News Flash:

Luni a avut loc o nouă întâlnire a consilierilor locali

Prima rectificare bugetară din 2023 a fost votată. Bugetul pentru cultură a municipiului Timișoara se reduce cu 8 milioane de lei

20 Iunie 2023
281 Vizualizari | 0 Comentarii

Consilierii din Consiliul Local Timișoara au votat luni, 19 iunie, o rectificare bugetară care implică o reducere de peste 8 milioane de lei a fondurilor alocate pentru cultură. Totuși, în cadrul acestei rectificări vor avea loc și redistribuiri de fonduri, inclusiv alocări suplimentare pentru școli, dar și pentru salariile viceprimarilor, primarilor și altor funcționari.

Această decizie vine ca urmare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 34/2023, prin care Guvernul României a impus autorităților publice din țară o reducere de 10% a bugetului alocat pentru "bunuri și servicii".

Astfel, în funcție de nevoile specifice ale instituțiilor subordonate municipalității, se va realiza fie o suplimentare a fondurilor, fie o redistribuire sau chiar o diminuare a acestora.

„Vreau, pe scurt, să dau un context pentru această primă rectificare pe care o facem anul acesta. Avem și vești bune, și vești mai puțin bune. În primul rând, avem o dividendă din partea Retimului, unde deținem 5% din acțiuni, o dividendă de 7,5 milioane de lei, și redistribuim acum aceste venituri suplimentare.

Pe partea de cheltuieli sunt mai multe redistribuiri în cadrul bugetului. Cel mai important este că vom crește cheltuielile pentru utilități la școli, pentru Colterm, deci suplimentăm bugetul școlilor cu 8 milioane de lei. Suplimentăm și salariile din primărie și din instituții; după cum știți, Guvernul a crescut salariile viceprimarilor și primarilor cu 10%, și pentru că salariile funcționarilor sunt legate de un coeficient care are legătură cu salariile viceprimarilor, trebuie să creștem și salariile acestora”, a declarat Dominic Fritz înainte de votul aleșilor locali.


Cu privire la TM2023, primarul Timișoarei se plânge că această măsură, despre care se știa deja, a trebuit să fie luată în mijlocul anului în care orașul este desemnat Capitală Europeană a Culturii. Cu toate acestea, edilul a menționat anterior că evenimentele TM2023 sunt susținute prin fonduri europene, donații și contribuții din partea altor state, așa că această situație nu ar trebui să reprezinte un impediment major. Cel mai probabil, se va reveni la Guvern pentru o rectificare de buget.

În noiembrie 2022, Ministerul Culturii a alocat prima tranșă de fonduri pentru proiectul Timișoara 2023, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro. Primăria Timișoara a primit 18 milioane de lei pentru programe culturale și 17,7 milioane de lei pentru investiții, în timp ce Consiliul Județean Timiș a primit 3,5 milioane de lei pentru programe culturale și 10,7 milioane de lei pentru investiții.

În decembrie 2022, primarul Dominic Fritz a anunțat că Germania a decis să contribuie cu 550.000 de euro pentru organizarea programului cultural TM2023.

„Unii întreabă de ce e important ca un primar să fie și un diplomat al orașului său. Iată răspunsul: 550.000 euro este contribuția financiară a Germaniei pentru programul cultural al Timișoarei, Capitală Europeană a Culturii. Este unul din rezultatele concrete ale vizitelor și întâlnirilor cu oficiali germani. 360.000 de euro vin de la Ministerul Federal al Culturii din Germania pentru două concerte de mare amploare cu “Gurre-Lieder” de Schönberg, la Timișoara și Gera în septembrie 2023. Fiecare concert va aduce pe scenă peste 350 de artiști de la Filarmonica Banatul, corul Operei din Timișoara, corul Rutheneum și corul Liceului Ion Vidu. Încă 190.000 de euro vin de la Fundația Culturală Federală a Germaniei pentru o producție comună între Teatrul German din Timișoara și cel din Gera, cu liceeni de la Lenau și din Germania, cu participarea Goethe-Institut și a Centrului Cultural German. Le mulțumesc pentru sprijinul financiar consistent, un semnal important de încredere în anul nostru de Capitală Culturală”, a precizat Dominic Fritz, la finele anului 2022. Tot atunci, edilul a mai precizat că a discutat cu președintele Bundesrat-ului, Bodo Ramelow, în luna mai2022, la Timișoara, despre sprijinul financiar pe care Germania îl poate acorda pentru proiecte culturale comune.

