News Flash:

Este posibila infectarea de doua ori intr-o luna cu Omicron? Cat ne protejeaza trecerea prin boala sau vaccinul

11 Iulie 2022
400 Vizualizari | 0 Comentarii
Este posibila infectarea de doua ori intr o luna cu Omicron

Concluziile mai multor studii releva faptul ca desi datele clinice indica faptul ca varianta Omicron provoaca boli mai putin grave, aceasta tulpina ar implica si un risc crescut de reinfectare.

Un studiu publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii si Imperial College London, in decembrie anul trecut, a aratat ca Omicron are de cinci ori mai multe sanse de a produce reinfectarea la cei care au avut deja COVD-19 decat varianta Delta.

Conform unei analize realizate de United Kingdom Health Security Agency, in aceeasi perioada, aproximativ una din 10 persoane infectate cu varianta Omicron au avut anterior Covid-19.

”Exista impresia ca, dupa ce persoanele care au avut o data Covid-19, vor fi permanent protejati, ca si in cazul rujeolei. Dar cele doua virusuri care provoaca aceste infectii sunt foarte, foarte diferite.

Protectia impotriva coronavirusului scade in mod natural dupa o perioada de timp”, a declarat Dr. William Schaffner, profesor de medicina preventiva si boli infectioase la Universitatea Vanderbilt din Nashville.

Orice test pozitiv, pentru oricare dintre variantele Covid-19, aparut in decurs de 90 de zile de la infectarea initiala este considerat a fi parte a aceluiasi episod de caz. Acest lucru este posibil din cauza efectelor reziduale ale infectiei initiale.

Reinfectarea cu SARS-CoV-2 este considerata doar atunci cand testele pozitive survin dupa o perioada mai mare de 90 de zile de la prima infectare.

Studiile recente din Marea Britanie au sugerat ca infectia anterioara cu coronavirus ofera o protectie slaba impotriva noii tulpini - Omicron.

Cercetatorii de la Imperial College London au descoperit ca varianta Omicron se sustrage protectiei oferite de imunitatea dobandita in urma bolii COVID-19 sau vaccinarii cu doua doze de ser anti-COVID-19.

Un studiu efectuat in urma analizariii tuturor cazurilor confirmate prin test PCR in Anglia, intre 29 noiembrie si 11 decembrie, a concluzionat ca pacientii care avusesera in prealabil COVID-19 au avut cca. 19% protectie impotriva noii variante Omicron.

Cam acelasi nivel de imunitate il confera si vaccinarea cu doua doze de ser anti-COVID, oamenii de stiinta estimand ca vaccinul are o eficacitate de pana la 20% impotriva noii variante Omicron.

In acest sens, profesorul Neil Ferguson, de la Imperial College din Londra, declara: ”Acest studiu ofera dovezi suplimentare cu privire la masura substantiala in care Omicron poate evita imunitatea anterioara data atat de infectarea prealabila, cat si de vaccinare”.

Prezenta tulpinei Omicron a fost raportata pentru prima data la OMS din Africa de Sud pe 24 noiembrie – cu doar trei zile inainte de a fi identificat pentru prima data in Marea Britanie – deci nu exista date fiabile nici de acolo.

Experti britanici in sanatate publica sustin ca este cu siguranta posibil” sa va infectati cu Omicron de mai multe ori, in acelasi mod in care este posibil sa obtineti mai multe teste pozitive pentru oricare dintre varaintele coronavirusului.

Dr. Amesh Adalja, cercetator senior la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sanatatii din SUA, este de aceeasi parere: ”Nu este clar, in acest moment, ce nivel de imunitate apare dupa o infectie cu Omicron. Banuiesc ca in timp, da, probabil ca te poti reinfecta. Dar nu avem inca aceste date, deoarece Omicron exista doar din octombrie/noiembrie”.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1185 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005193 (s)