News Flash:

MENCS: Proba scrisa a examenului de definitivare in invatamant - pe 20 aprilie 2017

2 Octombrie 2016
1069 Vizualizari | 0 Comentarii
titularizare
 Proba scrisa a examenului national de definitivare in invatamant (sesiunea 2017) se va desfasura pe 20 aprilie 2017, anunta Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS), intr-un comunicat transmis AGERPRES. 
MENCS a publicat pe site-ul propriu metodologia de organizare si desfasurare a examenului national de definitivare in invatamant (sesiunea 2017), respectiv calendarul acestui examen, aprobate prin ordinele de ministru 5.087/ 2016 si 5.223/ 2016. 
"Noutatea majora o reprezinta data de desfasurare a probei scrise. Din dorinta de a descongestiona programul cadrelor didactice in timpul vacantei de vara, Ministerul Educatiei a stabilit ca aceasta proba sa aiba loc in data de 20 aprilie 2017", se arata in comunicat. 
Sustinerea propriu-zisa va fi precedata de o etapa eliminatorie, care consta in doua inspectii de specialitate la clasa si, in plus fata de sesiunile anterioare, din evaluarea portofoliului profesional personal.
Prin exceptie, cadrele didactice aflate in anul scolar 2016 - 2017 la debutul carierei vor parcurge doar etapele eliminatorii (inspectiile + evaluarea portofoliului), urmand ca proba scrisa sa fie sustinuta in sesiunea 2018, dupa finalizarea stagiului de practica de un an, prevazuta de normele legale in vigoare. 
Potrivit MENCS, pentru a putea sustine proba scrisa, pe langa conditiile privind vechimea efectiva de predare si calificativul "Bine" sau "Foarte bine" - conditii care se mentin din sesiunile anterioare -, candidatii trebuie sa indeplineasca si criteriul mediei. Astfel, media aritmetica a notelor finale la inspectii si portofoliu trebuie sa fie minimum 8, dar nu mai putin de 7 la fiecare dintre probele respective. 
Nota minima de promovare a intregului examen a ramas 8 (opt), dar, spre deosebire de sesiunile anterioare, in care nota la examen era rezultatul obtinut la proba scrisa, in sesiunea 2017 nota va fi calculata pe baza unei formule ce include notele de la inspectiile de specialitate, nota acordata pentru portofoliul profesional personal si cea la proba scrisa. 
Conform MENCS, o noutate esentiala este si simplificarea probei scrise de la trei la doua subiecte: un subiect va fi centrat pe specialitatea candidatului (cu o pondere de 60%), iar celalalt subiect pe metodica predarii specialitatii (cu o pondere de 30%), 10% din punctaj fiind acordat din oficiu. Lucrarile scrise sunt evaluate de o comisie alcatuita din doua cadre didactice din invatamantul universitar sau preuniversitar, avand specialitatea respectiva. 
Portofoliul profesional evalueaza nivelul de competenta didactica, cu accent pe adaptarea pregatirii psihopedagogice la specificul clasei/ grupei selectate. El este alcatuit de fiecare candidat pe parcursul unui semestru, pentru una din clasele/ grupele din norma didactica la care isi desfasoara activitatea, cu respectarea precizarilor formulate in programa de pedagogie si a elementelor de psihologie scolara in vigoare, corespunzatoare functiei didactice ocupate. 
Portofoliul profesional personal cuprinde curriculum-ul vitae, autoevaluarea portofoliului profesional si o scrisoare de intentie, avand intre 200 si 400 de cuvinte, in care se prezinta motivatia participarii la examenul de definitivat, obiectivele si asteptarile proprii in formarea personala ca profesor, autoevaluarea activitatii/ experientei castigate pe parcursul semestrului, autoaprecierea portofoliului profesional si propuneri de ameliorare. De asemenea, contine un raport de progres scolar, insotit de: planificari (anuale, semestriale si pe unitati de invatare), minimum 10 proiecte didactice (pentru tipuri de lectii diferite), instrumente de evaluare (un test predictiv, cu baremul aferent, rezultatele testarii, masuri), catalogul profesorului si resursele didactice adaptate nivelului clasei/ grupei. 
Evaluarea portofoliului profesional personal se realizeaza de comisia care efectueaza inspectia, conform grilei prevazute in metodologie, in ziua in care este efectuata a doua inspectie de specialitate. Portofoliul profesional personal este notat cu note intre 1 si 10, iar nota acordata nu poate fi contestata, arata MENCS. 
Un alt element de noutate il constituie eliminarea obligatiei de a prezenta copii legalizate ale actelor de studii. Astfel, dosarul de inscriere va fi compus doar din documente certificate "conform cu originalul" de conducerea unitatii de invatamant unde sunt incadrati candidatii. Acestia vor atasa la dosar si adeverinta privind calificativul obtinut pentru anul scolar precedent anului in care sustin proba scrisa, precizeaza sursa citata. 
Primele rezultate vor fi afisate pe 25 aprilie 2017, iar contestatiile vor putea fi depuse pe 25 si 26 aprilie 2017. Fata de sesiunea 2016, in sesiunea 2017, in cazul in care diferenta - in plus sau in minus - dintre nota acordata de comisia de solutionare a contestatiilor si nota acordata de comisia de evaluare este mai mica de 1 punct sau egala cu 1 punct, ramane definitiva nota acordata de comisia de contestatii. Rezultatele finale vor fi comunicate pe 30 aprilie 2017. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1190 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005142 (s)