News Flash:

Legea privind statutul magistratilor, ATACATA pentru a treia oara la CCR

10 Mai 2018
988 Vizualizari | 0 Comentarii
Florin Iordache

Deputatul PNL, Ioan Cupsa, a anuntat ca PNL va sesiza pentru a treia oara Curtea Constitutionala dupa ce Comisia speciala pentru legile justitiei a modificat legea privind statutul magistratilor, printre principalele schimbari fiind definirea erorii judiciare.
Comisia condusa de Florin Iordache a modificat, in sedinta de joi, definitia erorii judiciare, motiv pentru care opozitia a anuntat ca ia in calcul o noua sesizare la Curtea Constitutionala.

"Luam in calcul sa sesizam in perioada urmatoare Curtea Constitutionala pe aceasta lege. Este a treia oara cand recurgem la un astfel de demers. Sunt legi "debile", facute pe repede inainte, am cerut timp sa analizam documentele", a spus Ioan Cupsa pentru MEDIAFAX.

In sedinta de joi, comisia condusa de Florin Iordache s-au aprobat urmatoarele amendamente, toate propuse de PSD:


- La articolul 3, dupa alineatul (11), se introduce un nou alineat, alin. (12) cu urmatorul cuprins: (12) Procurorii numiti de Presedintele Romaniei se bucura de stabilitate.

- Alineatul (1) al articolului 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins: (1) Functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, asa cum acestea sunt definite de legislatia in vigoare.

- Alineatul (7) al articolului 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins: (7) Actul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii prevazut la alin. (6) poate fi contestat in instanta, in termen de 3 luni de la data la care a luat la cunostinta, de catre orice persoana care justifica un interes legitim, conform Legii 554/2004. Dispozitiile prevazute la art. 7 din Legea 554/2004 nu sunt aplicabile.

- La articolul 19, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins: (2) O comisie de examinare teoretica si practica va fi alcatuita din 7 persoane: 3 judecatori, 2 procurori, un avocat si un profesor universitar, desemnati de Plenul Consiliul Superior al Magistraturii dintre judecatorii, procurorii sau avocatii cu cel putin 12 ani vechime in profesie si dintre cadrele didactice ale facultatilor de drept care au obtinut gradul universitar de profesor de cel putin 5 ani.

Amendament adoptat Articolul 56 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(1) La incetarea mandatului pentru functiile de conducere prevazute la art. 53 judecatorii revin pe functiile detinute anterior in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
(2) La incetarea mandatului functiei de conducere prevazute la art. 54 si 55, procurorii pot ocupa o alta functie de conducere la acelasi parchet, in conditiile legii, fie revin pe functii de executie la parchetele pe care le-au condus sau de unde provin.”

Amendament - La articolul 58, dupa alineatul (12) se introduce un nou alineat, alin. (13) cu urmatorul cuprins:
(13) Pentru Institutul National al Magistraturii si Scoala Nationala de Grefieri activitatea de formare de catre judecatori, procurori, magistrati-asistenti si personal de specialitate juridica asimilat magistratilor, detasarea se dispune doar in cazul in care acestia isi desfasoara activitatea cu norma intreaga.

Alineatul (3) al articolului 96 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(3) Exista eroare judiciara atunci cand:
a) S-a dispus in cadrul procesului efectuarea de acte procesuale cu incalcarea flagranta a dispozitiilor legale de drept material si procesual, prin care au fost incalcate grav drepturile, libertatile si interesele legitime ale persoanei, producandu-se o vatamare care nu a putut fi remediata printr-o cale de atac ordinara sau extraordinara;
b) S-a pronuntat o hotarare judecatoreasca definitiva in mod vadit si indubitabil contrara legii sau situatiei de fapt care rezulta din probele administrate in cauza, precum si atunci cand, prin incalcarea clara si incontestabila a situatiei de fapt sau a normelor juridice aplicabile au fost afectate drepturile, libertatile si interesele legitime ale persoanei, vatamare care nu a putut fi remediata printr-o cale de atac ordinara sau extraordinara.

Alineatul (4) al articolului 96 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(4) Prin Codul de procedura civila si Codul de procedura penala, precum si prin alte legi speciale, pot fi reglementate ipoteze specifice in care exista eroare judiciara.

Pe 19 aprilie, Curtea Constitutionala a Romaniei a admis mai multe sesizari ale PNL, USR si ICCJ privind neconstitutionalitatea unor articole din actul normativ ce modifica Legea 303/2004, privind statutul magistratilor, drept urmare legea urmand sa se reintoarca in Parlament.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1135 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006395 (s)