News Flash:

Judecătorii CCR au decis

Magistrații vor beneficia în continuare de pensii speciale

3 August 2023
245 Vizualizari | 0 Comentarii


Judecătorii Curții Constituționale au hotărât să mențină pensiile speciale, inclusiv cele ale magistraților, în ciuda contestărilor. Trei dintre judecători din CCR beneficiază de pensii speciale de cel puțin 6.000 de euro pe lună.

Decizia a fost luată miercuri, când Curtea Constituțională a României a declarat unele articole ale Legii de modificare a pensiilor speciale ca fiind neconstituționale, determinând retrimiterea legii către Parlament pentru revizuire.

„Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament pentru a fi pusă de acord cu decizia Curţii”, a transmis miercuri preşedintele CCR, Marian Enache.

Președintele Curții Constituționale, care a analizat tăierea pensiilor speciale, beneficiază personal de o pensie specială de 7.500 de euro și un salariu de peste 5.000 de euro. Această situație ridică întrebări legate de imparțialitatea sa în acest caz. Alți doi judecători din CCR se află în aceeași situație, cumulând pensiile speciale cu salariile:

Deliorga Cristian: salariu CCR - 4.500 euro / pensie specială - 6.600 euro.
Attila Varga: salariu CCR - 4.500 euro / pensie specială - 6.500 euro.
Pe 29 iunie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a sesizat Curtea Constituțională cu privire la Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul pensiilor de serviciu, precum și în legătură cu actul normativ referitor la creșterea vârstei de pensionare.

Proiectul se referă la pensiile speciale ale magistraților, militarilor, diplomaților, funcționarilor parlamentari, personalului Curții de Conturi și aeronautic. Actul normativ vizează recalcularea pensiilor de serviciu pe baza vechimii în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obținut și alinierea stagiului minim de contributivitate la cel aplicat în sistemul public de pensii.

Conform acestei legi, procurorii și judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani de vechime și beneficiază de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate. Pensiile militare care sunt deja acordate vor beneficia de aceleași condiții de pensionare prevăzute de legile în vigoare, timp de cinci ani. În plus, pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1203 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006305 (s)