News Flash:

Ministrul Muncii a demisionat. Iata motivele care au stat la baza acestei decizii

15 Aprilie 2016
1103 Vizualizari | 0 Comentarii
ana costea
Ministrul Muncii a demisionat din functie. Premierul Dacian Ciolos a acceptat astazi demisia ministului Muncii,Ana Costea. La data de 12 aprilie, consilierul ministrului Muncii, Cosmin Andreica, a declarat ca ministrul Ana Costea este dispus sa isi depuna mandatul daca proiectul privind salarizarea in sistemul bugetar nu va fi retras maine de catre Guvern.
''Purtatorul de cuvant al Guvernului a declarat ca nu intelege de ce ministrul Ana-Claudia Costea a amenintat cu demisia pentru retragerea ordonantei, in conditiile in care stia de luni ca ordonanta nu va intra in sedinta de guvern de miercuri. Ministrul Muncii isi asuma problema de comunicare, dar precizeaza totusi ca nici vicepremierul, nici secretarul general al guvernului, nici ceilalti trei ministri prezenti marti la intalnirea Consiliului National Tripartit, probabil, nu au stiut acest lucru, pentru ca nimeni nu a mentionat nimic in cadrul sedintei. In final, ministrul Muncii a obtinut, cu pretul depunerii mandatului, renuntarea la asumarea de catre guvern a proiectului de ordonanta de urgenta privind salarizarea. In aceste conditii doamna Ana Claudia Costea isi exprima speranta ca depunerea mandatului de ministru al Muncii va determina Guvernul sa considere o prioritate elaborarea unui legislatii nediscriminatorii si corecte in domeniul salarizarii'', este mesajul fostului Anei Costea catre fostii colegi, dat publicitatii joi seara prin intermediul unui comunicat de presa.

Ea explica faptul ca ministerul Muncii a respectat termenul de 10 februarie 2016 fixat de Guvern - in conditiile in care acesta era initial octombrie 2016 - cu pretul unor eforturi care au insemnat ca la minister au avut loc in unele zile si patru intalniri pe aceasta tema, iar in alte zile ministrul Muncii si specialistii din minister au lucrat pana la 5 dimineata.

''Pe 10 februarie Ministerul Muncii avea finalizat proiectul legii salarizarii cu un impact financiar de 31,5 miliarde lei net, pe o perioada de 4 ani. Nu a fost acceptata aceasta varianta, iar conditiile initiale de aplicare a legii s-au schimbat mereu. In total Ministerul Muncii a elaborat cel putin zece variante ale legii salarizarii, obiectivele acestora variind mult in functie de cifrele avansate de ministerul de Finante. In final s-a ajuns la concluzia ca, deocamdata, nu exista fonduri suficiente pentru eliminarea simultana a disfunctionalitatilor dintre institutii, cat si din cadrul institutiilor. S-a ales, pentru acest an, varianta unei ordonante de urgenta care trebuia sa usureze aplicarea unei viitoare legi a salarizarii'', se arata in acelasi comunicat.

''S-a spus ca aceasta ordonanta a fost elaborata de Ministerul de Finante si de Ministerul Muncii. Sunt necesare mai multe amanunte. Ministerul de Finante a comunicat Ministerului Muncii suma disponibila pentru aplicarea acestei ordonante, respectiv 1,5 miliarde lei net, iar Ministerul Muncii a inceput elaborarea proiectului. S-a ajuns repede la concluzia ca aceasta ordonanta poate sa elimine partial doar disfunctionalitatile din cadrul unor institutii, nu dintre institutii. Ordonanta prevedea cresteri salariale doar pentru cei cu venituri mici, din partea de jos a grilei. De asemenea, s-a impus ca raportul dintre salariul minim si cel maxim sa fie stabilit la 1/12. Ordonanta prezenta unele riscuri legislative in aplicare, lucru pus in evidenta de ministrul Muncii cat si de partenerii sociali la intalnirea Consiliului National Tripartit. Pentru ca a considerat ca dezavantajele aplicarii acestei ordonante sunt mult mai mari decat avantajele aplicarii ei, ministrul Muncii a decis sa isi asume in fata partenerilor sociali renuntarea la acest proiect de act legislativ'', mai explica fostul ministru.

Ministrul Munciii Ana Costea si-a dat demisia joi, iar premierul Dacian Ciolos i-a acceptat-o, precizand ca in perioada imediat urmatoare va inainta o propunere presedintelui Klaus Iohannis, informeaza Guvernul.

ministrul muncii demisionat dacian ciolos ana costea
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1215 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004497 (s)