News Flash:

Fritz despre Colterm: Taiem la sange din alte cheltuieli, e nevoie de 30 de milioane de lei pentru noiembrie. Promisiunea lui Citu

2 Noiembrie 2021
347 Vizualizari | 0 Comentarii
Fritz

Primarul Timisoarei anunta ca functionarii primariei lucreaza la foc continuu in aceste zile pentru a „taia la sange din alte cheltuieli pentru a mai suplimenta sumele de bani pentru Colterm”. E nevoie, conform estimarilor, de cel putin 30 de milioane de lei pentru luna noiembrie. Dominic Fritz a tinut sa-i multumeasca sefului CJ Timis pentru ajutorul de 1,2 milioane de lei si a participat la o intalnire cu premierul Florin Citu.
 
 
„In momente dificile este important sa actionam solidar. Consiliul Judetean Timis va acorda 1.215.000 de lei pentru a acoperi o parte din factura de gaz a Colterm, iar pentru asta ii multumesc. Estimarile noastre arata ca pentru a trece cu bine peste luna noiembrie avem nevoie de minim 30 de milioane de lei pentru functionarea in regim de avarie a Colterm, doar cu CET Sud”, transmite Dominic Fritz.

Alin Nica a anuntat, luni seara, ca va aloca 1,215 milioane de lei din fondul de rezerva al CJ Timis, „din spirit de solidaritate (…) in vederea acoperirii unei parti din subventia pentru societatea de termoficare Colterm”. Detalii, AICI!

Potrivit primarului Timisoarei, suma de 30 de milioane de lei reprezinta „doar factura de combustibil” pe care Colterm trebuie sa o plateasca in urmatoarele 30 de zile pentru a alimenta cu caldura si apa calda casele timisorenilor si spitalele racordate la sistemul centralizat de incalzire, „chiar daca afara inca nu este ger, iar productia a trecut preponderent pe carbune”.

„In Timisoara locuieste aproape jumatate din populatia judetului Timis, oameni care contribuie prin taxele si impozitele lor la bunastarea judetului si a zonei. Este un gest de solidaritate normal in astfel de aceste vremuri grele pe care le traversam cu totii. Banii judeteni sunt un gest important in acest context si va trebui si din bugetul local sa taiem la sange din alte cheltuieli pentru a mai suplimenta sumele de bani pentru Colterm. Dar avem nevoie si de un ajutor imediat de la Guvern”, insista Dominic Fritz.

Edilul-sef a participat, luni, la o intalnire cu peste 20 de primari de municipii si premierul Florin Citu, „pentru a gasi impreuna o solutie pentru termoficarea centralizata din tara”.

„Cu totii ne confruntam cu aceleasi probleme. Am primit asigurari ca Guvernul va veni cu un sprijin financiar pe termen scurt si sper ca acest lucru sa se intample cat mai repede. Milioane de oameni din aceasta tara, racordati la sisteme centralizate de incalzire, se uita in aceste momente spre Guvern pentru sprijin si pentru ca aceasta criza energetica sa nu se transforme intr-una umanitara”, conchide primarul Timisoarei.

Ce spune premierul Florin Citu
Va reamintim, Primaria Timisoara a cerut peste 350 de milioane de lei de la Guvernul Romaniei pentru acest sezon de iarna. Dominic Fritz semneaza o scrisoare, alaturi de alti 24 de primari de municipii, trimisa catre ministrul Finantelor, in care se solicita bani pentru acoperirea unor cheltuieli legate de sistemul centralizat de termoficare, care sa poata compensa cresterea nesustenabila a preturilor cu producerea energiei termice.

„Referitor la sume, eu am vazut situatia, asa, ca orizont de timp, ne vom misca foarte rapid. Cred ca in aceasta saptamana vom aloca o parte din sume. Am vazut la Timisoara, la Iasi si mai sunt doua-trei unde mi se par sumele putin mai mari. As vrea sa vad, sa agream niste principii. O facem pentru a sustine subventia la gigacalorie, nu pentru amenzi, pentru plati restante si asa mai departe. Vom face pentru a sustine o parte din subventia pentru gigacalorie. Daca cadem de acord asupra principiilor, atunci va fi foarte simplu. Vreau sa agream principiile pentru alocarea sumelor”, a spus Citu.

In scrisoarea transmisa ministrului Finantelor, cei 25 de primari au mai cerut si formarea unui cadru legal pentru ca unitatile administrativ teritoriale care au sistem centralizat de furnizare a energiei termice sa se poata imprumuta din Trezoreria Statului, pentru finantarea cheltuielilor curente pentru asigurarea functionarii acestui serviciu, respectiv pentru plata facturilor restante si acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare. Detalii, AICI!

Societatea de termoficare a Timisoarei are datorii de sute de milioane de lei, din care 76 de milioane de lei doar la E.ON Gaz, care a decis ca marti sa opreasca robinetul de gaz pentru Colterm. Timisorenii racordati la Colterm, aproximativ 56.000 de locuinte, spitalele si scolile din oras, au ramas trei zile in frig si fara apa calda. 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1154 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006331 (s)