News Flash:

Moldovenii de peste Prut, chemați la urne

Pe 20 octombrie 2024 va avea loc la Chișinău un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

17 Mai 2024
103 Vizualizari | 0 Comentarii


Parlamentul de la Chișinău a adoptat o hotărâre privind desfășurarea referendumului republican constituțional cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, conform informațiilor furnizate de agenția Moldpres.

Referendumul, programat pentru 20 octombrie, va permite cetățenilor cu drept de vot să se pronunțe asupra unui proiect de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova. Întrebarea la care participanții la referendum vor trebui să răspundă este următoarea: "Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?".

Proiectul privind organizarea referendumului a fost prezentat în plenul parlamentului de către președinta Comisiei juridice, Veronica Roșca.

Modificările propuse la Constituția Republicii Moldova includ adăugarea a două alineate noi, care reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și caracterul ireversibil al parcursului european al țării. De asemenea, este prevăzut ca integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană să devină un obiectiv strategic al țării.

Documentul propune, de asemenea, adăugarea unui nou titlu în Constituție, intitulat "Integrarea în Uniunea Europeană". Astfel, se stabilește că aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și la actele de revizuire a acestor tratate, să fie realizată de Parlament prin lege organică. În plus, se prevede ca prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene și ale altor acte juridice cu caracter obligatoriu să aibă prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

Referendumul republican constituțional este inițiat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova a fost semnată de 56 de deputați și a primit avizul Curții Constituționale.

Deputații din opoziția socialist-comunistă și din fostul partid Șor au criticat organizarea referendumului, argumentând că acesta ar afecta suveranitatea Republicii Moldova.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1368 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005200 (s)