News Flash:

Situatia justitiei din Romania va fi dezbatuta astazi in plenul Parlamentului European

7 Februarie 2018
849 Vizualizari | 0 Comentarii
parlamentul europei

Parlamentul European dezbate miercuri, in plenul de la Strasbourg, situatia justitiei din Romania ca urmare a modificarilor la legile justitiei facute de coalitia PSD-ALDE. Conform ordinii de zi a sedintei, tema dezbaterii este "Amenintari la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din Romania". La Strasbourg este prezent si ministrul Justitiei Tudorel Toader, care a discutat deja cu prim-vicepresedintele CE Frans Timmermans si are programate si alte intalniri.
Decizia de a dezbate in sesiune plenara situatia justitiei din Romania a fost luata in 18 ianuarie in Parlamentul European, la Conferinta presedintilor, compusa din liderii grupurilor politice si presedintele Parlamentului.

Ministrul Justitiei Tudorel Toader se afla inca de luni la Strasbourg. El a discutat cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, precum si cu membri ai Grupului socialistilor europeni, pe tema legilor Justitiei si a stadiului actual al acestora.

Dupa intalnirea cu socialistii europeni, Toader s-a declarat convins ca la nivel european exista dezinformari pe tema legilor justitiei si a precizat ca va continua si miercuri intrevederile.

"Subiectele abordate in cadrul discutiei au vizat aspecte privitoare la: parcursul legilor justitiei si stadiul actual al acestora, modificarea codului penal si codului de procedura penala, precum si ultima decizie a Curtii Constitutionale privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice. Privitor la legile justitiei, ministrul justitiei a prezentat stadiul actual si etapele parcurse cu privire la cele trei proiecte de acte normative, legile adoptate si solutiile legislative constatate ca fiind neconstitutionale", a anuntat Ministerul Justitiei dupa discutiile cu Timmermans.

In ceea ce priveste Codul penal si Codul de procedura penala, ministrul Justitiei "a prezentat modificarile constand in transpunerea in legislatia nationala a Directivei 2016/343/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale si a Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind inghetarea si confiscarea instrumentelor si produselor infractiunilor savarsite in Uniunea Europeana, precum si modificarile pentru punerea in acord a dispozitiilor din coduri cu Decizii ale Curtii Constitutionale a Romaniei".

"De asemenea, cu privire la dispozitiile Legii pentru modificarea Legii nr.176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr.144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative, domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader a mentionat faptul ca legea a fost adoptata pentru punerea in acord a dispozitiilor legale cu jurisprudenta Curtii Constitutionale in materie", anunta ministerul.

Prezenta sa la Strasbourg a fost criticata de europarlamentarul Siegfried Muresan, care a reclamat ca programul oficial al acestuia nu este cunoscut, el apreciind ca ministrul vrea intalniri cu usile inchise pentru a convinge ca legile Justitiei sunt bune, insa va esua.

Europarlamentarul Siegfried Muresan spunea ca "este un semnal clar ca incercarile PSD si ALDE de a controla si slabi justitia nu trec neobservate, iar faptul ca Parlamentul European a decis sa dezbata chiar in a doua sesiune plenara din acest an situatia justitiei din Romania arata ingrijorarea serioasa existenta la nivelul Uniunii Europene fata de incercarile de slabire a sistemului de justitie din Romania".

Miscarea civica Initiativa Romania a anuntat luni ca a trimis tuturor europarlamentarilor, dar si Comisiei Europene un raport privind evenimentele care au avut loc in Romania in ultimul an, in perspectiva dezbaterii care urmeaza sa aiba loc miercuri in PE in legatura cu situatia statului de drept din tara noastra.

Initiativa Romania le solicita europarlamentarilor sa ceara Comisarului pentru justitie, Věra Jourova, si Comisiei Europene sesizarea Comisiei de la Venetia pentru o opinie privind compatibilitatea pachetului de reforme adoptate sau propuse de autoritatile din Romania cu standardele statului de drept. De asemenea, sa ceara autoritatilor romane ”sa inceteze imediat adoptarea modificarilor legislative sau sa o amane pana la momentul in care Comisia de la Venetia va exprima o opinie juridica in legatura cu acestea”. Miscarea le mai solicita europarlamentarilor sa ceara Comisiei Europene sa accelereze crearea unui mecanism pentru monitorizarea respectarii de catre statele membre a principiilor fundamentale ale statului de drept si a independentei justitiei.

In 24 ianuarie, presedintele si prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker si Frans Timmermans, au dat publicitatii o declaratie comuna in care isi exprima ingrijorarea fata de evolutiile recente din Romania si subliniaza ca CE avertizeaza din nou cu privire la pericolul regresarii si va analiza in detaliu modificarile finale aduse legilor justitiei.

”Urmarim cu ingrijorare evolutiile recente din Romania. Independenta sistemului judiciar romanesc si capacitatea sa de a combate in mod eficace coruptia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Romanii puternice in cadrul Uniunii Europene”, se arata in declaratie.

Juncker si Timmermans amintesc ca o conditie esentiala pentru a putea renunta treptat la mecanismul de cooperare si de verificare (MCV) este ca progresele realizate pana acum in cadrul acestuia sa fie ireversibile.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1254 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006270 (s)