News Flash:

CNIPMMR: Taxa de solidaritate de 2% ii trece pe toti angajatorii in cea mai ridicata clasa de risc

19 Octombrie 2017
1084 Vizualizari | 0 Comentarii
buget
„Toti angajatorii sunt trecuti automat in clasa de risc cel mai ridicat”, pentru ca firmele platesc deja o taxa de solidaritate, dar acum aceasta difera in functie de riscurile la care sunt expusi angajatii, potrivit Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici siu Mijlocii - CNIPMMR.
Consiliul arata ca, in prezent, contributiile platite exclusiv de angajator sunt urmatoarele:
- Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale – 0,25%
- Concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate – 0,85%
- Asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale – 0,15%-0,85% in functie de clasa de risc.
„Un simplu calcul arata ca valoarea insumata a acestor contributii este intre 1,25% si 1,95%. Taxa de solidaritate de 2% reprezinta in mod clar valoarea rotunjita a contributiilor platite exclusiv de angajator. Introducerea unei taxe de solidariate de 2%, platita de angajator, are urmatoarele efecte:
a) Toti angajatorii sunt trecuti automat in clasa de risc cel mai ridicat, in privinta producerii riscului de accidente de munca si boli profesionale, raportat la valoarea taxei de solidaritate de 2% obtinuta prin luarea in calcul a procentului cel mai mare pentru accidente de munca si boli profesionale.
b) Contributiile platite in prezent au o destinatie precisa, respectiv garantarea platii creantelor salariale, concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate si asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, in schimb taxa de 2% nu va avea nicio destinatie, fiind alocata, conform bugetului de stat, in mod sigur pentru plata unor cheltuieli sociale”, mentioneaza Consiliul IMM, intr-un comunicat transmis joi.
Florin Jianu, presedintele CNIPMMR a declarat: „Consiliul nu este de acord cu introducerea unei taxe de solidaritate de 2%, platita de angajator, deoarece valoarea totala a acestei contributii -2% - este platita si in prezent, iar destinatia sumelor este clar cunoscuta; taxa de solidaritate nu are o destinatie clara, vor fi generate costuri privind achizitionarea noilor softuri contabile si se produce o bulversare a mediului de afaceri, si in special a IMM-urilor, privind predictibilitatea sarcinilor fiscale”.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1363 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006112 (s)