News Flash:

Primaria Timisoara a cerut peste 350 de milioane de lei de la guvern pentru Colterm, sa treaca peste iarna

31 Octombrie 2021
300 Vizualizari | 0 Comentarii
Colterm

Timisorenii racordati la sistemul centralizat de termoficare au stau fara caldura si apa calda trei zile, dupa ce Colterm a ramas fara gaz. Bani pentru caldura si apa calda nu exista, mai ales in conditiile cresterii pretului la gaz, iar datoriile istorice ale Colterm si intrarea in insolventa au impins societatea direct in prapastie, pentru ca furnizorii nu mai au incredere in compania de termoficare. Primaria a cerut o suma uriasa de la guvern.
 
 
Problemele Colterm sunt vechi si arhicunoscute, iar fosta administratie a tinut societatea de termoficare in viata prin rostogolirea datoriilor. Si pe vremea fostului primar Nicolae Robu s-a taiat gazul pentru Timisoara. Datoriile istorice au continuat sa creasca prin acumularea de penalitati. Administratia Fritz a lasat sa treaca vara fara sa faca public un plan de iarna, sperand ca va putea incalzi orasul cu gaz. Numai ca explozia pretului la gaz i-a dat planurile peste cap, iar stocurile de carbune au inceput sa se faca abia din luna octombrie.

Societatea de termoficare a Timisoarei are datorii istorice de sute de milioane de lei si a intrat in prag de iarna in insolventa. Chiar in ziua in care s-a stabilit cine este administrator judiciar, Colterm a ramas fara gaz, dupa ce E.ON a oprit robinetul din cauza datoriilor. Aproape 56.000 de locuinte, spitalele si scolile din oras au ramas fara caldura si apa calda.

Dupa doua zile in care timisorenii si spitalele au stat in frig, primarul Dominic Fritz a anuntat, joi dimineata, ca „situatia este dramatica, frustranta si infioratoare pentru toti cei afectati si nu exista cuvinte sa schimbe acest lucru”. Cu o zi inainte, acelasi primar a transmis ca s-a gasit o solutie de avarie si ca se semneaza un contract cu un furnizor, dar acesta s-a razgandit. Joi a fost gasit alt furnizor, iar caloriferele timisorenilor s-au incalzit cu greu de vineri.

Criza caldurii de la Timisoara a ajuns cunoscuta la nivel national. Ce-au facut insa autoritatile pana acum ca sa nu se ajunga la aceasta situatie?

Potrivit PMT, municipalitatea a trimis, in primavara, o solicitare catre guvern, pentru un imprumut din Trezorerie. Ar fi vrut sa foloseasca banii ca sa plateasca certificatele anti-poluare, dar s-a izbit de un refuz de la Bucuresti. A urmat apoi amenda de 21 de milioane de euro primita de Colterm pentru lipsa acestor certificate pe anul 2020, care a fost contestata in instanta. Reprezentantii PMT spun ca au mai cerut ajutorul guvernului, dar fara succes.

Scrisoarea primarilor de municipii
In 22 octombrie, primarii de la 25 de municipii din Romania i-au trimis o solicitare ministrului Finantelor, Dan Vilceanu, in care cer ajutor din fondul de rezerva al guvernului.

„Municipiile solicita alocarea din fondul de rezerva al guvernului, a sumelor necesare pentru acoperirea unor cheltuieli legate de sistemul centralizat de termoficare, care sa poata compensa cresterea nesustenabila a preturilor cu producerea energiei termice”, scrie in scrisoare.

Cele 25 de municipii au cerut, de fapt, 1,2 miliarde de lei de la bugetul de stat. Aproape jumatate din suma au cerut-o primariile Timisoara si Iasi:

Arad – solicitare buget de stat: 37,07 milioane, alocare locala: 25,6 milioane
Bacau – solicitare buget de stat: 92 milioane, alocare locala: 4,4 milioane
Botosani – solicitare buget de stat: 9,5 milioane
Brad – solicitare buget de stat: 11,8 milioane
Brasov – solicitare buget de stat: 2,8 milioane, alocare locala: 11,8 milioane
Buzau – solicitare buget de stat: 7,5 milioane
Constanta – solicitare buget de stat: 57,47 milioane, alocare locala: 82,5 milioane
Cluj – solicitare buget de stat: 63,05 milioane, alocare locala: 7,4 milioane
Craiova – solicitare buget de stat: 16,03 milioane, alocare locala: 5 milioane
Drobeta Turnu Severin – solicitare buget de stat: 40 milioane, alocare locala: 58 milioane
Galati – solicitare buget de stat: 6,3 milioane, alocare locala: 2 milioane
Gheorgheni – solicitare buget de stat: 7,9 milioane
Fagaras – solicitare buget de stat: 2 milioane, alocare locala: 1 milion
Focsani – solicitare buget de stat: 28,6 milioane, alocare locala: 2,9 milioane
Iasi – solicitare buget de stat: 245 milioane, alocare locala: 142 milioane
Mangalia – solicitare buget de stat: 16,06 milioane, alocare locala: 1,7 milioane
Miercurea Ciuc – solicitare buget de stat: 4,06 milioane, alocare locala: 540.000 lei
Oradea – solicitare buget de stat: 71,7 milioane, alocare locala: 26 milioane
Pitesti – solicitare buget de stat: 51,5 milioane, alocare locala: 21,7 milioane
Ploiesti – solicitare buget de stat: 83 milioane, alocare locala: 27 milioane
Ramnicu Valcea – solicitare buget de stat: 2,6 milioane, alocare locala: 952.000 lei
Radauti – solicitare buget de stat: 21,7 milioane, alocare locala: 7,8 milioane
Suceava – solicitare buget de stat: 5 milioane, alocare locala: 27,9 milioane
Timisoara – solicitare buget de stat: 351,2 milioane, alocare locala: 70,3 milioane
Tulcea – solicitare buget de stat: 38 milioane, alocare locala: 5 milioane.
Edilii mai cer de la guvern si reglementarea unor solutii legislative imediate pentru iarna 2021-2022. Un exemplu ar fi asigurarea combustibilului pentru CET, indiferent de natura acestuia, care sa nu poata fi conditionata de o plata in avans, catre furnizorii UAT-urilor, dar si un comportament contractual unitar din partea Romgaz S.A., in ceea ce priveste MWh si conditiile de livrare a gazului metan catre CET Sud.

Ei au mai cerut si formarea unui cadru legal pentru ca unitatile administrativ teritoriale care au sistem centralizat de furnizare a energiei termice sa se poata imprumuta din Trezoreria Statului, pentru finantarea cheltuielilor curente pentru asigurarea functionarii acestui serviciu, respectiv pentru plata facturilor restante si acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare.

Cei 25 de primari de municipii au solicitat banii pentru plata in avans a unor cantitati de combustibil, plata datoriilor restante la furnizorii de combustibil si sustinerea subventionarii costului gigacaloriei.

Colterm are datorii de sute de milioane de lei, din care 76 de milioane de lei doar la E.ON Gaz, care a decis ca marti sa opreasca robinetul de gaz pentru Colterm. 64 de milioane sunt datorii istorice, cu tot cu penalitati.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1196 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006352 (s)