News Flash:

O veste bună!

OMV Petrom a semnat cu Saipem contractul pentru cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre

4 August 2023
277 Vizualizari | 0 Comentarii


Compania OMV Petrom a anunțat semnarea contractului principal în valoare de 1,6 miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, potrivit unui comunicat emis de companie.

"OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din Sud-Estul Europei, a semnat cu Saipem S.p.A. şi Saipem Romania SRL (Saipem) un contract pentru lucrări de proiectare, achiziţii, construcţie, instalare şi punere în funcţiune, în valoare de aproximativ 1,6 miliarde euro", se precizează în comunicatul citat.

În cadrul acestui contract, Saipem va oferi servicii de management, proiectare, achiziții, fabricație, asamblare, transport maritim, instalare, testare și punere în funcțiune pentru instalațiile maritime din cadrul proiectului.

De asemenea, contractul va acoperi și testarea și punerea în funcțiune a stației de măsurare a gazelor naturale, precum și a secțiunilor de lângă țărm și de pe uscat ale conductei de producție gaze, care vor fi construite de alți contractori. Procesul de atribuire al acestui contract a fost realizat printr-un proces public de achiziție.

Costurile aferente contractului vor fi împărțite în mod egal între cei doi parteneri, OMV Petrom și Romgaz.

"Cu semnarea acestui contract facem un pas important pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep - practic acesta marchează începerea fazei de execuţie. Vom continua să lucrăm în ritm susţinut astfel încât să producem volumele de gaze aşteptate, în siguranţă, începând cu 2027", a afirmat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.


Proiectul Neptun Deep reprezintă cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre. OMV Petrom și Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro pentru dezvoltarea acestui proiect. Neptun Deep se estimează că va genera o producție de aproximativ 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce va face România cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.

Infrastructura necesară pentru exploatarea zăcămintelor de gaze naturale offshore Domino și Pelican Sud va include 10 sonde, dintre care 6 în ape adânci (~1000m) și 4 în ape puțin adânci (~100m), 3 sisteme de producție submarină și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore în ape cu adâncimea de 100 de metri, conducta principală de gaze către țărm (~160 km) și stația de măsurare a gazelor Tuzla.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, având o producție anuală de petrol și gaze de aproximativ 43 de milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. În ceea ce privește distribuția produselor petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 de benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.

Acționarii români dețin peste 42% din acțiunile OMV Petrom, din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 21,7% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești. OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt deținute de alți investitori străini. 28,1% din totalul acțiunilor OMV Petrom sunt tranzacționate liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori din Londra.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1142 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004907 (s)