News Flash:

Emmanuel Macron a scandalizat Ucraina, dar si aliatii nordici: 'In loc de Nurenberg - sa semnam un acord cu Rusia si sa dam mana?'

5 Decembrie 2022
478 Vizualizari | 0 Comentarii
Vladimir Putin si Emmanuel Macron

Sugestia presedintelui francez Emmanuel Macron, potrivit careia Occidentul ar trebui sa ia in considerare nevoia Rusiei de garantii de securitate, daca Moscova este de acord cu negocieri pentru a pune capat razboiului din Ucraina, a declansat o furtuna de critici la Kiev si la aliatii baltici in cursul weekendului, relateaza Reuters, potrivit news.ro.

Intr-un interviu acordat postului francez de televiziune TF1, Emmanuel Macron a declarat ca Europa trebuie sa isi pregateasca viitoarea arhitectura de securitate si, de asemenea, sa se gandeasca "cum sa ofere garantii Rusiei in ziua in care aceasta se va intoarce la masa negocierilor".

"Exista un lucru care depinde de ucraineni si anume chestiunea frontierelor. Exista un lucru pe care trebuie sa il pregatim, si asta am discutat si cu presedintele Biden, si anume arhitectura de securitate in care vrem sa traim maine", a spus Macron. El a vorbit in acest contexzt despre temerile Rusiei fata de NATO si despre teama lui Vladimir Putin ca Alianta va veni pana la granitele sale. "Acest subiect va fi unul dintre factorii de pace si, prin urmare, trebuie sa ne pregatim si pentru el: ce suntem dispusi sa facem, cum ne protejam aliatii si statele membre, oferind in acelasi timp Rusiei garantii pentru propria securitate, atunci cand se va intoarce la masa negocierilor?", a aratat Emmanuel Macron.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, mentioneaza Reuters, nu a comentat sugestia lui Macron de a oferi "garantii de securitate" Moscovei, dar doi dintre colaboratorii sai apropiati au facut-o.

Principalul consilier al presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat ca lumea este cea care are nevoie de garantii de securitate din partea Rusiei, si nu invers. "Lumea civilizata are nevoie de garantii de securitate fata de intentiile barbare ale Rusiei post-Putin", a declarat duminica Podoliak, pe Twitter.

La randul sau, Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Nationala si Aparare al Ucrainei, a declarat ca o Rusie "denuclearizata si demilitarizata" ar fi cea mai buna garantie a pacii nu doar pentru Ucraina, ci si pentru intreaga lume. "Cineva vrea sa ofere garantii de securitate unui stat terorist si ucigas?" a scris Danilov pe Twitter. "In loc de Nurenberg - sa semnam un acord cu Rusia si sa dam mana?" - a adaugat scandalizat Danilov.

David Arahamia, deputat si membru al echipei de negociere a Ucrainei cu Rusia in perioada in care se desfasurau astfel de discutii, a declarat ca Ucraina este pregatita sa ofere Rusiei garantii de securitate, daca Moscova indeplineste patru conditii: "Pentru aceasta este suficient: sa paraseasca teritoriul tarii noastre, sa plateasca daunele, sa pedepseasca toti criminalii de razboi; sa renunte voluntar la armele nucleare", a declarat Arahamia pe aplicatia de mesagerie Telegram. "Dupa aceea, suntem gata sa ne asezam la masa negocierilor si sa discutam despre garantii de securitate", a adaugat el.

Dupa mai multe runde de discutii la inceputul razboiului, Kievul si Moscova nu s-au mai intalnit de luni de zile pentru a negocia incheierea conflictului. Kievul spune ca discutiile de pace sunt posibile doar daca Rusia isi inceteaza atacurile si se retrage din toate teritoriile ucrainene pe care le-a confiscat. In plus, presedintele Zelenski a emis un decret prin care interzice negocierea cu Moscova atat timp cat la conducere se afla Vladimir Putin.

Kremlinul, la randul sau, a declarat ca Occidentul trebuie sa recunoasca noile anexari de teritorii ucrainene proclamate de Moscova in septembrie inainte de orice discutii de pace.

Saptamana trecuta, Emmanuel Macron a avut convorbiri cu presedintele american Joe Biden la Washington pe tema razboiului din Ucraina. Biden a declarat ulterior ca nu sunt intrunite conditiile pentru o eventuala discutie intre SUA si Rusia privind incetarea conflictului.

Dupa ce in weekend s-a intalnit cu presedintele Volodimir Zelenski la Kiev, subsecretarul american de stat pentru afaceri politice, Victoria Nuland, a declarat ca insistenta lui Putin de a recunoaste anexarile autoproclamate arata ca liderul rus nu este serios in ceea ce priveste eventuale discutii de pace.

Sugestia lui Macron de a oferi garantii de securitate pentru Moscova a starnit critici si in unele tari care se invecineaza cu Rusia si care o vad ca pe o amenintare tot mai mare.

Fostul premier finlandez Alexander Stubb a declarat ca nu este "in mod fundamental" de acord cu Macron. "Singurele garantii de securitate asupra carora ar trebui sa ne concentram sunt, in esenta, non-rusesti", a spus el pe contul sau de Twitter. "Rusia trebuie mai intai sa garanteze ca nu ii ataca pe altii", a aratat el.

Fostul ministru de externe lituanian Linas Linkevicus a declarat ca Rusia va avea garantii de securitate atat timp cat nu "ataca, anexeaza sau isi ocupa" vecinii. "Daca cineva vrea sa creeze o noua arhitectura de securitate care sa permita unui stat terorist sa isi continue metodele de intimidare, ar trebui sa se mai gandeasca o data, asta nu tine", a declarat Linkevicus pe Twitter.

Macron si Zelenski au vorbit de mai multe ori in timpul celor peste noua luni de razboi, iar Zelenski i-a multumit presedintelui francez pentru ca a incercat sa gaseasca solutii diplomatice, dar a respins in acelasi timp sugestiile lui Macron ca tara sa sa fie dispusa sa faca un compromis.

In luna mai, Macron a fost, de asemenea, criticat pe scara larga pentru ca a spus ca Rusia nu ar trebui sa fie umilita, astfel incat atunci cand luptele din Ucraina se vor opri sa se poata gasi o solutie diplomatica.

In interviul de la TF1, presedintele francez a declarat ca va discuta din nou cu Vladimir Putin pe tema energiei nucleare civile, dar dupa ce il va intalni mai intai pe Rafael Grossi, directorul general al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA). Ultima sa discutie oficiala cu liderul rus a avut loc la 11 septembrie.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1314 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005100 (s)