News Flash:

Veste bună!

Producția de cereale a României este mai bună ca cea din 2022

8 August 2023
202 Vizualizari | 0 Comentarii

Conform celei mai recente prognoze emisă de Departamentul pentru Agricultură al USDA, producția de cereale a României în anul comercial 2023/24 se anunță a fi mai bună decât cea din anul precedent, datorită îmbunătățirii suprafețelor și randamentelor. Cu toate acestea, calitatea poate fi afectată, mai ales în regiunile vestice ale țării.

Timpurii în primăvară, temperaturile sub medie din România și Bulgaria au întârziat stadiile finale de dezvoltare a culturilor de iarnă și au întârziat însămânțările de primăvară. De asemenea, fenomenele meteorologice precum furtunile și ploile abundente au impactat negativ culturile. De asemenea, agricultorii au redus folosirea fertilizanților, iar dăunătorii au avut o influență semnificativă, ceea ce va duce la o scădere a calității producției, în special în vestul ambelor țări.

În ciuda acestor provocări, conform prognozelor, România va rămâne al patrulea cel mai mare producător de cereale din UE, după Franța, Germania și Polonia. Se estimează că producția totală va atinge aproximativ 22-23 de milioane de tone. În anul 2022, producția totală de cereale boabe pentru consum și sămânță a fost de 19,18 milioane de tone.

La nivelul UE, pentru anul 2023/24, se așteaptă ca producția totală de cereale să depășească ușor recolta din anul precedent, ajungând la 270,8 milioane de tone. Cu toate acestea, perspectiva inițială optimistă a fost diminuată parțial de condițiile meteorologice variabile. Creșterea producției este atribuită în principal așteptărilor de îmbunătățire a randamentelor, dat fiind că toate cerealele s-au cultivat pe suprafețe mai reduse.

Referitor la grâu, pentru principalele țări producătoare din UE, cum ar fi Franța, Germania, România, Bulgaria și Ungaria, se estimează randamente medii semnificativ mai mari decât cele din anul comercial precedent. Cu toate acestea, în cazul României, lipsa unor precipitații în perioada semănatului a dus la o ușoară reducere a potențialului de randament.

În ceea ce privește producția de porumb a UE în anul de recoltă 2023/24, aceasta este estimată la 60 de milioane de tone, o ușoară scădere față de estimările anterioare, din cauza randamentului și a suprafeței mai mici decât cele prognozate inițial. Umiditatea solului din România a fost adecvată în vestul țării, dar insuficientă în est, ceea ce, împreună cu o suprafață plantată mai mică decât anticipat, a dus la o revizuire în scădere a estimărilor privind recolta de porumb.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1159 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006671 (s)