News Flash:

Arta stradală, din ce în ce mai populară în România

Pictură murală pe un bloc de nouă etaje din București, ce-l înfățișează pe înotătorul David Popovici

17 Noiembrie 2023
131 Vizualizari | 0 Comentarii


Artiștii stradali câștigă treptat inima Bucureștiului, dând viață și culoare clădirilor obosite din perioada comunistă. Una dintre cele mai recente picturi murale a fost realizată pe un bloc de nouă etaje și prezintă imaginea înotătorului David Popovici.

„Iubesc România pentru că este o țară a creativității, o țară a oamenilor liberi care vor să o facă și mai bună.
România crește prin excelență, prin sport, prin artă, inclusiv artă urbană”, a precizat îndrăgitul sportiv pe pagina sa de Facebook.

Această creație, ocupând o suprafață de 300 de metri pătrați pe fațada unui bloc din București, a fost realizată într-o săptămână de către doi artiști stradali. Pictura face parte dintr-un proiect aflat la a treia ediție, care, în acest an, și-a avut tema axată pe conceptul de "Libertate".

Cage, manager Sweet Damage Crew: „Dacă în urmă cu 20 de ani eram hăituiți și alergați pe străzi, nu că nu s-ar întâmpla asta și acum, însă când trecem spre zona asta de legal, de pictură murală, parcă sunt interesate și autoritățile de ceea ce facem noi și, de multe ori, sunt dispuși să finanțeze lucrări de genul ăsta. Nu există un spațiu legal public destinat tinerilor care ar vrea să se apuce se așa ceva, lucru pentru care eu am militat de-a lungul anilor”.

Datorită faptului că multe dintre zidurile destinate artiștilor stradali sunt într-o stare de degradare, aceștia se văd nevoiți să le restaureze în prealabil, însă rezultatul final aduce bucurie privitorilor. Un exemplu în acest sens este un desen realizat pe una dintre cele mai aglomerate artere din București, avându-l ca autor pe un artist din Timișoara. Toate aceste lucrări sunt efectuate cu consimțământul proprietarilor. Cei care încalcă această regulă sunt sancționați.

Din 2022, a intrat în vigoare Legea Graffiti, care prevede amenzi de până la 6.000 de lei pentru persoanele care desenează sau scriu pe clădiri fără acordul proprietarilor. În plus, aceștia sunt obligați să șteargă desenele. În caz contrar, curățarea spațiilor se va face din bugetul local, iar costurile vor fi recuperate în instanță.

Comparativ cu alte țări, sancțiunile sunt mai severe. De exemplu, în Austria, cei găsiți vinovați riscă până la cinci ani de închisoare, în timp ce în Franța amenzile pot depăși 3.700 de euro.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1180 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007252 (s)