News Flash:

Cutremurele produse in zona Galati sunt exclusiv de natura tectonica, se arata intr-un raport al INFP

16 Octombrie 2013
1446 Vizualizari | 0 Comentarii

Cutremurele produse în zona Galați, în perioada 23 septembrie - 15 octombrie 2013, sunt exclusiv de natură tectonică, fenomenele fiind neobișnuite pentru această regiune prin amploarea lor, reiese din analiza specialiștilor Institutului Național de Fizică a Pămantului /INFP/, publicată pe pagina de internet a instituției.

Conform studiilor efectuate de către echipele de specialiști seismologi, în perioada analizată, cutremurele produse nu au fost determinate de alți factori precum inundații sau exploatări de petrol.

'Roiul seismic este neobișnuit pentru zona Galați prin amploarea sa (magnitudine și durată) dacă ne raportăm la datele disponibile (începand cu secolul 20). Nu excludem apariția în trecutul istoric a unor secvențe similiare în zonă neidentificate din lipsa stațiilor seismice de înregistrare', se notează în raportul INFP.

Potrivit sursei citate, succesiunea numărului mare de cutremure din zona Galați nu este unică, aceasta fiind întalnită în alte zone de pe Glob precum Bohemia de Vest, dar și în Romania (zona Sinaia).

'In Romania, însă, din datele instrumentale, roiul de la Galați este semnificativ mai mare, atat ca durată, cat și ca număr de evenimente față de manifestările similare din alte zone. In multe alte cazuri de roiuri seismice au fost semnalate efecte sonore de tipul celor înregistrate în satul Izvoarele ('boom earthquakes')', arată concluziile specialiștilor seismologi.

Cele mai noi date relevă faptul că, în prezent, activitatea seismică în zona Galați s-a redus semnificativ, frecvența de producere și magnitudinile scăzand din data de 11 octombrie 2013.

Localizarea cutremurelor din zona analizată indică un aliniament orientat NE-SV de-a lungul unui sistem de falii active cunoscute în perimetru la adancimi focale situate, în proporție de 95%, în intervalul 1-7 km.

In ceea ce privește situația din satul Izvoarele, cutremurele de magnitudine pană în 4 grade pe scara Richter înregistrate în zonă au putut fi determinate de o serie de factori, precum: condițiile solului, topografia locului, dar și calitatea foarte precară a unor case.

Pe de altă parte, INFP precizează că, 'avand în vedere presiunea mare din partea mass-media în legătură cu o posibilă influență a exploatărilor de petrol în diferite zone geografice ale țării, propunem includerea în procedura de aprobare a exploatării/extracției a monitorizării seismice în zona respectivă pe întreaga durată a acestor procese'.

Toate informațiile prezentate în prezentul raport reprezintă date revizuite de către specialiști privind parametrii evenimentului. Acestea pot diferi de cele preliminare publicate pe pagina de internet a INFP imediat după producerea cutremurului.

Potrivit INFP, mai mult de 250 de cutremure s-au produs în zona Galați în perioada menționată, 19 evenimente cu magnitudinea peste 3 grade pe scara Richter. 'Activitatea seismică a scăzut începand cu data de 9.10.2013, frecvența de producere fiind mult mai mică iar magnitudinile seismelor sub 2.5 grade', precizează raportul citat. AGERPRES


cutremurele produse institutului infp glob zona sinaia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1145 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006257 (s)