News Flash:

Situație problematică în apicultură

Apicultorii români cer autorităţilor acordarea unui ajutor de minimis pentru compensarea pierderilor

7 August 2023
231 Vizualizari | 0 Comentarii

Apicultorii români cer autorităților să ofere un ajutor de minimis pentru a compensa pierderile, întrucât fenomenele meteorologice extreme au afectat peste jumătate din producția de miere. Situația este gravă în sectorul apicol, având în vedere lipsa resurselor financiare, scăderea consumului și importurile masive de miere.

„În ultimii ani, producţiile de miere au fost modeste, undeva la sub jumate din producţia medie anuală, iar anul acesta este la fel: nu depăşeşte 48-50% din producţia medie. Nu putem să o vindem nici pe aceasta pentru că preţurile de achiziţie sunt foarte mici, iar importurile de miere din Ucraina şi alte ţări extracomunitare ne omoară. Stăm şi cu bruma de miere pe care o avem în stoc şi nu avem bani să pregătim familiile de albine pentru iernare. Lipsa fondurilor proprii şi lipsa susţinerii financiare din partea Guvernului au determinat în perioada de iarnă şi de primăvară pierderi de familii de albine cuprinse între 30-40% din efectiv în anumite zone”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.


Potrivit informațiilor furnizate de Agerpres, în ultimul an a apărut o problemă fără precedent în ultimii 50 de ani în apicultura românească. Se confruntă cu lipsa cererii de miere pentru export și, de asemenea, cu o scădere a consumului intern de miere.

„Am văzut că nici programul ’Mierea în Şcoli’ nu va fi accesat de la 1 ianuarie 2024, fiind amânat pentru al 17-lea an consecutiv, deşi România se află în coada clasamentului european privind consumul de miere pe cap de locuitor. Anul acesta, deşi este unul slab, cu o producţie între 12.000 -14.000 de tone de miere, nu merge nici exportul şi nici nu se vinde mierea la intern. A scăzut consumul fantastic peste tot în Europa. Colac peste pupăză, vorba românului, aducem miere din import şi aţi văzut că a recunoscut şi Uniunea Europeană că aproape 48-50% este falsă. Noi aducem miere din Ucraina şi a noastră, care e de valoare, nu o dăm nici la copii, pentru că nu vrem să dăm mierea în şcoli. E ciudat că nu mai putem să exportăm, iar aceasta este o situaţie nemaiîntâlnită în 50 de ani în apicultura românească”, a spus Fetea.

Astfel, Asociația Crescătorilor de Albine din România (ACA) a cerut acordarea unui ajutor de minimis în valoare de 15-20 de euro pe familie de albine pentru a putea recupera din pierderi. În anul precedent, deși Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a inclus în buget un sprijin pentru sectorul apicol, acesta nu a fost acordat.

Președintele ACA s-a adresat cu solicitarea unei întâlniri cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pentru a-l informa despre problemele grave din apicultură și pentru a găsi modalități de sprijin financiar, astfel încât cheltuielile suplimentare efectuate de apicultori pentru menținerea familiilor de albine să fie acoperite. În acest sens, au fost trimise solicitări și către premierul României.

De asemenea, reprezentantul apicultorilor a avertizat că pachetul de măsuri fiscale apărut recent în spațiul public ar putea afecta semnificativ mai mult de jumătate din acest sector.

Statisticile arată că consumul autohton de miere este estimat la 550 de grame pe locuitor, însă România se situează în coada clasamentului european, cu un consum mult mai mic comparativ cu Germania (2 kilograme) sau Olanda și Belgia (1,5 kilograme). Românii consumă zilnic aproximativ 70 de grame de zahăr și doar 3 grame de miere.

În anii precedenți, producția de miere a României se situa în medie la 22.000 de tone anual, poziționând țara noastră pe locul patru în Europa.

La nivel național, există în prezent 2,35 milioane de familii de albine și sunt înregistrați peste 35.000 - 37.000 de apicultori, din care aproximativ 50% sunt membri ai ACA, deținând peste 60% din efectivele de albine.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1231 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005158 (s)