News Flash:

Iohannis: Guvernul PNL-PDL se negociaza dupa prezidentiale, nu vom avea un tandem in campanie

15 Iulie 2014
726 Vizualizari | 0 Comentarii
Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, luni, ca propunerea de Guvern PNL-PDL va fi negociata dupa alegerile prezidentiale, in cazul castigarii cursei electorale, precizand ca nu va exista un tandem in campanie presedinte-premier, dar ca ideea "Guvernului din umbra" figureaza in noul Statut.
"In ceea ce priveste Guvernul, aceste chestiuni nu se afla intr-un fiset la mine in birou, aceste chestiuni rezulta din negocieri politice ample, complexe, serioase, care se vor purta dupa prezidentiale. Nu putem sa purtam acum o negociere PNL-PDL pe prim-ministru, ministri, secretari de stat, fiindca mai intai trebuie sa vedem daca avem presedinte cu care impreuna schimbam lucrurile in Romania sau nu avem presedinte", a declarat Iohannis.
El a precizat ca ideea "Guvernului din umbra" este prevazuta in proiectul noului Statut al partidului rezultat din fuziunea PNL-PDL si va fi negociat dupa alegerile prezidentiale.
Presedintele PNL a respins ideea ca in campania pentru prezidentiale sa faca un tandem cu o propunere de prim-ministru.
De asemenea, Iohannis a fost intrebat de ce nu l-a invitat pe Crin Antonescu sa faca parte din delegatia de negociere cu PDL pentru fuziunea celor doua partide.
"Parca imi amintesc ca s-a retras de peste tot, asa imi amintesc eu", a raspuns liderul PNL.
El a fost intrebat daca acest lucru este o certitudine.
"Nu pot sa spun ca e o certitudine, ca parca s-a razgandit", a mai spus liderul PNL.
"Nu mi s-a parut ca presedintele care tocmai s-a retras de la conducerea partidului trebuie sa fie in comisia politica de negociere cu PDL. Dar tot prieteni suntem, si cu mici impunsaturi ... nu e nicio problema", a mai spus Iohannis.
Liderul PNL a fost intrebat cum raspunde intrebarilor lui Crin Antonescu legate de viitorul PNL, viitorul Guvern si proiectul sau pentru prezidentiale.
Iohannis a replicat catalogand setul de intrebari ale fostului presedinte PNL drept "un teleformular".
"Trebuie sa spun si cine va fi secretar de stat la Cultura?", a spus liderul PNL.
"Mi s-a parut interesanta aceasta chestiune, un raspuns exhaustiv evident ca o sa-l dau partidului si domnului Antonescu in Delegatia Permanenta. Dar la o parte din intrebari am raspunsuri, cred chiar foarte bune. La alta parte, cu regret, nu. Articulatiile proiectului Iohannis - presedinte nu pot deriva decat din ceea ce a hotarat Congresul PNL, unde am prezentat o motiune care arata cum ar trebui abordata guvernarea liberala, cum trebuie abordata colaborarea intre presedinte si executiv pentru a reduce faliile din societate pana la disparitie daca se poate. (...) Acestea le stie domnul Antonescu, la fel ca si mine, fiindca au fost hotarate de Congresul PNL si oricare dintre noi va fi candidatul PNL, sigur, va putea sa-si contruiasca un program pornind de acolo, nu din alta parte, pentru ca noi reprezentam PNL, nu asa, niste idei private", a spus Iohannis.
Liderul PNL a afirmat ca, daca Antonescu va fi desemnat candidatul la prezidentiale, acesta va trebui sa-si asume proiectul pe care l-a prezentat Congresului la momentul alegerii in fruntea partidului, mentionand ca este vorba de "o motiune foarte liberala, moderna, densa, nu va avea nicio problema cu ea".
De asemenea, el a precizat ca, in cazul in care va parasi sefia partidului in urma alegerii ca sef al statului sau in cazul retragerii sale ca urmare a pierderii alegerilor, Statutul PNL este "structurat de asa natura incat partidul isi alege conducatorul, nu vechiul conducator il alege pe noul conducator".
Intr-un interviu pentru "Gandul", fostul presedinte al PNL Crin Antonescu a fost intrebat de ce nu face parte din echipa de negociere cu PDL. "Este un motiv foarte simplu. Componenta actualei delegatii de negociere a fost stabilita de noul Birou, la propunerea noului presedinte", a spus el.
Solicitat sa precizeze daca si-ar fi dorit sa faca parte din aceasta echipa de negociere, Antonescu a mentionat: "Nu este vorba de dorinta, nu am niciun fel de suferinta pentru ca nu fac parte din aceasta echipa de negociere, dar, pe de alta parte, nu neg faptul ca ar fi fost poate important si chiar folositor pentru PNL sa fac parte din aceasta echipa. Nu e niciun fel de suparare sau suferinta pentru faptul ca nu fac parte. Explic doar de ce nu am nici informatiile legate de mersul acestor negocieri, mai mult decat s-a dat in explicatii publice, adica aceleasi care s-au dat in Biroul Permanent".
"In legatura cu un proiect Klaus Iohannis candidat la presedintie, nu sunt implicat intr-un asemenea proiect, pot sa si-l sustin in momentul cand voi avea elementele necesare pentru asta. In acest moment eu nu cunosc raspunsul la cateva intrebari extrem de importante: care sunt articulatiile proiectului prezidential al lui Klaus Iohannis, care este varianta domniei sale privitoare la conducerea PNL dupa o asemenea candidatura, care sunt variantele domniei sale privitoare la conducerea Guvernului sau unui Guvern in care PNL sa participe, sunt intrebari la care trebuie sa am raspunsul pentru a discuta despre acest proiect", a mai spus Crin Antonescu in interviu. Mediafax.ro

presedintele pnl iohannis
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0965 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017584 (s)