News Flash:

Veste bună pentru pacienții cu sindromul Lynch

Centru Pilot pentru Sindrom Lynch, la Timișoara

9 August 2023
201 Vizualizari | 0 Comentarii


Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara intenționează să inaugureze un centru pilot dedicat pacienților afectați de sindromul Lynch. Această afecțiune ereditară poate fi rapid confirmată prin teste specifice, iar aplicarea procedurilor de screening poate contribui la identificarea și tratamentul timpuriu al mai multor tipuri de cancer.

Sindromul Lynch reprezintă o condiție ereditară care are o prevalență semnificativă, afectând în jur de una din 300 de persoane, acestea prezentând o mutație genetică asociată bolii. Persoanele cu sindromul Lynch prezintă un risc crescut de a dezvolta diverse tipuri de cancer, cu cele mai frecvente incluzând cancerul colorectal, uterin și ovarian.

"În sindromul Lynch este suficient ca unul dintre părinți să aibă o genă mutantă pe care să o transmită copilului, acesta având astfel un risc de 50% de a moșteni boala. De aceea, în familiile în care există cazuri de cancere asociate sindromului Lynch, în special colorectal și uterin, evaluarea genetică este obligatorie. Confirmarea sindromului Lynch, prin teste genetice, și, ulterior, testarea în cascadă a membrilor familiei sunt esențiale pentru profilaxia cancerelor asociate acestei afecțiuni. Nu este obligatoriu ca persoanele afectate de sindromul Lynch să dezvolte cancer, riscul fiind de 70% pentru cancerul colorectal și cel endometrial. Tocmai de aceea, la persoanele care au moștenit mutația este esențial screeningul. Din păcate, puțini sunt cei care știu despre posibilitatea transmiterii în familie a acestor mutații genetice" spune conf. dr. Adrian Trifa – medic primar genetică medicală.

Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara a semnat un acord de colaborare cu Societatea Română de Sindrom Lynch, prin care se angajează să participe la crearea unui Registru Național al Sindromului Lynch. De asemenea, în cadrul aceluiași parteneriat, se va înființa un Centru Pilot pentru Sindromul Lynch la spitalul din Timișoara, care va face parte dintr-o rețea mai largă de centre specializate în această afecțiune ereditară.

„Inițiativa SRSL a pornit dintr-o nevoie reală, resimțită de către medici și pacienți deopotrivă. Caracterul național al societății are ca scop stabilirea unui punct de vedere comun pentru creșterea gradului de diagnostic, screening și tratament pentru cât mai mulți pacienți, indiferent de localitatea din care provin”, explică dr. Oana Cristina Voinea, președinte fondator Societatea Română de Sindrom Lynch.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1145 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005937 (s)