News Flash:

Vrea în UE

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut Spaniei, reactivarea aderării Turciei la UE

13 Iulie 2023
328 Vizualizari | 0 Comentarii

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și-a exprimat miercuri dorința de reactivare a procesului de aderare a Turciei la Uniunea Europeană (UE) într-o întâlnire bilaterală cu șeful guvernului spaniol și președinte al Consiliului Uniunii Europene, Pedro Sanchez, desfășurată în cadrul summitului NATO de la Vilnius, conform informațiilor transmise de EFE. Erdogan i-a transmis acest lucru lui Sanchez, însă acesta nu și-a luat niciun angajament concret în răspuns la cererea președintelui turc.

Sanchez a explicat că o astfel de decizie trebuie să fie agreată de cei 27 de membri ai UE și că nu poate vorbi în numele tuturor. Cu toate acestea, Sanchez a subliniat poziția tradițională a Spaniei în favoarea unei relații pozitive între cele două părți și sprijinul Madridului în vederea susținerii Turciei să îndeplinească toate cerințele necesare pentru aderarea la UE. Spania a susținut întotdeauna viitoarea aderare a Turciei la Uniunea Europeană, cu condiția ca aceasta să îndeplinească toate cerințele valabile pentru orice candidat.

Sanchez a profitat de ocazie pentru a-l lăuda pe Erdogan pentru rolul de mediator al Turciei în anumite aspecte legate de conflictul din Ucraina, iar cei doi lideri au discutat despre aderarea viitoare a Suediei la NATO, după ce Turcia și-a angajat luni să renunțe la dreptul de veto asupra aderării acestei țări la Alianță.

Cu toate acestea, guvernul spaniol a subliniat că ridicarea acestui veto nu poate fi legată de aderarea Turciei la UE, deoarece sunt două organizații diferite. Cei doi lideri au subliniat, de asemenea, relația bilaterală excelentă dintre cele două țări, care are un caracter strategic, și au așteptări legate de viitorul summit dintre Spania și Turcia, organizarea acestuia fiind responsabilitatea primei țări menționate.

Erdogan a mulțumit încă o dată Spaniei pentru contribuția sa la securitatea Turciei prin prezența la baza de la Adana, situată la 150 de kilometri de granița siriană, a unei baterii antiaeriene care, în cadrul NATO, asigură protecția teritoriului turc împotriva unor eventuale atacuri cu rachete.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1194 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007407 (s)