News Flash:

Eroii Revolutiei, comemorati la Resita

23 Decembrie 2016
1330 Vizualizari | 0 Comentarii
eroii revolutiei
La Resita a avut loc, joi, cea de-a 27-a comemorare a eroilor-martiri ai Regimentului 17 Rachete Antiaeriene, care, in decembrie 1989, si-au dat viata pentru libertate. 
'Sunt trist, pentru ca, dupa 27 de ani, cei care si-au dat viata pentru a apara antiaerian Resita si care au crezut in anumite idealuri - acestea inca nu sunt implinite. Dupa 27 de ani, Armata inca este culpabilizata de faptul ca ar fi tras in populatie, desi in Resita a fost o exceptie. Niciun soldat, niciun militar al Regimentului 17 Rachete Antiaeriene nu s-a supus scenariului de a indrepta Armata impotriva poporului, nu a executat ordinul de a iesi in strada pentru a apara Comitetul judetean de partid. Au fost momente foarte dificile dupa aceasta decizie a mea de a nu scoate trupele in strada, cu implicatii asupra desfasurarii evenimentelor la Regimentul 17 Rachete Antiaeriene si in Resita", a declarat gen. (r.) Vasile Cocosila, comandantul de la acea vreme al unitatii. 
Acesta sustine ca, din noaptea de 22/23 decembrie, la Resita a inceput sa se traga de catre "profesionisti", nu de amatori. 
'Autopsia militarului Daniel Lupea, de exemplu, care a murit pe Punctul de control, a aratat ca acesta a fost impuscat cu un glont care i-a trecut prin stomac. Daca era un glont obisnuit, acesta scapa cu viata, insa in urma autopsiei facute a reiesit ca acest glont a explodat, la impactul cu trupul lui Daniel, ceea ce inseamna ca era vorba de un glont - dum-dum - care nu exista in dotarea Armatei Romane', a afirmat generalul Cocosila, subliniind ca pe parcursul intregii revolutii au avut loc tot felul de diversiuni. 
Dupa introducerea in formatie a drapelului de lupta si intonarea imnului national, la evenimentul de joi a urmat executarea apelului solemn si oficierea serviciului religios, precum si cuvantul oficialitatile locale si judetene. 
'Ca in fiecare an, ne-am intalnit aici, la fosta baza a Regimentului 17 Rachete Antiaeriene din Resita, pentru a comemora eroii regimentului care, acum 27 de ani, si-au dat viata aparand unitatea de cei care au atacat-o in acele zile din Decembrie 1989. Multumesc domnului general Cocosila pentru invitatie si imi doresc ca jertfa tinerilor de acum 27 de ani, fie ca au fost civili, fie ca au fost militari, sa nu fi fost degeaba. Imi doresc o Romanie asa cum ei au visat-o si si-au dorit-o in acel Decembrie 1989', a afirmat presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, Silviu Hurduzeu. 
Manifestarea s-a incheiat cu depunerea de coroane si jerbe de flori, la monumentul ridicat in memoria eroilor-martiri si cu intonarea semnalului 'Stingerea'. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1224 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005114 (s)