News Flash:

La bloc se recicleaza mai putin de jumatate decat in zonele de case. Cristian Mos face sedinte de lucru la Consiliul Judetean Timis

2 Noiembrie 2021
364 Vizualizari | 0 Comentarii
pubele de gunoi

Vicepresedintele Consiliului Judetean Timis, Cristian Mos, sustine ca cei care locuiesc la bloc recicleaza la un nivel extrem de scazut. Colecteaza selectiv chiar mai putin de jumatate decat cei care locuiesc la case. El nu explica felul in care a ajuns la acest calcul, dar spune ca organizeaza sedinte de lucru la CJ Timis, pentru solutii.
 
 
„Cand vine vorba despre rata de colectare selectiva a deseurilor, se observa clar o mare diferenta intre zonele cu blocuri si cele cu case. Daca in zonele de case, unde deseul reciclabil se colecteaza din saci transparenti, media procentului de deseu reciclabil conform este de aproximativ 88%, in zonele de blocuri, unde deseurile reciclabile se colecteaza din recipiente netransparente – pubele galbene, media procentului de deseu reciclabil conform ajunge cu greu la 42”, sustine Cristian Mos, vicepresedintele Consiliului Judetean Timis.

Peste 100.000 de etichete pe pubele
Ce au facut totusi autoritatile locale ca sa-i convinga pe timisoreni sa colecteze gunoiul selectiv? In aceasta vara, reprezentantii CJ Timis anuntau o campanie care presupune lipirea de etichete galbene sau rosii pe pubele. Cele galbene sunt de avertizare si arata „continutul neconform” al pubelei, iar cele rosii aduc cu ele amenzi pentru „continut necorespunzator”. In plus, pubelele cu etichete rosii nu sunt ridicate de angajatii de la salubritate.

Conform legii, amenzile pe care le poate da Politia Locala sunt cuprinse intre 500 si 1.000 de lei pentru persoanele fizice si intre 1.000 si 2.000 de lei pentru persoanele juridice.

„Trebuie sa ne imaginam toata situatia deseurilor ca o padure imensa si foarte deasa, dar care a inceput sa ia foc, cam asa arata ce se intampla si in judetul Timis, in clipa de fata. Spunem ca in Timis stam ceva mai bine, dar suntem departe de unde trebuia sa fim deja si unde ne dorim cu adevarat sa ajungem. De exemplu, pentru anul 2020 tinta legala de valorificare prin reciclarea deseurilor reciclate colectate a fost de 50%. Am reusit sa atingem un grad de valorificare de aproximativ 18%, mai exact 17,9%, in judetul Timis. Lasati-ma sa cred ca acest grad a fost calculat cu indulgenta”, explica vicepresedintele CJ Timis, in iulie.

Din vara si pana acum, pe pubelele locuitori din judet au fost lipite deja peste 100.000 de etichete care arata ca oamenii nu colecteaza gunoiul selectiv, asa cum cere legea.

„Incercam sa gasim solutii”
Acum, Cristian Mos anunta o sedinta de lucru cu reprezentantii Primariei Timisoara, cu Federatia Asociatiilor de Locatari Timisoara, cu Garda de Mediu Timis, Retim Ecologic Service, Politia Locala si Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Deseuri Timis.

„Incercam sa gasim solutii pentru a creste gradul de deseuri reciclabile conforme in Timisoara, dar si in tot judetul Timis. Colectarea selectiva trebuie sa inceapa acasa – fiecare dintre noi avem responsabilitatea de a colecta corect deseurile. Fara un efort personal, oricat de multe sedinte de lucru facem noi nu avem cum sa gasim solutii magice, pentru ca la final tine de fiecare dintre voi daca si cum vrem sa facem pasi inainte spre un judet tot mai curat si civilizat”, mai spune vicepresedintele Consiliului Judetean Timis, pe Facebook.

El nu a spus care sunt propunerile celor adunati la sedinta de lucru pentru a creste gradul de deseuri reciclabile conforme in Timisoara sau in Timis. De altfel, a devenit o obisnuinta pentru alesii locali sau judeteni care se lauda pe Facebook, dar uita sa precizeze ce solutii propun pentru a le imbunatati viata oamenilor care i-au votat.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1156 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005609 (s)