucoasa stomacala si de a ajunge cu usurinta in sange, iar de aici in organe (…) Culoarea parizerului ar trebui sa fie roz pal.
Orice alta culoare a acestui produs este data de carmin, un extract din gandaci”, declara Costel Stanciu, presedintele APC (Asociatia Pro Consumatori, organizatie neguvernamentala care numara 27 de ani in domeniul apararii drepturilor si intereselor economice ale consumatorilor – n.r.).

Studiul privind calitatea parizerului face parte din Campania Nationala de Informare si Educare „Hrana sanatoasa – o investitie pe termen lung in sanatatea noastra”. Prin aceasta campanie, Asociatia Pro Consumatori (APC) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse alimentare bogate in sare, zahar, grasimi si aditivi alimentari care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.

Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat din marile structuri comerciale (hipermarketuri, supermarketuri) 52 tipuri de parizer, in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestor produse si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor.

Au fost analizate sortimente de parizer fabricate/distribuite de catre: Facos, Meda, Agricola, MegaFood-Com, Aldis, Reinert, DiaVist, Recunostinta Prodcom, Pick Ungaria, Ifantis, Perfect Poultry Slovenia, CrisTim, Zimbo Ungaria, Auchan, AIA Italia, Cora, Lidl, Penny, Kaufland, Fox, Carrefour, Perutnina Slovenia, Matache Macelaru, Caroli, Goodies Meat Production, Rewe si Arterimpex.

Parizerul este un produs din familia mare a salamurilor, la randul sau parte a mezelurilor, un grup mai mare de produse din carne. Din punct de vedere al structurii, parizerul se inrudeste larg cu toata gama de preparate din carne tocata (trase in membrane sau fara membrana – paté, hasé), relatia cea mai apropiata avand-o cu crenvurstii, care au aceeasi structura foarte fina a compozitiei, dar si cu mortadela, bologna si alte produse care sunt practic echivalente ale parizerului.


Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti a APC, coordonata de catre conf. univ. dr. Costel Stanciu.

La fabricarea sortimentelor de parizer analizate s-au folosit urmatoarele ingrediente: emulsie din piele de pasare, emulsie de sorici, carne de pui, carne de pui si de curcan separata mecanic, carne de pui dezosata mecanic, carne de pasare separata mecanic, piept de pui, carne de curcan, piept de curcan, piele de curcan, piele de pui, grasime de pasare, grasime de pui, carne de porc, pulpa de porc, carne de vita, slanina, soric de porc, colagen, cascaval, apa, faina de grau, fibre de soia, fulgi dezhidratati de ardei, fibre de mazare, fibre vegetale din soia si sfecla de zahar, izolat de soia, amidon cartofi, proteina animala din porc, proteina vegetala din soia, proteina vegetala hidrolizata, amidon, proteina din lapte, lapte praf, proteina din soia, sirop de glucoza, dextroza, lactoza, glucoza, zahar, maltodextrina, proteina din soia, sare neiodata, sare cu nitriti, extract natural de boia dulce, extracte vegetale, ardei rosu, condiment de ardei, condimente, extracte din condimente.

In cele 52 de produse analizate s-au identificat 48 aditivi alimentari si alte substante, dupa cum urmeaza: aroma de fum, arome, difosfat de sodiu, polifosfati de sodiu, izoascorbat de sodiu, nitrit de sodiu, acid ascorbic, eritorbat de sodiu, carmin, iodat de potasiu, monoglutamat de sodiu, acid citric, acetat de sodiu, citrat de sodiu, glucono-delta-lactona, citrat trisodic, lactat de potasiu, diacetat de sodiu, caragenan, guma de guar, guma de xantan, guma Tara, guma Konjac, guma locust, guma de caruba, di-polifosfati de sodiu si potasiu, acid lactic, lactat de calciu, tartrati de sodiu, guanilat disodic, inozinat disodic, alginat de sodiu, citrat de sodiu, acid citric, sulfat de calciu, 5-ribonucleotide disodice, acizi grasi vegetali, esterii acidului lactic, trifosfati, diacetat de sodiu, carbonat de sodiu, acetat de sodiu, acid eritorbic, fosfat de calciu, clorura de potasiu, lactat de sodiu, polifosfat de sodiu si potasiu si azotit de sodiu.

Toate produsele analizate contin aditivi alimentari, adica E-uri, de la 3 aditivi alimentari pana la 19 aditivi alimentari.
La 85% din produsele analizate s-a folosit nitrit de sodiu, un conservant suspect;
La 79% din produsele analizate s-au folosit difosfati;

73% dintre produsele analizate sunt colorate cu carmin/E120/acid carminic, un colorant rosu stralucitor obtinut dintr-o specie de insecta numita cosenila;
La 73% dintre produsele analizate, gustul si aroma au fost potentate cu monoglutamat de sodium;
La 54% dintre produsele analizate s-a folosit carne de pasare separata mecanic (carne de pasare separata mecanic, carne de pui si curcan separata mecanic, carne de pui separata mecanic si carne de curcan separata mecanic);

La 38% dintre acestea nu se precizeaza cantitatea de carne de pasare separata mecanic folosita la realizarea acelor sortimente;
La 50% dintre produsele analizate s-a folosit caragenan, un agent de ingrosare suspect de aparitia anumitor afectiuni medicale;
La 37% din produsele analizate s-a folosit eritorbat de sodiu;
La 33% din produsele analizate s-au folosit trifosfati;

La 27% din produsele analizate s-a folosit acetat de sodium;
La 25% din produsele analizate s-a folosit ascorbat de sodium;
La 23% din produsele analizate s-a folosit guma guar, respectiv polifosfati;

