News Flash:

Certificatul de urbanism in regim de urgenta costa 3.000 de lei la Timisoara. Taxe noi la Directia de Urbanism

19 Decembrie 2021
475 Vizualizari | 0 Comentarii
Primaria

Un certificat de urbanism cerut in regim de urgenta va costa 3.000 de lei la Timisoara. Primarul Dominic Fritz sustine ca acesta este pretul corect, iar dezvoltatorii isi permit sa plateasca o suma atat de mare. Au fost introduse si taxe noi la Directia Urbanism din Primaria Timisoara.
 
 
Dupa ce a marit impozitele locale pe anul 2022, consilierii locali au aprobat si introducerea unor taxe noi la Directia de Urbanism. Apar Taxa pentru activitati de informare pentru studiile de oportunitate, care va fi 500 de lei, precum si Taxa pentru eliberarea adeverintei privind reglementarea descrierii constructiilor executate cu autorizatie de construire si inscrise in cartea funciara si a regimului de inaltime al constructiilor inscrise in cartea funciara, propusa la 400 de lei pentru eliberarea in regim normal. Ultima va fi aplicata pentru constructiile pentru care s-a omis descrierea si inscrierea regimului de inaltime in cartea funciara la data intabularii.

Alte taxe cresc destul de mult. Potrivit unui proiect de hotarare adoptat in sedinta de consiliu local de marti, Taxa pentru eliberarea avizului de oportunitate si a avizului arhitectului-sef, incasata de fiecare data cand se analizeaza un dosar, creste de la 200 la 500 de lei.

In plus, taxa pentru avizare PUZ/PUD si inaintarea documentatiilor PUZ/PUD in plenul consiliului local creste de la 500 la 700 de lei, iar taxa pentru eliberarea/prelungirea unui certificat de urbanism in regim de urgenta se tripleaza, de la 1.000 la 3.000 de lei.

Nu toti consilierii locali au fost de acord cu triplarea taxei pentru eliberarea sau prelungirea unui certificat de urbanism in regim de urgenta. Fostul viceprimar, consilierul local Dan Diaconu (PNL), a facut o comparatie cu Oradea, unde o astfel de taxa este 200 de lei si are ca termen de rezolvare doua zile. Pentru 3.000 de lei la Timisoara, termenul este de o saptamana.

„Taxa pentru certificat de urbanism in regim de urgenta va fi 3.000 de lei, intr-o primarie care elibereaza certificate de urbanism in luni de zile. (…) Sunt un IMM, un ONG, am un deadline (termen limita – n.r.) de o saptamana pentru proiecte europene si trebuie sa obtin un certificat de urbanism. Platesc 3.000 de lei pentru acest lucru? Mi se pare halucinant felul in care am calculat acest pret”, a spus Diaconu.

Primarul Dominic Fritz l-a contrazis insa. El a explicat ca „este absolut justificat” si ca propunerea a venit de la urbanistii din primarie.

„Aceasta taxa de urgenta a fost o rugaminte expresa a colegilor de la Urbanism. Cand am venit anul trecut, erau 10.000 de sesizari nerezolvate la Urbanism, au fost luni de intarziere la certificate si autorizatii. O mare parte a cererilor depuse cu taxa de urgenta n-au putut fi rezolvate in timp din cauza incarcarii de lucru. (…) Capacitatea Urbanismului, asa cum l-am gasit, si pretul de piata pentru acest bun nu erau in echilibru. (…) In momentul in care cererea este mai mare decat oferta, creste pretul. Pentru proiectele pentru care se cere aceasta urgentare sunt proiectele in care diferenta intre 1.000 si 3.000 nu conteaza in costurile finale ale proiectului. (…) Cred ca este absolut justificat acest pret de 3.000 lei, aceasta este momentan capacitatea si cam acolo au pus colegii pretul real. Sper ca la un moment dat sa ne intoarcem la o normalitate”, a explicat Fritz.

In discutie a intervenit si consilierul local USR Razvan Negrisanu, arhitect, care a tinut sa precizeze ca Oradea are PUG actualizat si digitalizat, spre deosebire de Timisoara. In replica, Dan Diaconu a amintit ca „primaria nu este o societate comerciala (…), ea ofera servicii publice cetatenilor”.

In cele din urma, proiectul a fost aprobat cu 14 voturi.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1255 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005067 (s)