News Flash:

Coronavirusuri inrudite cu SARS infecteaza anual peste 60.000 de persoane in Asia de Sud-Est, potrivit unui studiu

12 August 2022
521 Vizualizari | 0 Comentarii
coronavirus

Aproximativ 66.000 de persoane din Asia de Sud-Est sunt infectate in fiecare an cu coronavirusuri inrudite cu SARS si aproape 500 de milioane de locuitori traiesc in apropierea habitatelor unde se gasesc lilieci gazde ale acestor virusuri, conform unui studiu publicat miercuri, informeaza Reuters.

Studiul, publicat in jurnalul stiintific Nature Communications, sustine ca transmiterea virala de la lilieci la om ar fi putut fi „subestimata in mod substantial”, adaugand ca o evidenta a speciilor de lilieci din regiune ar putea ajuta in cadrul demersurilor de stabilire a originilor COVID-19.

Cercetatorii si-au indreptat atentia asupra a 26 de specii de lilieci despre care se stie ca sunt gazde ale coronavirusurilor asemanatoare SARS dintr-o regiune de 5,1 milioane de kilometri patrati, ce se intinde din China pana in Asia de Sud-Est si Asia de Sud. Ei au coroborat apoi date cu privire la nivelurile de anticorpi in randul persoanelor care au raportat ca au intrat in contact cu lilieci.

Sudul Chinei, nord-estul Myanmarului, Laos si nordul Vietnam au fost identificate drept regiunile cu cea mai mare diversitate de specii de lilieci care gazduiesc coronavirusuri inrudite cu SARS (SARSr-CoVs).

„Estimarea noastra, conform careia, in medie, 66.000 de persoane sunt infectate cu SARSr-CoVs in fiecare an in Asia de Sud-Est, sugereaza ca raspandirea SARS-CoV de la lilieci la om este comuna in regiune si, in majoritatea cazurilor, este nedetectata de programele de supraveghere si studiile clinice”, au notat cercetatorii.

„Aceste date privind geografia si amploarea raspandirii pot fi utilizate pentru a viza programe de supraveghere si preventie pentru o potentiala viitoare emergenta” a coronavirusurilor asociate liliecilor, se arata in studiu.

COVID-19 este cauzata de tulpina de coronavirus SARS-CoV-2.

Printre autorii studiului se numara Peter Daszak, membru al echipei Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) care a fost insarcinata cu investigarea originilor COVID-19 si a vizitat la inceputul anului trecut Wuhan, locul in care pandemia a fost identificata pentru prima data, la sfarsitul anului 2019.

OMS a declarat in iunie ca lipsa datelor din China a facut dificila determinarea momentului si a modului in care coronavirusul a facut trecerea la populatia umana.

Potrivit unui studiu publicat in jurnalul Science la sfarsitul lunii iulie, comertul cu animale salbatice vii ramane in continuare cea mai buna explicatie pentru originile pandemiei, doua raspandiri separate avand probabil loc in piata de fructe de mare Huanan, unde au fost identificate multe dintre primele cazuri.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1100 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004392 (s)