News Flash:

Contractul actual cu Colterm nu se mai prelungește

Compania de termoficare se va ocupa de producția de agent termic

4 Mai 2023
318 Vizualizari | 0 Comentarii

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat că nu va mai prelungi contractul actual cu Colterm, care expiră în luna iunie. În viitor, compania va fi responsabilă doar de producția de agent termic, în timp ce distribuția va fi gestionată de o altă societate municipală, iar clienții vor avea contract cu aceasta. Anunțul vine după ce Colterm a anunțat că, pentru prima dată în ultimii trei ani, a reușit să achiziționeze toate certificatele necesare pentru poluare din anul anterior. Compania reușise anterior să facă acest lucru doar parțial, în 2022, pentru poluarea produsă în 2021, doar în perioada în care se afla în insolvență, adică ultimele două luni ale anului. Certificatelor din acest an au fost achiziționate din banii primiți de Colterm pentru pierderile tehnologice din rețea și prin amânarea unor cheltuieli curente.

„S-a încheiat sezonul rece. Colterm, deocamdată, produce doar apă caldă. Mă bucur, în primul rând, că timișorenii au avut căldură în această iarnă, deși condițiile au fost dificile. Mă bucur că de când a intrat în insolvență Colterm a reușit – atât anul trecut, după ce a intrat în insolvență, cât și anul trecut – să plătească certificatele CO2. Este clar că în continuare Colterm este un pacient bolnav care nu se va face bine din inerție. Este nevoie de niște decizii dificile, dar asumate. În iunie expiră contractul de delegare cu care municipiul a încheiat această înțelegere cu firma Colterm pentru producția și distribuția agentului termic din Timișoara. Cu expirarea acestui contract, este momentul să regândim tot acest proces de termoficare din Timișoara. Soluția pe care o propunem este ca Colterm să se concentreze pe producție, pe activitatea de bază în cele două CET-uri. Distribuția și furnizarea efectivă să fie făcută de o altă companie a Primăriei Timișoara”, a afirmat primarul.

Potrivit declarațiilor primarului, această strategie ar oferi mai multe avantaje. În primul rând, compania nu ar mai fi dependentă de primărie pentru achitarea pierderilor tehnologice produse de rețeaua de termoficare furnizată, așa cum prevede contractul actual. Numai în acest an, aceste pierderi se ridică la 112 milioane de lei.

„Știm foarte bine că acest bilanț energetic (în funcție de care se calculează pierderile tehnologice – n.r.) a fost făcut în fiecare an pentru a acoperi toate pierderile de la Colterm. (…) Colterm se plânge tocmai de pierderi pentru că ei sunt responsabili de rețeaua de distribuție. Primăria le plătește sau nu le plătește. Noi, anul acesta, am aprobat numai o treime dintre acestea. Primăria nu trebuie să le plătească, nu are obligația legală să le plătească”, a specificat primarul.

Primarul Fritz a subliniat că o altă importanță a acestei strategii este că se vor deschide noi oportunități pentru investiții în energii alternative, atât pentru companiile municipale, cât și pentru posibili investitori privați cu care noua firmă de distribuție ar putea colabora.

„Colterm va primi exact ce va vinde la poarta fabricii municipiului. Mai apoi, este problema primăriei cum distribuie mai departe aceste pierderi. În continuare, primăria va avea posibilitatea de a accesa alte fonduri pentru alternative la producție. Colterm, fiind în insolvență, nu poate accesa fonduri europene pentru energii regenerabile. (…) Tocmai de aceea trebuie să despărțim cele două lucruri. Asta înseamnă că putem investi și în alte tehnologii – sau că alte firme pot investi în alte tehnologii: geotermie, biomasă, cogenerare. Și noi (noua companie, de fapt – n.r.) putem să cumpărăm de la mai mulți (producători – n.r.)”, a mai spus Fritz.

Primarul a explicat că această decizie de a porni de la zero ar aduce mai multe beneficii. În primul rând, noua companie de distribuție nu ar mai fi nevoită să depindă de acoperirea pierderilor tehnologice de rețea din banii primăriei, care anul acesta ajung la 112 milioane de lei.

În plus, se vor deschide noi oportunități de investiții în energii alternative, atât pentru companii municipale cât și pentru posibili investitori privați care ar putea colabora cu noua firmă de distribuție. Primarul a menționat că există calcule în spatele acestei decizii, însă multe dintre detalii nu sunt încă stabilite. Nu se știe numele exact al noii companii, dar ar putea fi una dintre cele două înființate la finalul anului trecut: Uzina Energetică Timișoara SRL sau Uzina Energie Solară Timișoara SRL, sau alt nume.

Nu este clar nici dacă noua companie va prelua angajați de la Colterm sau va face angajări noi. În principiu, această strategie este un plan pe termen mediu pentru a remedia sistemul de termoficare din oraș, iar decizia de a opta pentru ea este una economică și a fost luată de primar. În curând, pierderile Colterm vor fi mai mici, iar primăria se bazează pe noile oportunități create de aceste schimbări.

„Pentru că nu le (pierderile tehnologice – n.r.) mai plătește altcineva, Colterm poate că nu mai are niciun motiv să intervină într-o avarie. Pentru că vor fi separate cele două lucruri, va fi un incentive, un stimul mult mai clar pentru acest lucru (…) Vom avea alte pârghii (de acoperire a pierderilor tehnologice din prezent – n.r.) Unu la mână, să producem prin alte tehnologii. Doi la mână, vom avea alte pârghii să controlăm acest sistem de distribuție care vede investiții majore fără să vadă o scădere a pierderilor”, a mai precizat Dominic Fritz.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1146 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006934 (s)