În luna aprilie 2023, Ministerul Culturii a alocat 24 de milioane de lei pentru susținerea a 72 de proiecte în cadrul Programului Timișoara 2023. În aceeași perioadă, Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara a anunțat rezultatele primele două etape de evaluare a proiectelor înscrise în programele European Echoes, Inside Timișoara 2023 și Grow Timișoara 2023. Bugetul total pentru această sesiune de selecție și consolidare a Programului Timișoara 2023 a fost de 24 de milioane de lei, fonduri alocate de Ministerul Culturii. Programul European Echoes a primit finanțare pentru 13 proiecte, programul Grow pentru 42 de proiecte, iar programul Inside Timișoara pentru 17 proiecte.

Afirmația privind exercitarea influenței sună cel puțin ciudat, deoarece sugerează, într-un sens tangențial, termenul de "trafic de influență" din punct de vedere juridic. În ciuda exprimării stângace, primarul USR al Timișoarei face apel tocmai la adversarii politici pe care i-a combătut anterior în postări pe Facebook sau în discursuri publice, inclusiv la Congresul Național al USR desfășurat la București pe 17 iunie.

”Eu încă am speranța că răul făcut se poate întoarce. Fac un apel către membri din PSD și PNL care reprezintă guvernul să își exercite influența la București pentru a modifica proiectul de lege prin care poate fi revizuită OUG-ul. Legea este acum în parlament și trebuie urgent exceptate toate localitățile din țară. Asta cerem toți primarii, nu doar noi, din Timișoara. Vorbim despre servicii publice locale foarte importante și despre absurditatea tăierii de bani pentru cultură în anul 2023. Tocmai că această tăiere la Timișoara nu va avea niciun efect asupra bugetului de stat, pentru că banii rămân în bugetul local. Chiar sper ca în iulie-august să putem repune aceste sume în buget, după decizia din parlament”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Prin rectificarea bugetară aprobată în ședința Consiliului Local Timișoara de luni, 19 iunie 2023, aportul financiar din bugetul Capitalei Culturale va fi redus conform următoarelor cifre: Centrul de Proiecte va avea o scădere de 6.114.600 lei; Casa de Cultură va avea o scădere de 892.060 lei; Teatrul German va avea o scădere de 648.300 lei; Filarmonica Banatul va avea o scădere de 591.690 lei.

„Acest lucru înseamnă că, de exemplu, o producție importantă la Teatrul German din toamnă va trebui anulată și că, în următorii 2 ani, între 40 și 60 de spectacole nu se vor mai juca. La Casa de Cultură, vor fi anulate mai multe spectacole, inclusiv o parte din cele programate în cadrul Zilelor Timișoarei, iar la Filarmonică trebuie să găsim o soluție pentru finanțarea unei scene exterioare, pe care în prezent nu ne-o mai permitem”, a mai precizat primarul Dominic Fritz.

Vestea privind rectificarea bugetară nu vine ca o surpriză, deoarece a fost anunțată încă din luna aprilie și pusă în aplicare prin ordonanță de urgență a guvernului în mai 2023. Această perioadă de timp a oferit autorităților locale posibilitatea de a căuta alternative.

Primarul Dominic Fritz a subliniat că aceasta nu va fi "ultima rectificare bugetară votată în acest an". Prin urmare, există posibilitatea ca în viitoarea rectificare să se facă realocări de fonduri pentru evenimentele culturale. De aceea, este alarmant și nepotrivit pentru un primar USR să facă un "apel către membri din PSD și PNL care reprezintă guvernul să își exercite influența la București pentru a modifica proiectul de lege prin care poate fi revizuită OUG-ul."

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1176 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006823 (s)