News Flash:

Colterm, la finalul anului 2021: amenda de 21 milioane euro, datorii istorice, avarii si insolventa

30 Decembrie 2021
362 Vizualizari | 0 Comentarii
Colterm

Anul 2021 a fost unul plin de probleme pentru societatea de termoficare a Timisoarei. De la abonatii care au ramas in mod sistematic fara caldura pana la amenda de 21 de milioane de euro data de Administratia Fondului de Mediu, Colterm a trecut printr-o serie de procese, totul pentru a se mentine pe linia de plutire. Numai ca nu a prea reusit acest lucru: a intrat oficial in insolventa in luna octombrie. In 2022 creste pretul gigacaloriei... s-a stabilit...
 
 
Colterm s-a confruntat cu nenumarate probleme pe parcursul anului 2021, iar cel mai mult de suferit au avut, cum se intampla de fiecare data, abonatii, care nu in putine zile au confundat caloriferul cu frigiderul… gol. Nu a fost un an al reformei in ceea ce priveste societatea de termoficare a Timisoarei, ci un an in care pisica a fost aruncata dintr-o curte in alta… Din 2022 se scumpeste gigacaloria. Dar sa vorbim de 2021.

Amenda de 21 de milioane de euro
In luna mai, Colterm a fost sanctionata cu 21 de milioane de euro de Administratia Fondului de Mediu pentru ca nu a cumparat certificatele anti-poluare obligatorii pentru 2020. Conform unei Hotarari de Guvern din 2006, Colterm trebuie sa cumpere aceste certificate de emisii gaze cu efect de sera (EUA) in fiecare an, pentru poluarea produsa, in caz contrar fiind pasibila de penalitati uriase – punct in care s-a si ajuns.

Primarul Timisoarei Dominic Fritz spunea atunci (in luna mai a anului 2021) ca s-au terminat „vremurile in care Colterm traia neconditionat, pe banii primariei”.

„Amenda primita de Colterm este sanctiunea pentru 20 de ani de iresponsabilitate, incompetenta si clientelism politic. Nu Primaria a fost amendata, ci Colterm, dar amenda priveste si modul in care Primaria a gestionat, in ultimii ani, situatia. A indatorat fiecare timisorean catre Colterm si a ascuns cetatenilor adevarul despre finantele companiei”, a explicat Fritz dupa ce a aflat de amenda.

Alin Nica, liderul Consiliului Judetean Timis, era de parere ca Fritz nu isi asuma raspunderea, aratandu-se „depasit de situatie”.

„Am observat ca actualul primar al Timisoarei a devenit un maestru al neasumarii si, de cate ori are ocazia, isi deleaga toate atributiile. Din pacate pentru el si din pacate pentru timisoreni, Coltermul nu poate fi delegat. Cand a candidat, Dominic Fritz a stiut de Colterm, ba chiar a declarat ca va rezolva problema. […] Ce a facut Dominic Fritz pentru prevenirea dezastrului de la Colterm? Fara sa aiba o explicatie logica, astazi da vina pe fostul primar, pe Guvern, pe mine, pe oricine”, declara atunci, in mai 2021, Alin Nica.

In luna iunie, Colterm a contestat amenda de 21 de milioane de euro, insa Curtea de Apel a hotarat, in decembrie, ca aceasta trebuie platita. Decizia curtii nu este definitiva.

„Suntem in dialog cu reprezentantii Colterm cu privire la urmatorii pasi pe care ii va face compania in acest proces. […] Certificatele verzi erau pentru anul 2020 si pentru ele nu a fost bugetat niciun leu de catre fosta administratie. Societatea a contestat amenda in luna iunie. Primaria Municipiului Timisoara continua eforturile de retehnologizare si modernizare a companiei, incepute anul acesta. Mentionam faptul ca in cursul acestui an am reusit sa inlocuim 15 km de retea de termoficare, adica jumatate din lungimea inclusa in proiectul de retehnologizare a retelei din oras. De asemenea, administratia locala a acordat peste 180 de milioane de lei pentru a asigura productia si distributia de agent termic in Timisoara”, au explicat reprezentantii Primariei Timisoara dupa decizia luata de Curtea de Apel.

Consilierul local liberal Dan Diaconu spune ca aceasta amenda a fost aplicata corect si va trebui platita.

„Hotararea Curtii de Apel, rapida si clara, dovedeste din nou ca povestile pot tine loc de somnifer virtual pe retele de socializare, dar niciodata nu vor putea aduce ceva bun in viata timisorenilor. Curtea de Apel o spune clar, cea mai mare amenda din istoria Timisoarei, peste 20 de milioane de euro, e aplicata corect si va trebui platita”, scrie Dan Diaconu pe pagina sa de Facebook, vorbind despre „anul glorios de reforma” pentru Colterm.

