News Flash:

DNA: Seful de serviciu din cadrul DGASPC Timis care lua mita pentru a elibera certificate de handicap, trimis in judecata

29 Decembrie 2021
390 Vizualizari | 0 Comentarii
DNA

Cu un an in urma, procurorii DNA l-au prins in flagrant pe unul dintre sefii de serviciu ai DGASPC Timis, in timp ce lua mita pentru a elibera certificate de handicap. Dosarul acestuia a fost trimis acum spre judecata. Prejudiciul adus bugetului de stat se ridica la peste 5 milioane de euro.
 
 
In noiembrie 2020, procurorii DNA explicau cum Laszlo Andras Lihor-Laza, pe atunci seful Serviciului Evidenta Drepturi Persoane cu Dizabilitati din cadrul DGASPC Timis, ar fi luat mita de la mai multe persoane pentru a le elibera certificate de handicap.

Conform procurorilor, in perioada 2013-2020, prin diversi intermediari, Lihor-Laza ar fi incasat sume cuprinse intre 500 si 2.600 de euro de persoana, pentru a intocmi formalitatile necesare obtinerii indemnizatiei de incadrare in grad de handicap. Totul in conditiile in care aceste persoane nu aveau nicio problema care sa le faca eligibile pentru a beneficia de aceste drepturi.

In plus, vestea ca la Timisoara se pot obtine certificate de handicap contra-cost a ajuns rapid si in alte judete. Astfel, persoane care nu locuiesc in judetul Timis si-au stabilit provizoriu resedinta aici pentru a putea obtine ilegal certificatele.

Procurorii DNA au transmis marti, 28 decembrie, ca Laszlo Andras Lihor-Laza este trimis in judecata pentru comiterea infractiunilor de „luare de mita in forma continuata, frauda informatica in forma continuata, fals informatic in forma continuata”. In acelasi dosar, alaturi de el, insa in stare de libertate, mai sunt judecate 25 de persoane pentru infractiuni precum „dare de mita, complicitate la luare de mita, complicitate la infractiunea de frauda informatica, complicitate la infractiunea de fals informatic”.

Prejudiciul adus bugetului de stat se ridica la peste 5 milioane de euro, din care aproape 1,4 milioane de euro sunt retinuti pentru 29 de falsi beneficiari care fac obiectul acestui dosar. Fata de restul falsilor beneficiari se continua urmarirea penala.

Printre persoanele care au fost incadrati pe nedrept in grad de handicap se numara inclusiv functionari publici sau cadre medicale care nu achita niciun fel de contributii la bugetul de stat.

Trei dintre inculpati, acuzati pentru dare de mita, complicitate la infractiunea de frauda informatica, complicitate la infractiunea de fals informatic, au incheiat cu procurorii anticoruptie acorduri de recunoastere a vinovatiei.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1317 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006576 (s)