News Flash:

Temperaturile extreme nu s-au potolit

Emisfera nordică se va confrunta și în această săptămână cu căldura sufocantă

17 Iulie 2023
294 Vizualizari | 0 Comentarii


Emisfera nordică se confruntă cu o nouă săptămână de căldură intensă. În Europa, sunt așteptate temperaturi de peste 40°C, cum este cazul în Italia, și chiar avertizări de caniculă în Spania. Incendiile devastatoare continuă să facă ravagii în Canada și California, conform rapoartelor AFP citate de agerpres.ro.

La începutul săptămânii, se așteaptă temperaturi de până la 48°C în Sardinia. În Spania, care abia se recuperează după o săptămână caniculară, agenția meteorologică a emis duminică un cod portocaliu pentru luni, prognozând temperaturi între 38°C și 42°C în mai multe regiuni ale peninsulei și Insulele Baleare. De asemenea, a fost emis un cod roșu (pericol extrem) pentru zonele din Andaluzia luni și pentru Aragon, Catalonia și Mallorca marți, cu temperaturi între 42°C și 44°C. Efectele acestor temperaturi ridicate s-au simțit deja în Insulele Canare, pe insula La Palma, unde un incendiu a distrus 5.000 de hectare și a determinat evacuarea a 4.000 de persoane.

În Europa, unde încălzirea globală evoluează de două ori mai rapid decât media globală, conform experților, mai multe țări sunt afectate în mod deosebit.

În Italia, 16 orașe se află sub cod roșu, cu temperaturi în jurul valorii de 36/37°C, iar temperatura resimțită poate depăși 40°C.

În ciuda căldurii, aproximativ 15.000 de pelerini și turiști s-au adunat duminică în Piața Sfântul Petru din Vatican pentru a asculta tradiționala rugăciune Angelus ținută de Papa Francisc, potrivit jandarmeriei Vaticanului.

În România, temperaturile vor ajunge la aproximativ 39 de grade Celsius luni. În Grecia, unde temperaturile urmează să scadă ușor, Acropola din Atena a fost închisă publicului duminică între orele 13:00 și 17:00. Autoritățile locale au solicitat precauție și au avertizat cu privire la riscul crescut de incendii.

În Statele Unite, de la Florida (sud-est) până în California (vest), trecând prin Texas (sud), o mare parte a sudului țării se confruntă din nou cu o val de căldură descrisă drept "opresivă" de către serviciile meteorologice, care anunță înregistrarea mai multor recorduri de temperatură.

În celebrul Vale a Morții din California, unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe Pământ, termometrul a indicat 51°C sâmbătă seara, iar în orele următoare se așteptau temperaturi de 54°C.

Pe lângă temperaturile ridicate, sudul Californiei este afectat de mai multe incendii violente în curs de desfășurare, care au deja distrus peste 3.000 de hectare și au determinat evacuarea populației.

În Florida, orașul Miami a emis prima alertă de "căldură excesivă" din istoria sa. Alte regiuni din Statele Unite sunt expuse riscului de condiții meteorologice severe.

„Sunt posibile furtuni puternice sau violente, precipitaţii abundente şi inundaţii în multe locuri, în special şi, din păcate, în New England, deja afectată de precipitaţii”, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie.

În Canada, mai mult de zece milioane de hectare de teren au fost distruse în acest an de incendii, depășind orice cifră înregistrată anterior în țară. Potrivit unui bilanț provizoriu al Centrului Canadian Interagenții pentru Incendii de Vegetație (CIFFC), sâmbătă erau în continuare active 906 incendii, dintre care 570 erau considerate a fi scăpat de sub control.

În Asia, Japonia a emis alerte de căldură pentru zecile de milioane de locuitori din 20 din cele 47 de prefecturi, în timp ce temperaturile aproape record au lovit o mare parte a țării. De asemenea, Japonia se confruntă cu ploi torențiale care au dus la moartea a cel puțin opt persoane, printre care un bărbat găsit decedat sâmbătă într-o mașină inundată în nordul arhipelagului.

În Coreea de Sud, salvatorii au depus eforturi pentru a ajunge la oamenii prinși într-un tunel inundat, în urma ploilor abundente din ultimele zile care au provocat cel puțin 37 de decese și nouă persoane dispărute.

Serviciile meteorologice din China au emis mai multe avertismente, prognozând temperaturi de până la 45°C în regiunea parțial deșertică Xinjiang și de 39°C în regiunea de sud Guangxi.

Căldura este unul dintre fenomenele meteorologice cu cel mai mare impact asupra mortalității umane, a atras atenția recent Organizația Meteorologică Mondială. Numai în Europa, vara trecută, temperaturile ridicate au dus la peste 60.000 de decese, conform unui studiu recent.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1142 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006419 (s)