News Flash:

DEZVALUIRI INCREDIBILE ale unui salvamontist! Cei 7 turisti au declansat avalansa. Copiii nu erau legati in coarda si nu purtau casca de protectie

24 Aprilie 2017
1247 Vizualizari | 0 Comentarii
retezat 1
Dupa ce trupurile celor doi copii care au murit in urma avalansei din Muntii Retezat au fost recuperate, apar si reactii. Unul dintre salvamontistii care au participat la operatiunile de salvare din ultimele zile spune ca grupul s-a aventurat pe un traseu foarte periculos, fara sa respecte toate regulile.

Sorin Sanda este unul dintre cei 18 salvamontisti care au mers dupa supravietuitorii avalansei si in misiunea de recuperarea cadavrelor celor doi copii decedati.
Sorin Sanda, alpinist: „Nu aveau acel echipament tehnic, adica nu erau legati in coarda, nu erau in ham, nu aveau casca de protectie, pentru ca au fost loviti de stanci de asta au murit, avalansa nu a fost mare.”
Cei 7 alpinisti au cazut intr-o prapastie de 200 de metri. Au supravietuit numai 5 dintre ei.
Sorin Sanda, alpinist: „Oamenii nu au stiut sa mearga pe munte. Punct. Posibil, in momentul caderii, avand o casca, puteai sa scapi sa zicem cu o rana, doua, dar nu sa mori.”
Sorin Sanda spune ca avalansa nu a fost foarte mare, dar alpinistii au facut o greseala: nu au testat terenul, pe rand, ci s-au aventurat toti deodata, pe o patura de zapada care s-a rupt si a alunecat cu ei. In mod normal, una dintre persoane ar fi trebuit sa mearga inainte sa vada daca stratul de zapada, care avea peste un metru, e rezistent.

Salvamontismul spune si ca, daca ar fi respectat procedurile, grupul trebuia sa anunte traseul pe care pleaca. Cei 7 turisti ar fi fost sfatuiti sa nu mearga pe munte, cu atat mai mult cu cat fusese lansata o avertizare de mare risc de avalansa.
Sorin Sanda, alpinist: „Ceea ce nu stiu multi in turismul asta montan este ca iarna nu se merge pe trasee marcate, adica cele de vara. Trebuie sa te orientezi dupa zapada, dupa cum a fost pusa zapada.”
Sorin Sanda este instructor de alpinism si are o experienta de 27 de ani. A instruit peste 200 de elevi si a obtinut 90 de medalii nationale si internationale. Digi24.ro

Galerie Video


salvamontistii sorin sanda salvamontismul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1233 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004933 (s)