News Flash:

Statisticile nu arată deloc bine

România are peste 160.000 de persoane apte de muncă, dar inactive

6 Noiembrie 2023
218 Vizualizari | 0 Comentarii

În România, există peste 160.000 de persoane care sunt apte de muncă, dar rămân inactive. Această situație este cu atât mai preocupantă cu cât țara se confruntă cu un deficit de forță de muncă, iar statisticile arată o imagine îngrijorătoare. Conform analiștilor de la RISE România (Rețeaua Română a Întreprinderilor Sociale de Inserție), principala cauză a acestui fenomen se datorează în mare parte faptului că regimul politic actual este singurul din ultimii 100 de ani care nu a implementat măsuri concrete și eficiente pentru integrarea pe piața muncii a lucrătorilor defavorizați.

„România se numără printre ţările cu un cadru de politici slab în privinţa inserţiei pe piaţa muncii a lucrătorilor defavorizaţi, alături de Bulgaria, Letonia, Polonia şi într-o oarecare măsură Italia, se arată într-un raport european care analizează tendinţele şi provocările Întreprinderilor Sociale de Inserţie (ISI). ISI-urile sunt mecanisme instituţionale care le oferă lucrătorilor discriminaţi - cum ar fi persoanele vulnerabile şi cele cu dizabilităţi - o formare adecvată la un loc de muncă adaptat”, declară reprezentanții RISE România.

Cu excepția câtorva măsuri simbolice stabilite în Legea-cadru 219/2015, România nu a dezvoltat un cadru național de sprijin politic dedicat întreprinderilor sociale de inserție (ISI-urile).

De asemenea, educația joacă un rol crucial în integrarea pe piața muncii a persoanelor cu nevoi speciale. Conform datelor furnizate de specialiști, se constată că 32,5% dintre românii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani nu au obținut o educație formală, iar acest procent crește la peste 38,3% în cazul persoanelor fără dizabilități.

„Deşi valoarea socială a activităţii ISI-urilor este evidentă pentru cei care lucrează în domeniu, în realitate s-a constatat că, atât la nivelul opiniei publice, cât şi al instituţiilor, rolul ISI-urilor este adesea neînţeles şi subestimat. Funcţia lor socială este minimizată şi sunt ţinte ale prejudecăţilor, fiind în mod fals considerate ineficiente şi neprofesioniste”, precizează reprezentanţii organizaţiei.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1166 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008503 (s)