News Flash:

BACALAUREAT 2014 - Ministerul Educatiei: Adeverintele de promovare, ridicate de luni si valabile si in strainatate

14 Iulie 2014
1329 Vizualizari | 0 Comentarii
Absolventii de clasa a XII-a care au promovat bacalaureatul pot sa foloseasca adeverintele ce atesta acest fapt atat in tara, cat si in strainatate, iar acestea vor putea fi ridicate de luni, ora 8.00, de la unitatile de invatamant si sunt valabile 12 luni, anunta Ministerul Educatiei Nationale.
"Toti absolventii de clasa a XII-a care au promovat bacalaureatul pot sa isi ridice adeverintele care atesta acest fapt incepand de luni, 14 iulie, ora 8.00, de la sediul unitatilor de invatamant. Decizia a fost reiterata, duminica, de ministrul Educatiei, Remus Pricopie, in cadrul videoconferintei desfasurate la sediul MEN, la care au participat reprezentantii inspectoratelor scolare judetene, reprezentantii Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Romania si reprezentantii Consiliului Elevilor", se arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX de Ministerul Educatiei Nationale (MEN).
Potrivit oficialilor MEN, adeverintele pot fi utilizate atat in tara, cat si in strainatate, pentru inscrierea in institutiile de invatamant superior, fara riscul de a fi respinse.
"Toate universitatile din Romania au luat act de aceasta situatie, iar Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor a transmis deja specimenul de adeverinta emis de inspectoratele scolare romanesti catre baza de date a retelei internationale ERIC - NARIC. Prin intermediul acestei retele, creata de Uniunea Europeana, Consiliul Europei si UNESCO, se comunica toate informatiile in materie de recunoastere si echivalare a documentelor oficiale emise de institutiile statelor si de alte institutii de invatamant", mai precizeaza MEN.
Adeverintele sunt valabile 12 luni.
Candidatii care au promovat bacalaureatul anul acesta vor primi adeverinte, in locul diplomelor pe care Ministerul Educatiei intentioneaza sa le tipareasca la Imprimeria Nationala, dupa ce DNA a demarat o ancheta privind monopolul unei companii private pe aceasta activitate.
Problema eliberarii de adeverinte in loc de diplome a aparut in contextul anchetei procurorilor anticoruptie care cerceteaza modul in care compania Romdidac, ce functiona pana in 1989 ca directie in Ministerul Invatamantului, a primit dreptul exclusiv de a furniza diplomele scolare si universitare, girat succesiv, dupa 1990, de sefii acestei institutii.
Ancheta Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a determinat Ministerul Educatiei sa renunte la colaborarea cu Romdidac si sa faca demersurile necesare pentru care realizarea diplomelor sa se faca de catre stat, prin Imprimeria Nationala.
"S-a renuntat la Romdidac, iar licitatia pentru activitatea de furnizare a diplomelor nu este, in opinia mea, o varianta. Consider ca aceasta activitate trebuie sa fie monopol de stat si intentionam sa fie facuta de Imprimeria Nationala. Pentru a obtine asta, e nevoie insa de cadrul legal. Mai intai, prin recenta ordonanta de modificare a Legii educatiei, am stipulat ca responsabilitatea legata de diplome sa revina Ministerului Educatiei Nationale si ramane sa fie data si o hotarare de guvern de modificare a organizarii ministerului, dupa care ne vom putea duce la Imprimeria Nationala, care sa fie unic gestionar pe furnizarea de diplome. Precizez ca, astfel, se face 'curatenie' si la acest capitol. Totul va fi gestionat de stat. Va exista si o baza de date unica, accesibila online, in care oricand se va putea verifica veridicitatea unui act de studii", a explicat sambata, pentru MEDIAFAX, ministrul Educatiei, Remus Pricopie.
Ordonanta de modificare a Legii educatiei prevede ca "Ministerul Educatiei Nationale gestioneaza modalitatea de utilizare a formularelor actelor de studii, documentelor scolare, prin controlarea periodica a modului de folosire a acestora de catre institutile si unitatile de invatamant, avizeaza necesarul de formulare solicitat si comanda pentru tiparirea acestora".
In aceste conditii, avand blocata temporar activitatea de realizare a diplomelor, MEN a decis ca toti candidatii care au promovat anul acesta bacalaureatul sa primeasca adverinte in locul diplomelor care, conform legii, trebuiau eliberate in cel mult 10 zile de la terminarea examenului.
"Diplomele de bacalaureat se completeaza cu datele din catalogul electronic numai de catre secretarii liceelor la care absolventii au promovat ultima clasa si vor fi semnate de catre acestia si de catre presedintele comisiei din centrul de examen, in termen de cel mult 10 de zile de la terminarea examenului de bacalaureat. Pe diplome se aplica stampila unitatii de invatamant la care candidatul a absolvit ultima clasa de liceu", prevede metodologia bacalaureatului de anul acesta.
Un ordin emis recent de ministrul Remus Pricopie, care modifica, intre altele, cadrul general de organizare si desfasurare a admiterii in ciclurile de studii universitare de licenta, de master si
de doctorat pentru anul universitar 2014-2015, prevede insa ca anul acesta, cu titlu de exceptie, "la admiterea in ciclul de studii universitare de licenta, absolventii de liceu care au promovat examenul national de bacalaureat in anul 2014 pot participa cu adeverinta care atesta promovarea examenului national de bacalaureat".
Acelasi ordin prevede ca "in anul universitar 2014-2015, candidatii care au promovat examenul national de bacalaureat in anul 2014 prezinta la inscriere adeverinta care atesta promovarea examenului national de bacalaureat in original sau in copie legalizata".
In ordin se precizeaza si ca adeverinta data absolventilor pana la eliberarea diplomei are valabilitate cel mult 12 luni, fata de 15 zile pana in prezent. Adeverintele se elibereaza de licee si se avizeaza de inspectoratul scolar judetean sau cel al municipiului Bucuresti.
"In mod normal, nu trebuie sa vina absolventul la inspectorat, ci directorul liceului, care aduna toate adeverintele si le avizeaza la inspectorat. Apoi, pentru admiterea la facultate, absolventul isi poate legaliza cate copii doreste. In fond, si daca ar fi avut diploma de bacalaureat, tot trebuiau copii, daca se inscria la mai multe facultati", a precizat Pricopie.
La adresa MEN vin insa si intrebari privind absolventii care vor sa se inscrie la universitati din strainatate, unde le-ar putea fi necesara diploma, si nu adeverinta.
"Absolventii de liceu care sunt inscrisi la diferite universitati din strainatate au nevoie de diplomele de bacalaureat, majoritatea avand termen limita 30 iulie 2014. Cand credeti ca vor putea intra in posesia lor?", a intrebat, astfel, un vizitator al paginii de Facebook a lui Pricopie.
Ministrul Educatiei subliniaza sa adeverintele sunt documente legale, care inlocuiesc diploma pana cand aceasta este eliberata. "Romania era singura tara care dadea diploma la cateva zile dupa examen. Eu, de pilda, in Belgia, am primit diploma la un an dupa ce am terminat o serie de studii. Pana atunci, m-am putut folosi de adeverinta", a spus Remus Pricopie. Mediafax.ro

remus pricopie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1007 (s) | 22 queries | Mysql time :0.036039 (s)