News Flash:

Conacul Mocioni are constructor. Reabilitarea va dura trei ani

21 Decembrie 2021
446 Vizualizari | 0 Comentarii
Conacul Mocioni

Reabilitarea conacului Mocioni de la Foeni poate incepe. Consiliul Judetean Timis a semnat contractul cu constructorul, iar lucrarile la monumentul istoric vor dura trei ani. Investitia este de 11,6 milioane de lei.
 
 
Pentru reabilitarea conacului Mocioni au fost depuse doua oferte pentru proiectarea si executia conacului Mocioni din Foeni. Una de la Ila Vorhaben (lider) si Novartis si cealalta de la T.T. & Co Solaria Grup (lider) si Graphic Space cu Euras. Dupa etapa de evaluare tehnica si financiara, Consiliul Judetean Timis a semnat cu asocierea T.T. & Co Solaria Grup (lider) si Graphic Space cu Euras. Conform contractului, sase luni sunt alocate proiectarii si un an si zece luni pentru executie. Valoarea lucrarilor este de 11,6 milioane de lei cu TVA.

Obiectivul vechi de sute de ani aflat la 40 de kilometri de Timisoara va fi reabilitat cu ajutorul fondurilor norvegiene, prin programul Ro-Cultura, 20% din suma fiind de la Consiliul Judetean Timis.

„Suntem incantati ca lucrurile au inceput sa intre pe un fagas normal de desfasurare. Dupa intarzierile intampinate anterior, era o conditie esentiala pentru a putea atinge obiectivele acestui proiect ambitios. Sunt convins ca o buna comunicare cu antreprenorul, precum si o supraveghere indeaproape a evolutiei lucrarilor din partea personalului tehnic din cadrul Consiliului Judetean ne vor permite ca, la final, sa avem parte de unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din tara, ce va polariza dezvoltarea zonei pe mai multe sectoare”, transmite Alin Nica, presedintele CJ Timis.

Transformarile monumentului istoric
La finalul lucrarilor, conacul va avea un hol de onoare, o cafenea culturala/de suveniruri, un spatiu muzeal, un salon de primire multifunctional, o biblioteca si sala pentru spectacole. Pe durata reconsolidarii se vor face astfel lucrari de curatare si retencuire a peretilor. Se vor pune ferestre noi din lemn stratificat cu geam termoizolant, se vor reface tavanele, se vor restaura tamplariile, pardoselile, iar in exterior va fi refacuta tencuiala, pastrand detaliile arhitecturale, imobilul fiind in stare de degradare. Accesul la parter si la demisol se va face prin trei intrari/iesiri diferite, iar scara interioara a conacului va fi reconstruita.

Proiectul va fi condus de Michael de Styrcea, urmasul familiei Mocioni. Vor exista si activitati care sa mentina vie memoria familiei Mocioni.

Conacul familiei Mocioni este monument istoric de importanta nationala si universala, cu valoare arhitecturala si simbolica. Cladirea a fost realizata in stil neoclasic in anul 1750, fiind opera arhitectului Mór Kallina. Membrii familiei Mocioni au fost politicieni, carturari, filosofi. Cel mai important membru al familiei, care a locuit aici, a fost Andrei Mocioni de Foen, stranepot al preotului aroman Constantin.

Dupa moartea ultimului mostenitor, proprietatea a fost nationalizata, iar din 1989 apartine administratiei locale Foeni, timp in care a functionat drept camin cultural. Salile conacului au fost si sala de sport, si discoteca, dupa cum povesteste bibliotecarul satului. Din luna aprilie, conacul este in administrarea Consiliului Judetean Timis. Povestea, detaliata de Asociatia Prin Banat.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1146 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007597 (s)