News Flash:

Apel către timișoreni și timișeni!

Este nevoie de sânge la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara

9 August 2023
199 Vizualizari | 0 Comentarii

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara face un apel către rezidenții orașului și județului să doneze sânge de tipurile A și O, ambele cu factor Rh pozitiv. Persoanele interesate să doneze sunt rugate să se prezinte la adresa centrului de pe strada Martir Marius Ciopec, numărul 1.

În plus față de ajutorul adus altor persoane, donatorii din Timișoara beneficiază de analize gratuite și o consultație, vouchere valorice, o reducere de 50% la un abonament de transport public pe o lună și un abonament lunar de parcare. De asemenea, actul donării aduce și beneficii pentru sănătatea donatorilor.

Cine poate dona

Conform informațiilor de pe site-ul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină, doar persoanele în perfectă sănătate pot dona. În dimineața donării, trebuie să îndepliniți următoarele condiții:

Să aveți cel puțin 18 ani;
Să cântăriți peste 50 kg;
Să aveți tensiunea arterială în intervalul 100 - 180 mm Hg;
Să fiți bine hidratat, consumând cel puțin 500 ml de ceai, apă, suc natural sau alte lichide nealcoolice, poate chiar și o cafea;
Să fiți sătui, consumând un mic dejun ușor, bogat în carbohidrați și proteine, dar sărac în grăsimi, cum ar fi o felie de pâine prăjită/biscuiți, fructe, legume și un iaurt;
Să fiți odihniți, având cel puțin 6-7 ore de somn în noaptea anterioară.
De asemenea, donatorii trebuie să aibă cunoștințe de bază (să știe să scrie și să citească) și să mențină o igienă corporală corespunzătoare. Persoanele din Timișoara și județul Timiș sunt invitate să doneze, inclusiv cei care locuiesc, lucrează sau studiază aici. De asemenea, nu trebuie să fiți fumători cu cel puțin două ore înainte și, de preferat, după donare. Trebuie să evitați consumul de alcool sau alimente grase (înghețată, maioneză, ciorbă cu smântână, semințe de floarea soarelui, nuci, arahide, ouă, mititei, sarmale etc). Femeile nu pot dona în timpul sarcinii, alăptării sau menstruației.

În plus, nu sunt eligibili pentru donare cei care au avut mai mulți parteneri sexuali sau au avut relații sexuale neprotejate în ultimele 6 luni. De asemenea, nu pot dona cei care au suferit intervenții chirurgicale, au făcut tatuaje sau implanturi dentare în ultimele 6 luni, au avut alergii severe în ultimele 30 de zile sau au alte afecțiuni specifice.

Nu sunt eligibili pentru donare cei cu afecțiuni precum anemie, trombocitopenie sau alte probleme hematologice, HIV, hepatita B, C sau sifilis, afecțiuni respiratorii acute, ulcere gastrice/duodenale active, tuberculoză în antecedente, diabet de tip I sau alte boli autoimune, hipertensiune arterială severă, insuficiență cardiacă, infarct miocardic, infecții urinare acute, tumori maligne sau istoric de accident vascular cerebral sau alte paralizii.

Procesul de donare se desfășoară în trei etape. Inițial, se vor înregistra datele personale ale donatorului în baza de date a Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara. Este necesară prezentarea unui act de identitate original. Ulterior, se va completa fișa donatorului și se va semna chestionarul de autoexcludere cu sinceritate. Această măsură este esențială pentru prevenirea transmiterii hepatitei B, C, HIV/SIDA sau virusului HTLV prin sângele donat.
„Completarea chestionarul se face cu maximă sinceritate, pentru a evita fereastra imunologică a eventualelor boli cu transmitere prin sânge. Lipsa de onestitate duce la excluderea definitivă a donatorului. Se introduc datele în baza de date și se eliberează fișa donatorului”, subliniază reprezentanții centrului.

Următorul pas constă în consultarea medicală și evaluarea chestionarului de autoexcludere. Donatorul este îndrumat către cabinetul destinat predonării, unde se desfășoară procesul de triaj medical, ce include: măsurarea nivelului de hemoglobină pentru a exclude anemia, evaluarea greutății și măsurarea tensiunii arteriale. După triaj, donatorul este îndrumat către cabinetul de consultații, unde au loc următoarele activități: o discuție confidențială pentru a asigura donatorul că actul de donare nu prezintă riscuri pentru el sau pentru receptorul de sânge, o consultație medicală, evaluarea chestionarului de autoexcludere și atribuirea unui cod de identificare pentru donare.

În etapa finală, se efectuează donarea propriu-zisă: se recoltează 420 de mililitri de sânge într-un interval de cel mult 10 minute. Echipamentul utilizat pentru fiecare donare este steril și conceput pentru o singură utilizare, iar procesul de donare este monitorizat atent de către un medic.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1132 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004706 (s)