News Flash:

ALARMANT: Aproape 2.000 de copii din judet au ramas fara parintii plecati la munca in strainatate

17 Octombrie 2013
1224 Vizualizari | 0 Comentarii

Au ales sa ia calea strainatatii, în cautarea unei vieti mai bune sau a unui loc de munca în care pot agonisi o bruma de bani cu care, odata întorsi acasa, se pot pune pe picioare.

In urma lor raman, însa, de multe ori, copii prea mici ca sa înteleaga ca mama ori tata nu i-au parasit, ca n-au gresit cu nimic astfel încat sa-i supere pe cei mari si ca sunt iubiti în continuare, oricare ar fi departarea care le desparte familia.

 ateodata, absenta parintilor se prelungeste, iar nesiguranta si îndoielile copiilor sporesc, cu efecte uneori dintre cele mai nefericite.

Lipsa tatalui ori, cel mai adesea, a mamei pot crea dezechilibre emotionale grave în micile suflete care se simt abandonate, de aici nefiind decat un pas pana la stirile cu suiciduri ale minorilor cu parinti plecati la munca în strainatate.

Sunt cazuri extreme si, ce-i drept, izolate. Nu au frecventa situatiilor în care mama ori tatal uita de cei de acasa, mici sau mari, cu lunile ori chiar cu anii si nu se fac astfel vinovati „decat" de neglijare.

Situatii care, chiar si în Timis, adica un judet în care nivelul de trai îl depaseste pe cel al zonelor furnizoare predilecte de „capsunari", sunt mai multe decat s-ar putea crede.

„Avem înregistrati aproximativ 2.000 de copii ai caror parinti ori sustinatori legali sunt plecati în strainatate. Numarul real este probabil ceva mai mare, caci nu toti asistentii sociali din localitatile judetului ne-au transmis, asa cum au îndatorirea, aceste date", arata Emilia Milutinovici, directorul executiv al Directiei pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis.

De altfel, situatia miilor de prichindei nevoiti sa-si astepte, rabdatori, parintii a intrat si în atentia parlamentarilor, legislatia privind  protectia si promovarea drepturilor copilului fiind modificata recent prin Legea 257/2013.

Potrivit noilor reglementari, parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul are obligatia, daca urmeaza sa plece la munca în strainatate, de a notifica aceasta intentie serviciului public de asistenta sociala de la domiciliu, cu minimum 40 de zile înainte de a parasi tara.

„Notificarea va contine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupa de întretinerea copilului pe perioada absentei parintilor sau tutorelui, dupa caz. Confirmarea persoanei în întretinerea careia va ramane copilul se efectueaza de catre instanta de judecata", precizeaza cei de la DASPC Timis.

De altfel, noua lege aduce si pentru acestia din urma obligatii sporite, chiar si în cazul în care copiii i-au însotit pe parinti în sederea acestora în strainatate.

La revenirea lor în tara, cei mici vor beneficia de consiliere specializata, în cazul în care sederea a fost mai mare de un an,  directiile judetene avand obligatia de a dezvolta servicii de acest gen.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1203 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005444 (s)