News Flash:

Pentru 3 luni

14 grupe de produse alimentare vor avea cote de adaos comercial scăzute

1 August 2023
256 Vizualizari | 0 Comentarii

Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care se dorește reducerea creșterii prețurilor la alimentele de bază, astfel încât 14 grupe de produse alimentare vor avea cote de adaos comercial scăzute timp de trei luni. Acestă măsură ar trebui să aducă beneficii pentru milioane de români, deoarece vor putea achiziționa anumite sortimente de pâine, carne, ouă, fructe și legume la prețuri mai mici.

Ordonanța de urgență adoptată de Guvern la 30 iunie 2023 prevede o reducere a adaosului comercial pentru următoarele alimente:

Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități.
Lapte de vacă proaspăt 1L, cu grăsime 1,5%.
Brânză telemea din lapte de vacă vrac.
Iaurt simplu din lapte de vacă, cu grăsime de 3,5% și gramaj maxim de 200 grame.
Făină albă de grâu "000" de 1 Kg.
Mălai standard de 1 Kg.
Ouă de găină de calibrul M în ambalaj de 10 bucăți.
Ulei de floarea-soarelui de 1L.
Carne proaspătă de pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe de pui întregi cu os și aripi de pui).
Carne proaspătă de porc (carne de porc lucru, pulpă de porc).
Legume proaspete în vrac (roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia).
Fructe proaspete în vrac (mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă).
Cartofi proaspeți albi în vrac.
Zahăr alb tos de 1 Kg.
Această inițiativă are scopul de a reduce povara financiară pentru consumatorii de alimente esențiale și de a încuraja accesibilitatea la produsele de bază. Măsura va fi aplicată pe o perioadă de trei luni, în încercarea de a tempera impactul creșterii prețurilor la alimente în perioada actuală.

"Prin actul normativ, instituim o formulă agreată cu toate părţile implicate prin care se limitează pentru o perioadă de trei luni adaosurile comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale cu scopul scăderii preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, cu scopul creşterii puterii de cumpărare a populaţiei", a afirmat ministrul Agriculturii, Florin-Ionuţ Barbu.

Potrivit proiectului de act normativ, formarea prețului la raft pentru aceste produse trebuie să fie unitară, indiferent dacă sunt produse marcă privată ale producătorilor sau produse marcă proprie ale comerciantului. Adaosurile comerciale vor fi aplicate la valoarea fără TVA a produselor agricole și alimentare menționate în proiectul de lege. În cazul în care prevederile nu sunt respectate, se consideră contravenție și sunt prevăzute amenzi cuprinse între 100.000 lei și 2.000.000 lei.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1179 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006130 (s)