News Flash:

Caloriferele sunt iarasi reci la Timisoara. Colterm a ramas fara carbune si au aparut si avariile

11 Noiembrie 2021
401 Vizualizari | 0 Comentarii
calorifer

Caloriferele timisorenilor au inceput sa se raceasca de marti seara, dupa ce Colterm a dat mai incet temperatura in punctele termice, de la 35-36 la 32-33 de grade. Motivul: nu mai este carbune. Ar trebui sa ajunga joi seara, dar oricum nu poate fi descarcat atat de repede. Se va da drumul mai tare la gaz. Au aparut si avarii
 
 
Situatie incredibila la Timisoara. In prag de iarna, Colterm a ramas fara carbune si caloriferele timisorenilor racordati la sistemul centralizat de incalzire au inceput sa se raceasca treptat. Reprezentantii societatii de termoficare spun ca au fost nevoiti sa scada temperatura in punctele termice de la 35-36 la 32-33 de grade. Si dau vina pe… ploi.

„Este la incarcat, ajunge pana deseara. Din cauza ploilor care au fost in cariera au intarziat incarcarile si livrarile, urmand sa ajunga in seara asta sau la noapte o marsuta (garnitura de vagoane – n.r.) si apoi a doua. Mai este carbune, dar pentru a suplini o sincopa in incarcare, la furnizor, am limitat la 33 de grade”, ne-a explicat Cristian Mitu, directorul Colterm.

Se da mai tare la gaz
Desi carbunele ar trebui sa ajunga in noaptea de miercuri spre joi, va fi nevoie de ceva timp si pentru descarcarea lui. Iar Colterm consuma intr-o singura zi, la CET Sud, chiar si in parametri scazuti in care da acum energie termica, „cam 80% dintr-o marsuta”. Asa ca da mai tare gazul.

„La noapte (miercuri noapte – n.r.) o sa suplinim un pic cu consumul de gaz, o sa consumam mai mult gaz. Actul aditional s-a semnat”, ne-a mai declarat Mitu.

Deocamdata, timisorenii racordati la sistemul centralizat de incalzire au apa calda, dar nu se stie in cat timp se vor reincalzi caloriferele. La spitale nu au fost probleme.

Va reamintim, timisorenii au mai stat trei zile fara apa calda si caldura, dupa ce E.ON a decis sa opreasca robinetul de gaz pentru Colterm, din cauza datoriilor uriase. Cu greu s-a gasit un nou furnizor de gaz care sa mai aiba incredere in societatea de termoficare care a intrat nu demult in insolventa. Contractul cu Tinmar Energy a fost prelungit pentru prima data, cu act aditional, saptamana trecuta, dar expira miercuri, 10 noiembrie, dar asta nu inseamna ca timisorenii vor ramane iarasi in frig. Reprezentantii primariei insista ca este o rutina prelungirea contractului, dar numai atata timp cat sunt bani.

S-a ajuns in aceasta situatie pentru ca autoritatile nu au facut un plan clar pentru iarna. Au vrut sa incalzeasca cele putin peste 55.000 de locuinte, spitalele si scolile racordate la Colterm mai mult cu gaz, desi pretul acestuia a inceput sa creasca inca din primavara/vara. Acesta este motivul pentru care societatea de termoficare nu a avut un stoc de carbune pentru iarna.

Colterm are trei contracte pentru carbune, cu AMV Style din Gorj – 100.000 de tone, cu SC Redolaj SRL din Oradea – 60.000 de tone si cu Movie Star SRL din Ramnicu Valcea – 100.000 de tone. Dar vine din cand in cand.

 Au aparut si avarii
Reprezentantii Colterm revin cu explicatii si spun ca situatia se va reglementa in cursul serii de miercuri, „odata cu reluarea aprovizionarii cu carbune”. Pana atunci, temperatura va pleca la 33 de grade din punctele termice. Au aparut insa alte avarii, astfel ca echipele societatii de termoficare intervin, miercuri, la urmatoarele puncte termice:

PT Liceu nr. 1 – Zona Ghica, nr. 2– avarie conducta de incalzire. Afecteaza imobilele de pe strazile Ghica si Regele Carol;
PT 26 – Zona Calea Aradului – avarie conducta de apa calda. Afecteaza imobilele de pe strazile Calea Aradului si Calea Lipovei;
PT 21 – Zona Take Ionescu – Lucrare pe fonduri europene, este intrerupta furnizarea apei calde pentru cuplarea la reteaua noua. Afecteaza imobilele de pe strazile Take Ionescu, A. Popovici si Bucuresti;
PT Paltinis – avarie la traseul de apa calda. Afecteaza imobilele de pe strazile 1 Decembrie, nr. 10-12.
Lucrarile ar trebui sa fie finalizate in jurul orei 16, miercuri, 10 noiembrie.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1173 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006905 (s)