News Flash:

Muraturile, o veritabila arma anticancer

30 Ianuarie 2017
1127 Vizualizari | 0 Comentarii
muraturii
Pe langa faptul ca ne asigura aportul de vitamine si minerale pe timp de iarna,muraturile au si proprietati anticancerigene. Mare atentie insa la sare daca sunteti hipertensiv, cardiac sau daca aveti probleme cu rinichii.

Sunt sau nu saanatoase muraturile? Depinde cum sunt pregatite si ce afectiuni au cei care le consuma, e raaspunsul dat de medici.

Muraturile sunt legumele care trec printr-un proces de fermentatie acido-lactica in timpul careia se genereaza diferite substante biologic active, cum ar fi vitamine, acid lactic etc. Sub influenta microflorei de fermentatie acestea capata valoare nutritionala deosebita, devenind practic alimente functionale probiotice.

Alimentele probiotice imbunatatesc digestia, stimuleaza detoxifierea si intaresc sistemul imunitar.

Muraturile reprezinta solutia pe perioada iernii pentru aportul de vitamine hidrosolubile-A,E,K si minerale din legume. Sunt o sursa importanta de  fibre pe perioada iernii alaturi de cereale integrale si fructe.Sunt utile astfel pentru reglarea tranzitului intestinal. In plus, contin in urma fermentatiei cantitati crescute de drojdie cu continut bogat in vitamine din grupul B”, spune nutritionistul Stefan Ionut.

Nici varza murata nu e o alegere nesanatoasa pentru perioada rece. Medicii o lauda pentru fatul ca are in compozitie compusi anticancerigeni, hepatoprotectori, anti-inflamatori – antioxidanti (vitamnele A, C, E, zinc), fibre alimentare care combat constipatia si detoxifica colonul, minerale (potasiu, magneziu, calciu). Acidul lactic generat de microflora spontana este un excelent reglator al microflorei intestinale, benefic pentru intarirea sistemului imunitar.

Atentie daca suferiti de hipertensiune!

Persoanele care sufera de hipertensiune, de boli de inima sau de afectiuni ale rinichilor ar trebui sa evite muraturile in saramura. Le pot alege, in schimb pe cele in otet sau pot reduce cantitatea de sare prin sterilizarea borcanelor.

„Au un continut mare de sare si ar trebui evitate de catre hipertensivi. Sunt alimente fermentate si trebuie sa fie evitate si de persoanele care sufera de colita de fermentatie”, avertizeaza nutritionistul Stefan Ionut.

La ce temperature e bine sa tineti muraturile

Depozitati muraturile intr-un loc intunecos, uscat, la temperaturi de 10 – 15 grade Celsius pentru a se declansa procesul natural de fermentatie acido-lactica. Acesta trebuie sa fie lent, pentru a permite o fermentatie cat mai buna, cu generare de acid lactic

In procesul natural de fermentatie nu doar ca se produc vitamine, ci se biodisponibilizeaza mineralele si fibrele alimentare. Vitaminele naturale existente in legume nu sunt distruse, deoarece produsul nu este tratat termic.

Si medical Eduard Adamescu, specialist in diabet, nutritie si boli metabolice spune despre traditionalele muraturi ca au beneficii importante pentru sanatate. 

”In primul rand reprezinta un furnizor de legume pe timpul iernii cand acestea au o accesibilitate mai redusa, insa nu substituie legumele proaspete. Aduc un aport important de vitamina C care nu este distrusa prin conservarea in acest fel ci prin fierbere. Sunt alimente cu un continut caloric redus, deci nu ridica probleme nici pentru cei care vor sa slabeasca”, mai spune medical.

Singurul dezavantaj al muraturilor este aportul de sare, mai ales pentru pacientii cu hipertensiune, pacientii hipertensivi si pacientii cu boli de rinichi. Pentru aceasta categorie de pacienti, mai indicata este conservarea in otet.

”Pentru a reduce cantitatea de sare eu recomand sterilizarea borcanului, in niciun caz conservantul”, este sfatul nutritionistului Eduard Adamescu. (sursa: doctorulzilei.ro)

minerale iarna muraturile proprietati anticancerigene rinichii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1230 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006322 (s)