News Flash:

Curățenie în tot orașul, nu doar în centru

Se va deschide un nou capitol pentru Timișoara prin încheierea unui nou contract de salubrizare

8 August 2023
206 Vizualizari | 0 Comentarii

Versiunea revizuită a contractului pentru serviciile de salubrizare, care va adăuga în premieră operațiunile de curățenie pe toate străzile, se află pe cale să fie discutată în cadrul ședinței Consiliului Local. Primăria își reafirmă angajamentul de a extinde îmbunătățirile la nivelul întregului oraș, nu doar în zona centrală. Într-un efort continuu pentru a oferi un mediu mai curat și ordonat cetățenilor, autoritățile propun implementarea unui nou model de contract pentru serviciile de salubrizare.

Versiunea anterioară a contractului, încheiată în 2019, acoperea deja cele 1.227 de străzi din registrul oficial, iar îmbunătățirile sunt evidente pentru toată lumea. Un nou regulament de salubrizare va fi adus în dezbaterea publică, urmând să fie discutat a doua zi după aprobarea documentației licitației. Aceasta include un studiu de oportunitate bazat pe regulamentul din 2017, care va fi anulat odată cu adoptarea noului model.

Consilierii locali vor examina și vota, în cadrul ședinței de miercuri, studiul de oportunitate, specificațiile și contractul de delegare a serviciilor de salubrizare și deszăpezire. Aceste documente au fost elaborate în colaborare cu o companie privată și vor conține, de această dată, informații despre suprafețele reale ale străzilor, trotuarelor, parcărilor și pistelor de biciclete. Această detaliere se datorează faptului că, în ultimul an, o firmă a efectuat măsurători precise pe baza contractului existent.

„Timișorenii se așteaptă la un oraș curat, atât în centru, cât și în cartiere. De multe ori, mi-am exprimat nemulțumirea pentru situația actuală și am îmbunătățit-o, pe cât posibil, în baza contractului actual. Urmează să deschidem un nou capitol pentru o Timișoară curată printr-un contract nou de salubrizare, care răspunde acestor așteptări. Toate străzile asfaltate din oraș vor fi incluse în program, iar peste jumătate vor fi curățate mecanizat. Vrem să extindem numărul străzilor unde se intervine cu automăturătoare pe trotuare și să introducem monitorizarea video a vehiculelor, inclusiv a modului în care se execută periajul. Punem accent pe eficiență și economii, fără să facem rabat de la calitate”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Primăria a emis un comunicat prin care evidențiază că în anul 2020, doar 40% din străzile din Timișoara au fost incluse în serviciul de salubrizare. Conform noului contract, se va interveni mecanizat pe carosabil în mai mult de jumătate din străzi, în timp ce pe 550 de străzi se va efectua măturatul manual.

Contractul inițial pentru serviciile de curățenie cu firma Brantner a fost semnat în 2019 pentru o perioadă de patru ani. Caietul de sarcini al acestui contract, care a fost folosit la licitație, cuprindea cerințele pentru cel puțin 15 utilaje (opt mașini de măturat și șapte cisterne de spălare), acoperind toate cele 1.227 de străzi din contract (conform nomenclatorului stradal). Acest contract avea o valoare de 86,61 milioane de lei, cu TVA inclus. Cu toate acestea, administrația actuală a susținut că suprafețele incluse în contract erau prea mici, oferind astfel oportunități de interpretare operatorului.

Conform noilor specificații, serviciile de curățenie vor implica împărțirea orașului în șapte sectoare distincte, fiind inclusă și o opta echipă de salubrizare specializată în trotuare și piste de biciclete de-a lungul râului Bega, care însumează aproape 30.000 de metri pătrați.

Trotuarele vor fi curățate atât manual, cât și cu ajutorul utilajelor mecanizate. Mai mult de jumătate din curățenia trotuarelor va fi realizată mecanic. De asemenea, planurile includ proceduri de spălare a carosabilului pe peste 100 de străzi, iar pe majoritatea dintre acestea vor avea loc și operațiuni de stropire în perioade cu temperaturi ridicate. Pentru asigurarea unei drenări corespunzătoare a apei pluviale, rigolele vor fi curățate pe 260 de străzi, cel puțin o dată pe an.

„Pentru prima dată, întreaga flotă folosită la curățenia stradală va fi monitorizată GPS și prin camere video, iar recepțiile se fac prin telemetrie, digital. Decontarea lucrărilor se va face în baza probelor video. Datele colectate prin sistemul GPS vor fi publice, pentru a asigura transparența serviciilor oferite. Sistemul va permite monitorizarea în timp real, dar și verificarea prestărilor anterioare pe o perioadă de 90 de zile”, mai menționează PMT. 


Conform contractului din 2019, se prevedea instalarea sistemului GPS pe vehiculele de salubrizare. Operatorul viitor al serviciilor de curățenie va fi obligat să achiziționeze 1.400 de coșuri de gunoi, dintre care jumătate în primul an al contractului. În contrast cu contractul anterior, bazat pe prestarea de servicii, noul acord optează pentru delegarea prin concesiune a activităților de salubrizare. Potrivit reprezentanților Primăriei Municipiului Timișoara (PMT), acest tip de contract oferă "un cadru mai eficient și flexibil, care poate fi adaptat conform nevoilor reale ale orașului".

Studiul de oportunitate are la bază un regulament de curățenie care va fi înlocuit. Perioada considerată cea mai avantajoasă pentru ambele părți, conform studiului de oportunitate, este de opt ani. Documentația integrală, cuprinzând câteva sute de pagini și care va trebui parcursă de consilierii locali în aproximativ două zile, poate fi consultată AICI.

De menționat este faptul că studiul de oportunitate realizat de Transilvania Outsources SRL se bazează pe "Regulamentul serviciului de salubrizare al Municipiului Timișoara, aprobat prin HCL 454 / 2017". Cu toate acestea, acest regulament va deveni în curând inaplicabil. La o zi după ce plenul va adopta studiul de oportunitate, caietul de sarcini și modelul de contract, Primăria Municipiului Timișoara va găzdui o dezbatere publică privind noul regulament de salubrizare al municipiului. Proiectul, datat iunie 2023, poate fi consultat AICI. După intrarea în vigoare a noului regulament, cel din 2017, pe baza căruia a fost realizat studiul de oportunitate, va fi abrogat.

După aprobarea documentației, PMT va iniția licitația pentru serviciile de curățenie, cu un contract pe o durată de opt ani. Contractul actual cu Brantner expiră în luna decembrie.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1141 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006132 (s)