News Flash:

O veste pentru dascăli

Profesorii din învățământul preuniversitar au dreptul la un an de concediu fără plată, la fiecare 10 ani lucrați

28 Iulie 2023
311 Vizualizari | 0 Comentarii


Conform noii legi a educației preuniversitare, profesorii din învățământul preuniversitar au dreptul la concediu fără plată pe durata unui întreg an școlar, însă cu condiția ca școala unde își desfășoară activitatea să fie de acord cu această măsură. Este important să se menționeze că perioada de rezervare a postului didactic sau a catedrei se consideră vechime în învățământ, conform informațiilor de pe avocatnet.ro.

Profesorii din învățământul superior, în special cei titulari sau directori de granturi cu șase ani consecutivi de activitate în aceeași universitate, au dreptul la an sabatic. De asemenea, rezervarea postului este aplicabilă pentru profesorii aleși în Parlament, numiți în Guvern sau care ocupă funcții publice importante, precum primari, viceprimari, prefecți sau președinți și vicepreședinți de consilii județene.

Rezervarea postului se aplică și în cazul în care cadrele didactice se întorc din concediul de creștere a copilului. De asemenea, profesorii titulari solicitați să predea, să efectueze cercetare sau să participe la activități artistice sau sportive în străinătate, pe baza unor contracte în urma acordurilor sau convențiilor interguvernamentale sau interuniversitare, beneficiază de această prevedere.

Persoanele desemnate de federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă în învățământul preuniversitar au, de asemenea, dreptul la rezervare a postului sau a catedrei, conform legilor în vigoare și contractelor colective de muncă la nivel de sector de negociere colectivă în învățământul preuniversitar.

În plus, profesorii care vor îndeplini serviciul militar în perioada declarației de mobilizare, a stării de război sau a stării de asediu vor beneficia, de asemenea, de aceeași prevedere privind rezervarea postului didactic.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1231 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006637 (s)