News Flash:

Fritz vrea sa transforme Calea Sagului in magistrala verde cu zone pietonale, banda STPT si piste de biciclete late

11 Noiembrie 2021
358 Vizualizari | 0 Comentarii
calea Sagului

Calea Sagului va fi prima magistrala verde a Timisoarei. Anuntul a fost facut, pe Facebook, de primarul Dominic Fritz, care spune ca soseaua va include o banda dedicata transportului public, pista de biciclete si trotuare late si spatii verzi generoase. Din Piata Maria pana la mallul de la iesirea din oras. Suntem abia la faza de idee, iar primaria mai are o documentatie pentru modernizarea Caii Sagului.
 
 
„Lansam primul proiect de remodelare a unei artere de circulatie si transformarea ei intr-un coridor multimodal. «Magistrala verde» este un culoar de mobilitate verde de 3 kilometri, care va fi amenajat intre Bulevardul 16 Decembrie 1989 si Calea Sagului, in integralitate – adica de la Podul Traian (Podul Maria – n.r.) pana la pasarela de la Shopping City, complementar carosabilului, cu atentie pentru nevoia oamenilor pentru spatiu public de calitate”, a transmis primarul Timisoarei.

Dominic Fritz spune ca magistrala verde va avea „banda dedicata transportului public local nepoluant, piste de biciclete si trotuare late, incadrate de aliniamente si spatii verzi generoase vor asigura deplasarea intr-un mod sigur si confortabil pentru toata lumea”.

Toate amenajarile, promite primarul, vor tine cont de nevoile persoanelor cu mobilitate redusa, persoane cu dizabilitati, varstnici, copii, iar „zonele pietonale vor fi dedicate activitatilor sociale, comerciale si de odihna”.

„«Magistrala Verde» este viziunea actualei administratii despre cum amenajam spatiul public in Timisoara: cu respect pentru cetateni, mediu si patrimoniu construit. Atractivitatea, siguranta, accesibilitatea, calitatea aerului, sunt caracteristicile principale de care tinem cont in realizarea acestui proiect. Pietoni, biciclisti, soferi sau utilizatori ai transportului public local vor avea aceleasi conditii de deplasare, asa cum, copiii, adultii si varstnici vor avea acces la spatiu public de calitate”, adauga Dominic Fritz.

Nu este clar unde va reusi Primaria Timisoara sa amenajeze zone pietonale pe soseaua ce leaga Piata Maria de podul din Calea Sagului. O varianta ar fi Piata Mocioni, deja pietonala, pentru care municipalitatea avea in plan un proiect de regenerare urbana.

Primaria Timisoara mai avea DALI si SF pentru o bucata din Calea Sagului, care a fost donata de investitorii de la mallul din sudul orasului. In primavara anului trecut, mai exact in martie, consilierii locali au aprobat „obiectivul de investitii «Modernizare Calea Sagului (tronson cuprins intre strada Ana Ipatescu cu limita administrativa a Municipiului Timisoara)»”.

„In cadrul proiectului au fost identificate doua tronsoane: primul tronson de la km 4+410, intersectia cu strada Ana Ipatescu, pana la km 5+080, dupa pasajul de cale ferata; al doilea tronson este de la pasajul de cale ferata km 5+080 pana la intersectia cu drumul judetean DJ593, km 9+950, care este si sfarsitul proiectului”, se arata in hotararea adoptata.

Doar pentru aceasta bucata era estimata o investitie de 74,1 milioane de lei cu tot cu TVA.

Potrivit primarului, primaria urmeaza sa liciteze contractul pentru documentatie – DALI si proiect tehnic. Actele sunt deja in evaluare la Agentia Nationala a Achizitiilor Publice, iar reprezentantii primariei vor sa obtina fonduri din Planul National de Redresare si Rezilienta.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1237 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005748 (s)