Acesta considera ridicola explicatia data de reprezentantii Primariei Timisoara (PMT), care sustin ca amenda incasata se datoreaza fostei administratii.

„Cum placa stricata cu textul «am contestat amenda, deci nu mai exista» nu mai poate functiona, am primit un nou text hilar, daca nu ar friza absurdul. Acum vinovata e fosta administratie ca nu a lasat bani in buget pentru plata certificatelor CO2. […] Bugetul anului 2021 a fost creatia exclusiva a administratiei Fritz, un buget plin de slogane, asa cum va place, un buget insa construit de la zero de catre voi. Cum ar fi putut fosta administratie «sa va lase bani in buget» pentru plata certificatelor?”, mai spune consilierul local.

Cresterea pretului gigacaloriei
Inainte de Craciun, consilierii locali au adoptat proiectul care prevede majorarea costului gigacaloriei la Timisoara. Astfel, din 1 ianuarie 2022, pretul gigacaloriei suportat de timisorenii abonati Colterm va fi de 416,24 de lei/MWh, fata de pretul actual de 207,27 lei/MWh.

In cadrul sedintei de plen, viceprimarul Ruben Latcau a spus ca actualizarea pretului a fost ceruta de Curtea de Conturi, in urma unui control, iar Dominic Fritz a explicat ca societatea de termoficare vinde energice termica sub pretul de productie, un lucru inacceptabil.

Insolventa
In luna octombrie, societatea de termoficare a Timisoarei a intrat oficial in insolventa. Magistratii Tribunalului Timis au stabilit atunci ca se deschide procedura de insolventa si au desemnat un administrator judiciar, altul decat cel pe care l-a anuntat Primaria Timisoara.

Primarul Dominic Fritz descria insolventa ca fiind „un proces de reconstructie a increderii”.

„Colterm a incercat numeroase variante, dar reorganizarea companiei prin procedura de insolventa este singura varianta si este necesara. Noi credem in termoficare in Timisoara, noi credem ca acest sistem are un viitor si tocmai de aceea apelam la protectia insolventei. […] In ziua de azi procedura insolventei este, de fapt, un mijloc de salvare a companiilor, cu succes in Romania”, spunea Fritz.

Avariile, datoriile si zilele fara caldura
Afectati direct de aceste probleme raman insa tot timisorenii abonati Colterm, asupra carora se rasfrang toate neajunsurile societatii de termoficare.

Chiar la inceputul sezonului de incalzire, timisorenii au ramas mai multe zile fara apa calda si caldura, dupa ce furnizorul de gaz a oprit robinetul catre Colterm din cauza datoriilor. In 26 octombrie, E.ON a oprit furnizarea gazului catre Colterm si aproape 56.000 de locuinte, spitalele si scolile din oras au ramas fara caldura si apa calda timp de trei zile.

In spitalele din Timisoara, temperaturile in saloane au scazut chiar si pana la 17 grade Celsius, in sezonul rece, in plina pandemie. Managerii unitatilor sanitare au achizitionat paturi si saci de dormit, facand apel la donatii pentru a se descurca.

S-a gasit cu greu un alt furnizor, insa si asa caloriferele timisorenilor racordati la sistemul centralizat abia s-au incalzit. In unele zone nu s-a putut furniza caldura din cauza santierelor pentru retehnologizare. A urmat oricum o perioada plina de avarii, conductele Colterm lasandu-i pe timisoreni fara apa calda sau caldura. Aproape zilnic apareau alte si alte probleme, odata cu repornirea sistemului de incalzire.

Au fost probleme si cu stocul de carbune, care ar fi trebuit facut din timp pentru a trece cu bine peste iarna, insa Colterm nu s-a ocupat nici de acest lucru. Directorul general Colterm Cristian Mitu explica in octombrie ca societatea „nu prea are stocuri de carbune”, doar „contracte in derulare”. Iar din cauza datoriilor enorme acumulate de Colterm, aceasta trebuie sa plateasca in avans orice i-ar fi furnizat.

Astfel s-a ajuns si la procesul intre Colterm si Complexul Energetic Oltenia (CEO), deschis chiar inainte de Craciun la Tribunalul Gorj. Societatea de termoficare a Timisoarei a dat in judecata CEO pentru nerespectarea termenelor de livrare a carbunelui, in conditiile in care Colterm nu si-a achitat datoriile fata de CEO.

Subprefectul de Timis Ovidiu Draganescu a solicitat in noiembrie 54 de milioane de lei de la guvern pentru functionarea Colterm pe perioada iernii, bani care de altfel au si fost alocati. Suma primita de la guvern trebuie folosita exclusiv pentru plata energiei termice, astfel incat abonatii Colterm sa aiba apa calda si caldura pana la finalul anului.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1141 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006073 (s)