La 19% din produsele analizate s-a folosit acid citric;
La 19% din produsele analizate nu apare mentionata in lista ingredientelor cantitatea de carne folosita la fabricarea acelui sortiment de parizer;

La 18% din produsele analizate s-au folosit citrati de sodiu;
La 15% din produsele analizate s-a folosit guma xantan;
La 13% din produsele analizate s-a folosit izoascorbat de sodiu;

La 12% din produsele analizate s-a folosit tartrat de sodiu, respectiv lactat de calciu;
La 8% din produsele analizate s-a folosit alginat de sodiu, respectiv mono si digliceride ale acizilor grasi;
La 8% din produsele analizate s-a folosit sulfat de calciu;

Top 10 marci de parizer dupa continutul de carne:
1. Kaufland Classic (parizer de porc, Delicatesa germana Lyoner) Germania – 84% carne de porc;
2. Zimbo (parizer taranesc cu ardei) Ungaria – 80% carne porc;

3. Apetit (parizer porc) – parizer cu ardei – 63% carne de porc;
4. Apetit (parizer pasare) – 60% carne de pasare; parizer taranesc piept de pui – 60% carne piept de pui;
5. Baroni (parizer de pasare) – 60% carne pui;
6. Auchan (parizer piept de pui) – 57% piept de pui;
7. Casa Gustului (parizer cu ardei) – carne porc 55%;

8. Gustoso (parizer taranesc cu piept de pui) – 54% piept de pui,
9. Baroni (mini parizer cu pui) – 52% carne de pui; parizer cu ardei – 52% carne de porc; parizer cu carne de porc – 52% carne de porc;
10. Facos (parizer cu pui) – 51% carne pasare; parizer cu porc – 50% carne porc;
11. Aldis (mini parizer cu pui) – 51% carne de pui; parizer porc – 50% carne de porc;
12. Pick (parizer de porc) – 50% carne de porc.

Top 10 marci de parizer dupa numarul de aditivi alimentari:
1. DiaVist (parizer cu sunca) – 19 aditivi;
2. DiaVist (parizer cu pasare si porc) – 16 aditivi;
3. DiaVist (parizer cu carne de pui; parizer cu carne de curcan) – 15 aditivi;
4. Fox (parizer mini) – 13 aditivi;

5. Matache Macelaru (parizer taranesc), Carrefour (parizer feliat, parizer cu ardei) – 11 aditivi;
6. Reinert (parizer feliat) – 10 aditivi;
7. Gustoso (parizer taranesc cu piept de pui), Baroni (parizer cu ardei, parizer cu carne de porc, parizer taranesc cu piept de pui, parizer de pasare), Pofta Buna (parizer cu carne de pasare) – 9 aditivi;

8. Auchan (parizer piept de pui), Carrefour (parizer cu pasare), Casa Gustului (parizer cu ardei, parizer de porc), Baroni (mini parizer cu pui), Meda (parizer taranesc, parizer taranesc cu piept de pui) – 8 aditivi alimentari;
9. Campofrio (parizer cu pasare), Caroli (parizer cu pasare), Fox (parizer cu piept de pui), Benedek (parizer cu ciuperci), Pofta Buna (parizer cu carne de porc, parizer Familia), DiaVist (Suprem. Parizer favorit) contin 7 aditivi;

10. Cris-Tim (miniparizer cu pui), Auchan (parizer cu carne de pui, parizer cu carne de porc), Alpinia (miniparizer cu pui), Apetit (parizer cu ardei, parizer taranesc piept de pui), Matache Macelaru (parizer cu vita), Zimbo (parizer taranesc cu ardei), Ifantis (parizer cu carne de curcan), Facos (parizer cu porc).

„Din pacate, parizerul comercializat in hipermarketuri nu mai are nimic din consistenta, savoarea, gustul si elementele nutritive ale acestui tip de preparat asa cum era fabricat in urma cu cateva decenii. Dintr-un preparat cu o structura fina care se obtinea numai din carne de vita de calitatea I, slanina de porc, piper si sare, astazi cele mai multe sortimente se fabrica din emulsie de sorici/piele de pasare, tendoane, cartilagii, amidon, soia, apa si chimicale din belsug.

La alegerea unui sortiment de parizer trebuie sa aveti in vedere cantitatea de carne din respectivul produs si principalele nutrimente mentionate in declaratia nutritionala, respectiv cantitatea de proteine, grasimi/acizi grasi saturati, continutul de sare, evitandu-se acele sortimente de parizer care au in compozitie aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul si nitritul de sodiu.

Totodata, trebuie evitat parizerul obtinut din carne separata mecanic (resturile ramase dupa indepartarea manuala a carnii de pe oase, respectiv tesut muscular, cartilagii, vase de sange, nervi si tesut conjunctiv), cu adaosuri de piele de pasare, zaharuri, colagen si amidon, care de fapt mascheaza calitatea scazuta a produselor.

Totodata, verificati termenul de valabilitate si conditiile de pastrare din spatiul de comercializare.

Din cauza continutului ridicat de sare si a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, parizerul nu trebuie sa faca parte din alimentatia copiilor si a adultilor cu afectiuni cardiovasculare”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte al APC Romania.

Solutii pentru cei ce vor parizer bun
Ce se poate face de catre consumatorul care apreciaza parizerul si este mult legat de acest produs prin obisnuinta consumului inca din copilarie? Doua alternative se pot discuta:

– descoperirea parizerului „adevarat” la vreun producator serios si dispus sa mentina reteta pe termen lung;
– prepararea parizerului in casa.

Sursa: decititazi.com


parizer
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1301 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006512 (s)